My jsme se touto myšlenkou inspirovali a díky podpoře z grantu Máme rádi Broumov(sko), Agentury pro rozvoj Broumovska a Nadačního fondu Broumov - město kultury, jsme mohli na naší škole zorganizovat akci „Jarní radovánky“ s mezinárodní účastí. Připravili jsme program pro všechny žáky, rodiče, přátele školy a širokou veřejnost. Mezi hosty byli i žáci ze Zespól szkól spolecznych w Dzikowcu z Polska, kteří se se zájmem zapojili do všech aktivit školy.

Pro účastníky akce jsme měli připravené tvořivé dílničky, kde měli možnost vyrábět jarní dekorace z drátků a korálků, pestrobarevné klíčenky či jarní domečky ze špachtlí. Také ve školních dílnách byla příležitost si vytvořit dřevěné květiny, sluníčka, lodičky a letadla. Pro protažení celého těla byly připravené pohybové aktivity v tělocvičně, kde se na různých stanovištích plnily disciplíny jako např. házení kroužků na cíl, balancování s míči apod.

Angeles Dvůr Králové - Ve vatě.
Disco, show i street dance. Hronovské jablíčko roztančilo téměř 900 účastníků

Během bylo samozřejmě pamatováno na pitný režim všech zúčastněných, nechyběly ani sladké pochoutky. Žáci Střední průmyslové školy, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště z Nového Města nad Metují zajišťovali občerstvení a obsluhu pro naše návštěvníky a hosty akce. Všem velice děkujeme. Bezproblémovou komunikaci mezi kolegy a žáky z Polska pak zajišťovala překladatelka Anna Osobová z Otovic. Závěrem chceme poděkovat žákům z Gymnázia Broumov, kteří se také podíleli na bezproblémovém chodu „Jarních radovánek“.

V sobotu 27. května se na rybníku Hradiště v Novém Městě nad Metují konaly za podpory místní rybářské organizace a DDM Stonožka tradiční dětské rybářské závody.
Rybáři a rybářky v Novém Městě nad Metují závodili. Nejvíc se dařilo Lipánkům

O kulturní zpestření se postaral taneční kroužek školy, romská hudební skupina LAVUTARA a žáci z Polska se svým tanečně-hudebním vystoupením. Celá akce byla zakončena děkovnými slovy ředitelky Mgr. Petry Pancnerové s tím, že 2. ročník „Jarních radovánek“ bude realizován v následujícím školním roce 2023/2024, a může se tak stát tradiční příležitostí k setkávání, tvoření a sdílení radosti.

Největší dík si však zaslouží každý jedinec, který se zapojil do organizace této vydařené akce.

Romana Jungová, ZŠ a PrŠ Broumov