Čtvrtého května obnovují provoz lázně v Jeseníku i v Dolní Lipové. „Na první týden máme naplánováno asi padesát nástupů, na další podobný počet. Během čtrnácti dnů bychom měli nabrat kolem stovky klientů,“ přiblížil jednatel Schrothových léčebných lázní Michal Dyntera.

S vypětím všech sil

Zástupce lázní v Dolní Lipové rozhodnutí ministerstva potěšilo, na druhou stranu však i trochu zaskočilo. K dříve naplánovaným rekonstrukcím se po uzavření lázní rozhodli přidat některé opravy, které by za provozu nebyly možné.

Nový venkovní areál Aqualandu Moravia.
Aqualand otevře za měsíc. I s novým 242metrovým tobogánem, kde se jezdí do kopce

„Zahájení provozu jsme museli posunout na začátek května, protože bychom nestihli práce dokončit. Bez chodníku k jídelně provoz opravdu nešlo zahájit. Dokončovací práce poběží za provozu, museli jsme napřáhnout všechny síly,“ řekl Michal Dyntera.

Lázně počítaly s původním plánem, že stát třicátého dubna vyhodnotí nákazovou situaci a během května bude koronavirové restrikce uvolňovat. „Na základě toho jsme se do těch prací pustili. Kdybychom věděli, že se opatření uvolní dřív, do těch prací bychom se v takovém rozsahu nevrhli,“ dodal.

V Losinách vyčkávají na zájem

V pondělí 27. dubna neotevřely ani Termální lázně Velké Losiny. Zahájení provozu plánují zhruba o týden později.

„Důvodem je fakt, že musíme teprve vyzvat klienty s platnými návrhy od jejich zdravotní pojišťovny, aby se dostavili na lázeňskou léčebně rehabilitační péči. Stejně tak není zřejmé, kdy se objeví na léčebné pobyty první samoplátci. Proto nechceme otevřít prázdné kapacity, ale zahájíme provozy ve chvíli, kdy bude připraven první kontingent pacientů a klientů na léčbu,“ vysvětlil jednatel Termálních lázní Velké Losiny Martin Plachý.

Losinské lázně zároveň nyní jednají se svými zdravotními partnery, především s Nemocnicí Šumperk, o termínu zahájení ortopedických operací a s tím spojené následné rehabilitaci v Lázních Velké Losiny.

 

„V tuto chvíli nevíme, jak velký bude zájem o lázeňskou péči ze strany našich klientů, ale věříme, že nás brzy podpoří svým příjezdem. Dle pokynu Ministerstva zdravotnictví připravujeme naplnění požadovaných hygienických opatření, abychom pro naše klienty připravili bezpečné, ale útulné prostředí,“ uvedl Martin Plachý.

Dodržování podmínek

Lázně mohou přijímat pacienty do léčebně rehabilitační péče při splnění podmínek. Hosté musí být ubytováni pouze v jednolůžkových pokojích, výjimkou je doprovod pacienta, pokud jsou oba členy společné domácnosti. Při stravování v jídelně musí od sebe mít pacienti odstup nejméně dva metry.

Stezka korunami stromů Krkonoše.
Po více než měsíci. Stezka korunami stromů Krkonoše otevře na prvního máje

„Skupinové léčebné procedury se budou konat za účasti nejvýše pěti osob, a to včetně zdravotnického nebo jiného pracovníka poskytovatele,“ přiblížila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Lázně zatím nemohou nabízet hotelové a wellness pobyty. Ty by měly být umožněny v některém z následujících termínů uvolňování opatření vlády. Uzavřen zatím zůstává rovněž termální park ve Velkých Losinách.