„Soud čeká zejména na doplnění znaleckého posudku zoboru ekonomie, který vypracovala vpřípravném řízení vysoká škola ekonomická. Vté době měla kdispozici asi devět tisíc stran materiálu, které měla prozkoumat a zpracovat. Na základě zadaných otázek se nyní musí vyjádřit ke zkutečnostem, které vzešly vpřípravném řízení a při hlavním líčení. Jde oekonomické záležitosti, které se musejí aktualizovat. Vysoké škole to bylo zadáno vloni na přelomu května a června, doplněk by měl být hotový do konce letošního března,“ řekl dnes Michal Strnad.

Podle mluvčího soudu je doplněk znaleckého ekomomického posudku vpřípadu klíčový. „Vzhledem ktomu, že se soudu podařilo postupně vyslechnout svědky navržené státním zástupcem či obhajobou, mohli bychom se během letošního roku, třeba ivjeho polovině, dočkat rozsudku,“ dodal Strnad.

Podle obžaloby se jedenáct manažérů dopustilo vletech 1995až 1997vytunelování investičnách fondů Trend a Mercia. Akcionářům tímto jednáním způsobili škodu za více než 1,4miliardykorun.

Obžalovaní měli nezákonnými machinacemi zportfólií fondů převést akcie nejcennějších firem na jiné společnosti. Šlo hlavně opřevod 56procent akcií společnosti Kotva, jež skončily na účtu jedné kyperské firmy. Tu hlavní obviněný, Miroslav Hálek, založil a dokonce ji měl řídit ipo svém zat〜čení zvazební věznice.

Případem, který je nejdelším procesem vhistorii krajského soudu, se hradecký senát zabývá od ledna 2006.Mnohokrát odročováného hlavního líčení se účastní zobžalovaných převážně jen Miroslav Hálek. Ostatní zastupují jejich obhájci. Bylo tomu tak idnes, kdy vypovídal soudní znalec pro oceňování cenných papírů a obchodování snimi.

Pokud soud uzná manažery vinnými zvytunelování investičních fondů, hrozí jim až dvanáct let vězení.