Policie varuje občany před podvodníkem, který se nejčastěji vydává za muže pracujícího ve sportu nebo školství: za asistenta trenéra, horolezce, potápěče, ale třeba i učitele odborné výchovy. Podle vrchní inspektorky náchodské policie muž své oběti vždy přesvědčí znalostí prostředí a lidí. V mnoha případech mu sami lidé nabídnou pomoc a půjčku.

K obalamutění lidí používá stále stejnou legendu. „Namluví jim, že si zapomněl pouzdro, taštičku, ledvinku s doklady a peněženkou na kapotě auta, které následně někde cestou ztratil. Na to, že mu věci chybí, přišel až u pumpy, když nemohl najít peněženku, aby zaplatil natankovaný benzin. Jedná se o částky od 500 korun výše.
Svým obětem se pro zvýšení důvěryhodnosti prokazuje vlastním pasem a slibuje, že peníze obratem pošle poštou, nebo na bankovní účet,“ uvedla Prachařová.
V pátek se podvodník objevil v Hronově a vydával se za asistenta trenéra hokeje. Se svojí historkou si tentokrát pomohl k 1500 korun.
Policie proto varuje všechny občany, aby muži neposkytovali „pomoc v nouzi“. Pokud se občané s podvodníkem setkají, měli by informovat nejbližší policejní služebnu, nebo zatelefonovat na linku 158.