Na dlouholetou tradici Škopkových stolních kalendářů navazuje unikátní a objevný stolní kalendář „Po stopách významných osobností. Kalendář Jiřího Škopka 2023“, který se inspiruje místy i osobnostmi značné části Čech. Editorka M. Škopková zdařile vybrala nejen známé, ale i méně známé osobnosti i místa a prezentuje v novém stolním kalendáři 38 Škopkových kolorovaných pohlednic se 44 kolorovanými portréty a symboly. Nabízí se zde tedy celkem 82 všech kolorovaných vyobrazení lokalit s osobnostmi vážícími se k místům nejen ze severovýchodních Čech, ale například i z Chodska, Chrudimska, Žamberecka, Krkonoš, Domažlicka, Poděbrad, Příbramska, Trutnovska i Náchodska.

Výstava betlémů Zdeňka Farského ve výstavní síni Muzea Náchodska.
FOTO: Betlémy Zdeňka Farského můžete obdivovat ve výstavní síni muzea

V kruhových a oválných medailoncích zde malíř Škopek kreslí osobnosti, jako jsou například bratři Čapkové, K. J. Erben, V. Hanka, F.L.Věk, hrabě Špork a M.B. Braun v Kuksu, Jan Žižka v Přibyslavi, Osice jsou rodiště skladatele české hymny Kde domov můj… Františka Škroupa. Některé osobnosti kalendáři jsou velmi známé, jiné jsou objevené. Hned titulní barevná pohlednice představuje Jakuba Jana Rybu, autora slavné štědrovečerní mše svaté „Hej, mistře, vstaň bystře…“ s vyobrazením barokního kostela sv. Jana Nepomuckého v Rožmitále pod Třemšínem, kde tento slavný skladatel působil. A tak před námi defilují osobnosti a místa s nimi spjatá. Součástí kalendáře je zasvěcený text historika umění Vlastimila Havlíka.

Náchodský zámek.
KVÍZ: Náchodský zámek má kulatý vršek a obnovený kopec. Jak dobře ho znáte?

Koupí tohoto Škopkova kalendáře získáte hodnotné nejen užitkové, ale i umělecky hodnotné dílo. Jde o dobře investované peníze do umění. Stejně jako do dalšího, většího vysloveně uměleckého závěsného kalendáře „2023 Jiří Škopek Zasněná krajina“ se 13 reprodukcemi barevných obrazů, otištěných ve formátu 40x40 cm, jehož koupí si zajistíte kvalitní umělecké barevné fotoreporodukce obrazů ojejomaleb, v nichž umělec spojil reálné se snovým a imaginárním. 

PhDr. Jiří Uhlíř, Jaroměř