České cestovní kanceláře zahajují letní sezonu, během které očekávají pokles poptávky až o desítky procent oproti rekordnímu loňskému roku. Podle cestovek by ale neměly zájezdy i přes oslabení koruny zdražovat.

Turisté v Chorvatsku
Do Chorvatska zamířily první zájezdy. Češi si užívají bez roušek volných pláží

Raut ke stolu

Podle Terezy Pickové z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur už v minulém týdnu odjely první autobusy do Chorvatska. „Čeští turisté těží z uvolněných pláží s dostatkem volného prostoru a lehátek. Větší pohodlí nabízejí i oblíbené švédské stoly, ze kterých je jídlo roznášeno obsluhou přímo ke stolu bez front a tlačenic,“ popisuje Picková.

Jedna z největších tuzemských cestovek Blue Style oznámila, že první zájezdy vypraví 1. července, půjde o Řecko a Bulharsko. Šéf cestovky Ondřej Rušikvas tvrdí, že zájezdy letos nezdraží, naopak v některých případech mohou ještě zlevnit kvůli cenám hotelů. Pro většinu hoteliérů je letošní sezona prakticky odepsaná a snaží se jen minimalizovat ztráty.

Opatření proti možnému šíření koronaviru se v jednotlivých zemích liší, podle cestovek se například prodlužuje doba na úklid pokoje, zvyšuje se dezinfekce, stoly v restauracích jsou dále od sebe. To samé platí u lehátek. Například v Bulharsku je prostor pro set dvou lehátek určen minimálně 8 m2.

Dovolená u moře - Ilustrační foto
Jak se dostat na dovolenou na jih Evropy: Přes Německo zatím nejezděte

Je omezena kapacita ubytování či autobusových transferů. „Hotely, ale třeba i vozidla používaná k transferu lze obsadit jen z 50 procent jejich kapacity,“ říká Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia o příkladu do Tuniska. To otevře své hranice 27. června.

Záleží na cestovce

Jediným citelným diskomfortem ale zůstává samotné cestování. Letecké společnosti trvají na tom, aby lidé měli po dobu letu roušky.

To samé platí při cestě vlakem či linkovou autobusovou dopravou (minimálně na hranice, dále pak podle místních nařízení). Při cestě autobusem cestovní kanceláře z České republiky je rozhodnutí o roušce na pořadateli akce (tzv. společná skupina hostů).