V České Skalici a v Broumově například před týdnem proběhla policejní razie po hernách a barech zaměřená na podávání alkoholismu nezletilým lidem. Teď si dávají nezletilci pozor. „Ale přesto se najde nějaký ten starší kamarád, který tu onu libůstku obstará,“ sdělil nám Petr Zima. V nočních hodinách se policejní hlídky vydali do restauračních zařízení a podniků a kontrolovali, zda v nich nenalévají alkohol dětem. „Kontroly v obou městech přinesly své ovoce,“ prozradila nám tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. V České Skalici v jedné herně policisté objevili šest mladistvých, kteří popíjeli alkohol, v Broumově, kde kontrola proběhla ve dvou „občerstvovacích“ zařízeních oblíbených mezi mladými lidmi kontrola odhalila čtyři mladistvé. „Byli jsme v Baru Za vodou a v herně Terno,“ prozradili nám policisté, kteří ale nekonkretizovali, kde byli mladí lidé odhaleni. „Ani jeden z nich nenadýchal více jak jedno promile,“ upřesnila policejní mluvčí Eva Prachařová. Policie zjištěné případy proto postupuje k vyřešení příslušným odborům městských úřadů ke správnímu řízení s provozovateli pohostinských zařízení, respektive s těmi, kdo osobám mladším 18 let alkohol podal.


Na akcích se společně zúčastnili policisté ze základních útvarů, městská policie, cizinecká policie a psovod se služebním psem.


I my jsme se tento týden vydali do hospod na průzkum se dvěma nezletilými „hosty“. Jako první jsme vyzkoušeli několik restauračních zařízeníd v Novém Městě nad Metují, kde v souladu se zákonem našim nezletilým figurantům, ani v jednom pohostinství alkoholický nápoj nenalili a vždy po nich byl vyžadován občanský průkaz. „Jednou jsem měl kvůli nalévání alkoholických nápojů nezletilým problém, proto si na to dávám velký pozor. Mám už dlouholetou praxi, takže lépe odhadnu komu můžu nalít, ale přesto si to raději ověřím,“ řekl výčepní z Nového Města nad Metují.

Co říkaly děti

Také několik nezletilých se nám svěřilo se svámi zkušenostmi.


„S kouřením jsem začal, ve svých třinácti letech. To jsem se kněmu dostal přes své starší kamarády, časem mi to zachutnalo, a tak jsem u toho zůstal. Teď už si cigarety kupuji sám, téměř ve všech trafikách mi je bez problému prodají a ani se neptají kolik mi je let,“ svěřil se nám 16letý Petr z Náchoda. (mas)