K obci náleží místní části Horní a Dolní Albeřice, Temný Důl, Horní a Dolní Lysečiny a Suchý Důl. Dominantou místa je kostel Nanebevzetí Panny Marie, stojící uprostřed náměstí, který patří do farnosti Janské Lázně. Novogotická stavba s fasádou z lícových cihel má věž vysokou 53 metrů a je zakončena křížem o váze 385 kg s korouhvičkou kohouta.

Obec se však pyšní i druhým kostelem, který se vyskytuje na kopci na začátku Horního Maršova, kolem něhož se rozprostírá malý venkovský hřbitov. Kostelík na pláni je nejstarším kostelem východních Krkonoš. Hřbitovní (původně farní) kostel Nanebevzetí Panny Marie byl vystavěn italským stavitelem Carolo Valmadim již v letech 1605 až 1608 v renesančním slohu. Vznikl na místě dřevěného kostelíka z roku 1568.

Na hřbitově kolem kostela se nachází řada zajímavých náhrobků a novogotická hrobka rodu Aichelburgů, přestavěná v roce 1865 pro Bertholda Aichelburga. K areálu kostela patří i renesanční, barokně přestavěná fara. Proti faře stojí barokní socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1717. Celý areál, včetně lípy staré čtyři sta let, je kulturní památkou chráněnou státem.

V okolí Maršova najdete nespočet cyklistických stezek či pěšinky pro procházky. Horní Maršov je také výchozím bodem do východní části Krkonoš, především na blízké Rýchory a Černou horu.

Ivo Jež, Královéhradecko