Celodenní akce „Území“ byla první celorepublikovou akcí od vstupu České republiky do schengenského prostoru.


Dvě hlídky stály v obou směrech v Jaroměři u hřbitova, kde od sedmi do 10.30 prověřily přibližně pět desítek vozů. Mluvčí Cizinecké policie Královéhradeckého kraje Radka Mašková informovala, že policisté neshledali při dopoledních kontrolách žádné mimořádné nesrovnalosti.


Společně s příslušníky cizinecké policie se včerejší akce zúčastnili i služební psi. Kromě psů určených na případnou obranu policejní hlídky to byli i čtyřnozí specialisté na výbušniny či omamné látky a zejména psi vycvičení na vyhledávání osob v dopravních prostředcích.


Psi během dopoledne prolézali přepravní prostory nákladních automobilů a odpoledne, kdy od 14 do 22 probíhala druhá etapa akce „Území“, prověřovali na ubytovnách, zda tam nejsou cizinci, kteří porušují dodržování pobytového režimu.


Od vstupu České republiky do Schengenu se systém práce cizinecké policie zásadně změnil. „Kontroly, které dříve probíhaly na hranicích se přesunuly do vnitrozemí. Probíhají v daleko větší míře a intenzitě a významně je doplňují nástroje mezinárodní policejní spolupráce,“ vysvětluje mluvčí Ředitelství služby cizinecké policie Barbora Kudláčková.


Upřesnila, že policisté se v rámci včerejší akce zaměřili na kontrolu míst se zvýšenou koncentrací cizinců, jako jsou například dopravní uzly, přeshraniční dopravní spojení, ubytovací zařízení, místa se stavební činností, tržnice, provozovny, průmyslové zóny.