„Jednou z prvních akcí, kterou historicky Agentura pro rozvoj Broumovska v broumovském klášteře pořádala, byla právě veřejná ochutnávka vín. A jelikož k vínu patří neodmyslitelně také burčák, rozhodli jsme se v průběhu let nabídnout veřejnosti právě ochutnávku tohoto lahodného moku. Ta je v barokních kulisách kláštera každoročně velmi příjemnou událostí. Posledních několik let pořádá Burčákobraní Vzdělávací a kulturní centrum Broumov,“ řekl za pořadatele Václav Matějíček.

Gmina Mieroszów, zpřístupnění jednoho z výchozích bodů stezky.
FOTO: V Meziměstí se konaly sportovní hry a otevřeli stezku Pavla Hečka

K dostání byl v sobotu jak bílý, tak červený burčák, dohromady z pěti odrůd vín. Z toho čtyři z moravských hroznů a jeden z hroznů maďarských. Program se uskutečnil na hlavním nádvoří kláštera za doprovodu živé hudby polských muzikantů. Návštěvníci si pak mohli burčák vychutnat i v klášterních zahradách, do nichž měli volný vstup.

Pro zajímavost. Vloni se podle Václava Matějíčka vytočilo přibližně za dvě a půl hodiny necelých 900 litrů burčáku. Letošní vytočené litry organizátoři teprve počítají.

Eva Ženíšková