Vánoční trhy tam většinou začínají v sobotu 19. listopadu, a i letos je najdete na několika místech jako třeba před vídeňskou radnicí (nespočet stánků a obří bruslařská dráha) či na zámku Schönbrunn (bývalé letní sídla rakousko-uherských císařů) a také u katedrály svatého Štěpána. Tamní trhy na jednom z nejznámějších náměstí ve Vídni jsou už v provozu od 11. listopadu. Najdete tam ozdobený vánoční strom a stánky, kde si lze dát punč, svařák či klobásu. Pakliže máte rádi umění, tak zajděte do muzea Alebrtina, kde jsou obrazy světoznámých malířů Picasa, Kupky či Moneta. U kasy muzea sáhnete do peněženky pro zhruba 19 eur. (cca 475 korun)

Ve Slavětíně se i přes mlhu sázelo.
FOTO: Ve Slavětíně u Loun se i přes mlhu sázelo, dorazilo 32 lidí

Pokud máte rádi sladké, tak si dejte vyhlášený Sacher dort, stojí necelých 9 eur. (zhruba 225 korun) Není to málo, ale zážitek ze servírování v krásných prostorech hotelu Sacher je k nezaplacení. A pokud se budete hodně nudit, tak doporučujeme navštívit zábavní park Práter. Pohodlně se tam dostane tramvají. Nejznámější atrakcí je obří ruské kolo z roku 1897. Vysoké je pětašedesát metrů a je z něj úchvatný pohled na město. Jedna jízda pro dospělého na této dominantě parku a vlastně celé Vídně vyjde na 13,50 eur. (zhruba 337 korun) Některé atrakce jsou jen pro silné povahy. Když se podíváte na videa z Volného pádu a Extáze, tak pochopíte. Své si užijete i na horské dráze. Cena lístku na jednotlivé atrakce se pohybuje okolo 5 eur ( zhruba 125 korun), vstup do samotného parku je zdarma.

Podbořanští cukráři a prodavači poznávali cukr od A do Z.
FOTO: Podbořanští cukráři a prodavači poznávali cukr od A do Z

Občerstvit se můžete přímo v parku nebo pak v centru města. Tam nejdete nespočet restaurací a ve většině dostane i vídeňskou klasiku tedy řízek. Asi nejznámější restaurací, která se specializuje na "Wiener Schnitzel" je Figlmüller. Ta má dvě provozovny, jedna je v ulici Bäckerstrasse a druhá v ulici Wollzeile. Řízek, který zde připravují stejným způsobem už od roku 1905, je velký přes celý talíř. Zaplatíte za něj zhruba 18 eur ( cca 450 korun). Skoro povinností je si k této smažené pochoutce dát bramborový salátek s výbornou zálivkou. (cca 6 eur, 150 korun) Určitě je na místě si udělat rezervaci, jinak vám hrozí, že strávíte desítky minut ve frontě na volný stůl.

Helena Medunová