A v zemi znamená opravdu v zemi. Pod centrem Znojma je totiž skryt důmyslný podzemní systém, který je největším ve střední Evropě a patří mezi i ty nejzajímavější v celosvětovém měřítku. Je totiž dlouhý téměř 27 kilometrů a místy má až 4 patra. 

S budováním se začalo na přelomu 14. a 15. století. „Okolí středověkého Znojma zaručovalo dobrou úrodu chutného vína i ostatních zemědělských produktů. A také leželo na obchodních cestách. Proto bylo vhodné najít místo, kde by bylo možné potraviny co nejdéle uskladňovat,“ uvádějí správci podzemí na svých webových stránkách.

První návštěvníci Sky Bridge na Dolní Moravě, 13.5.2022
VIDEO: Otevřeno. Po světovém unikátu se na Dolní Moravě prošli první turisté

Podobně se to dozvíte i během samotné návštěvy, kdy vás podzemím provázejí zkušení průvodci s barvitým vyprávěním.
Zjistíte tak mimo jiné, jak stavba podzemí pokračovala. Tedy že k původně prvnímu přibyly až další tři patra. Ty postupně sloužily i jako úkryt, který měli měšťané přímo pod domy.

Strašidelné záhady

Například v 17. století, kdy Moravu plenili Švédové. K té době se váže řada historek, které vám průvodci řeknou právě během exkurze. Například tu, že švédské vojáky, kterým se podařilo do podzemí proniknout, nechali obránci Znojma utopit ve studni. Následně je vylovili a pod rouškou tmy položili před dům. Když je následně ráno našli spolubojovníci mokré, mrtvé, ale bez náznaku násilí, dostali strach. Přece jen v té době se na temné síly věřilo o poznání více než v současnosti.

Jelikož Znojemští počítali s tím, že v podzemí budou muset zůstat i delší dobu, byl jeho součástí důmyslný větrací systém, stejně tak zde fungoval vodovodní systém spočívající v sestavě studní. Nechyběly ani komíny, které byly i ze spodních pater napojeny na kouřovody v domech. Což byla pro neznalé další záhada, jelikož jak si na úroveň tehdejšího poznání světa vysvětlit, že z prázdných domů jde kouř?

Podzemí v současnosti již dávno není v takovém stavu, v jakém bylo v průběhu stovek let budováno. Stojí za tím zejména fakt, že v minulém století hrozilo, že se celé centrum Znojma postupně propadne, proto bylo celé podzemí zpevněno masivním množstvím betonu.Stejně tak do něj zasahují pilíře, které drží obchodní dům Dyje na náměstí.

Zámek v Hluboké nad Vltavou
Sedm tipů, kam v Česku vyrazit na romantický výlet

Expozice je však nad míru zajímavá i tím, že zde jsou i různé figuríny v životní velikosti, které znázorňují život v podzemí i zástupce nadpřirozených sil. Stejně tak zde jsou kostry, což zejména bojácnější děti nemusí nést úplně v poklidu. Mají tam i spící netopýry.

Při návštěvě je možné si vybrat ze dvou základních verzí exkurze. Ta první je klasická, rodinná. Vede podzemními chodníky, nikde se není třeba tísnit, stačí se přikrčit. Trvá asi hodinu a má přibližně kilometr. Adrenalinová trasa už přijde na zhruba tři hodiny a dostanete se do jinak nepřístupných míst.

Na druhou stranu musíte počítat s tím, že se budete brodit vodou, někde se pohybovat po kolenou, protahovat se úzkými místy a kanály a celou dobu mít na hlavě čelovku, protože tam bude jinak absolutní tma. Počet míst je omezen na několik jedinců v rámci jedné výpravy, proto obzvláště v turistické sezoně je doporučeno si termín prohlídky rezervovat.