„Objasněnost požárů není vysoká a jejich příčiny se nedají snadno zjistit, pokud pachatel k zapálení nepoužije chemickou látku, jako například benzín, rozpouštědlo a další,“ informala nás policejní mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.


Častým důvodem vzniku požáru je nedbalost a za mnohé škody, které ohnivý živel napáchal, mohou děti. Požáry v kůlnách, zničené stohy na polích a další jsou obrázkem toho, že oheň do ruky capartům nepatří. A kdo nahradí vzniklou škodu? „Děti samozřejmě stíhat nemůžeme a zodpovědnost za jejich jednání nesou rodiče. V případě, že škodu způsobil polnoletý, může mu hrozit až rok vězení nebo peněžirá pokuta,“ říká Prachařová. Výše trestu se ale může lišit podle škody, kterou žhář napáchal.


Jedním z objasněných případů byl požár v broumově, kde lehl popelem sklad s textiliemi. „Děti chodili do skladu tajně kouřit a oheň vznikl z cigaretového nedopalku, což je velice častý jev,“ upřesňuje Prachařová.


V bytě v Pražské ulici v Náchodě hořeli v minulosti kočárky v chodbě obytného domu. „Oheň se rozšířil do chodby a poté i do bytu. Podezírali jsme ze založení požáru několik mladíků, to se nám ale nepodařilo prokázat.


Závada v elektroinstaci stála život dva lidi. se rychle rozšířil a v rekreační chalupě uhořeli dva lidé.
V Jaroměři před časem uhořel v chatičce podnapilý bezdomovec.