Je to jednoduché. Bez práce se zaléváním, hnojením a okopáváním přijedete k poli, zaparkujete, ohlásíte se a můžete začít trhat. Kilogram jahod stojí padesát korun, ale můžete si vybrat ty nejkrásnější a nejčervenější. Je třeba našlapovat opatrně, sazenice jsou blízko sebe a stonky se pod tíhou plodů sklánějí až k zemi.

Trhání jde dobře od ruky a misky se rychle plní. Ještě večer udělám džemy, část zamrazím, dětem připravím do mrazáku jahodovou zmrzlinu. Možná zvládnu upéct i koláč s drobenkou. Nebo tvarohové knedlíky s jahodovým přelivem… 

Po hodině a půl snažení s ohnutými zády ukazuje váha jedenáct kilogramů. Je lepší si předem zvážit nádoby, obsluha vám je poté odečte. 

Samosběr jahod je fajn. Každý rok se na něj těším. K létu jahody zkrátka patří. Pokud byste si chtěli také natrhat, můžete ve všední dny od 6 do 18 hodin a o víkendech od 6 do 17 hodin. 

Lenka Stará, Náchod