Téměř dvě desítky policistů na Hradecku už v lednu příštího roku neobléknou uniformu. Odcházejí do civilu. Více než polovinu výpovědí podali kriminalisté.
„Odchází 17 lidí. Naštěstí se nenaplnil katastrofický scénář, který předpokládal až padesát výpovědí. Na kvalitu práce by ten úbytek neměl mít vliv,“ uvedl zástupce hradecké policie Josef Macháček.

Nejčastějším důvodem odchodu do civilu je podle Macháčka opotřebovanost policistů po mnoha letech služby. Vlna výpovědí ale může souviset také s novým zákonem o služebním poměru, který platí od ledna. Policistům prakticky sebral odměny za přesčasy, noční služby a svátky a posunul hranici pro přiznání doživotní renty po přechodném období z deseti na 15 let.

„Nevidím do jejich svědomí, ale nemyslím si, že by šlo o vypočítavost,“ řekl zástupce.

Chybějící strážce zákona by měli nahradit zcela noví policisté, ale také příslušníci cizinecké a pohraniční policie a Celní správy, kteří budou po vstupu Česka do Schengenského prostoru nadbyteční.

„Je to přirozený koloběh. Na kriminálku nastoupí zkušení policisté z obvodů,“ dodal Josef Macháček. Na Hradecku už nyní chybí zhruba 25 policistů. Sítem výběru projde pětina uchazečů. Policie ale o snížení nároků neuvažuje.