Po pět dnů žil Červený Kostelec folklorem, který i v letošním roce poznamenala celosvětová pandemie. 67. ročník Mezinárodního folkorního festivalu se tak opět konal v omezeném rozsahu. Pozvání na festival přijalo pět souborů z Čech, jeden ze Slovenska a jeden ze Srbska. Bohužel i v letošním roce chyběly soubory z exotických zemí, které byly vždy největším tahákem. Program byl ale i tak po celou dobu bohatý a přizpůsobený pro všechny generace.

Ve středu festival odstartoval koncertem Police Symphony Orchestra a Tomáše Kluse. To bylo velkým tahákem a přírodní areál u Divadla J. K. Tyla se zaplnil do posledního místečka přípustné povolené kapacity.

„Spousta lidí postávala v okolí areálu, ale dovnitř je vzhledem k hygienickým opatřením nebylo možné pustit, což nás velice mrzí,“ řekl Tomáš Šimek, ředitel Městského kulturního střediska v Červeném Kostelci. „Unikátní bylo spojení symfonického orchestru s Tomášem Klusem, což byl opravdu velký hudební zážitek. Toto spojení bylo řešené pro tento festival a s velkou pravděpodobností to byl jeden a neopakovatelný koncert,“ doplnil Tomáš Šimek.

Zájem byl i čtvrteční koncert náchodské skupiny Malina Brothers, i ten z velké části zaplnil přírodní areál. Od pátku už patřilo pódium přírodního areálu folklorním souborům. V podvečer se představilo pět souborů a program zakončil koncert skupiny BraAgas. V sobotu v podvečer odstartovalo tradiční „Galapředstavení“ ve kterém vystoupilo ve dvou blocích sedm folklorních souborů.

Festival byl obohacen i o doprovodný program. V pátek odpoledne si před areálem dali sraz majitelé historických vozidel, kde byly k vidění i unikátní kousky. V sobotu společně se mší svatou, která se konala v areálu přírodního divadla, odstartoval řemeslný jarmark a dílničky pro děti i dospělé. Po poledni byl program věnován především dětem, které přijela pozdravit Majda z Kouzelné školky. Před zahájením galavečera ještě zahrála pro potěšení náchodská kapela Klapeto.

V nedělním dopoledni se návštěvníci ještě mohli zaposlouchat do koncertu cimbálových muzik, který letošní ročník Mezinárodního folklorního festivalu uzavřel. Pořadatelé jsou spokojeni nejen kvůli příznivému počasí, které festival provázelo, ale hlavně kvůli tomu, že se podařilo festival uspořádat.

„S průběhem festivalu jsme spokojení a snad si cestu na festival najdou diváci i v dalších letech. Do poslední chvíle jsme pracovali s nejistotou, protože nebylo možné dopředu odhadnout, jaká budou v danou dobu platit opatření. Problém byl se soubory ze Slovenska. Měli jsme domluvené čtyři soubory, ale jelikož tam po návratu začala platit pětidenní karanténa, tak svou účast odvolali a začínali jsme od znova,“ vysvětlil Tomáš Šimek a na závěr ještě doplnil: „Uvidíme jaká bude situace v příštím roce. Problém je, že účast exotických souborů se musí řešit dva až tři roky dopředu, tak ani za rok se soubory z těchto zemí zřejmně neobjeví. Problém by neměl být s účastí souborů z Evropy, pokud nepřijdou další nečekaná opatření.“

Jiří Mach