Na druhém místě jsou jižní Čechy a severní Morava se 73 procenty. Naopak nejméně spokojeni s prací policie, jen 67 procent, jsou obyvatelé v Praze.
Výzkumu, provedeného po telefonu, se od 28. února do 17. května letošního roku zúčastnilo v regionu 1914 lidí. Odpovídali na 30 otázek zaměřených na pociťování bezpečí a na důvěru v policii.
„Při podobném výzkumu v roce 2004 bylo s prací východočeské policie spokojeno 72 procent lidí, takže její důvěra roste,“ uvedl Radek Jalůvka z agentury Ipson Tambor. Podle něho 90 procent občanů regionu se v místě bydliště cítí bezpečně a 74 procent dotázaných věří, že jim policie v případě potřeby poskytne rychlou a účinnou pomoc.

Pocit bezpečí

Východočeská policie má na starosti Královéhradecký a Pardubický kraj, a také okresy Havlíčkův Brod a Semily. Největší pocit bezpečí mají obyvatelé na Orlickoústecku, a to 96 procent, na Rychnovsku a Semilsku 94 procent a na Královéhradecku 93 procent. Naopak horší výsledky v průzkumu mají Jičínsko a Náchodsko, kde má pocit bezpečí kolem 80 procent lidí.
Ve většině okresů se lidé shodují na tom, že vyšší pocit bezpečí by jim dodalo více pěších hlídek a autohlídek Policie ČR. Něco málo přes třetinu občanů by také ocenilo zavedení nebo rozšíření kamerového systému.

Důvěra

Téměř 88 procent lidí uvedlo, že policii v místě bydliště důvěřuje. Avšak na otázku, zda se někdy díky úplatku vyhnuli nějakému problému s policií, 4,2 procenta respondentů přiznala, že ano. „Je to ale nejnižší počet v republice, kde průměr představuje asi šest procent, v Praze přes 11 procent,“ upřesnil Jalůvka.
„Výledky podrobíme analýze,“ Velkou rezervu vidíme například v informovanosti občanů,“ reagoval na průzkum ředitel východočeské policie Petr Přibyl.