Na tiskové konferenci novinářům řekl, že Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v souvislosti s případy kontaminace Bečvy kontroluje patnáct firem z okolí. Mezi nimi i meziříčskou chemičku DEZA či společnost Energoaqua, která má na starosti čištění odpadních vod z areálu bývalé rožnovské Tesly. Další kontroly chystá v příštích dnech i Zlínský kraj.

Výtok rosolovité kapaliny

Na neznámou látku, která ve čtvrtek opět znečistila vodu v Bečvě ve valašskomeziříčské části Juřinka u vyústění kanálu vedoucího z areálu rožnovské Tesly upozornili ráno místní ochránci přírody.

„Z potrubí vytékala rosolovitá, průzračná kapalina, ve které bylo něco, co vypadalo jak rozmočené noviny. Přímo pod výpustí pak byly čtyři mrtvé ryby,“ popsal Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Meziříčská radnice varovala veřejnost před vstupem do řeky, koupáním zvířat či jakýmkoliv odběrem vody z toku v úseku od mostu do místní části Juřinka směrem dále po proudu. Na místě zasahovali hasiči, kteří odebrali vzorky vody a sesbírali také mrtvé ryby. Vzorky odebrali také pracovníci Povodí Moravy, místního vodoprávního úřadu i inspektoři ČIŽP z Brna a Olomouce.

„Vzorky budou předány do laboratoře k rozborům,“ ujistila mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Ombudsman Stanislav Křeček
Do kauzy otrávená Bečva se vložil ombudsman. Zahajuje vlastní šetření

Mrtvé ryby zřejmě doplavaly kanálem

Podle jednatele Územního rybářského svazu pro Severní Moravu a Slezsko Rostislava Trybučka leklé ryby nalezené v Bečvě nesouvisí s aktuálním znečištěním.

„Našly se tam čtyři uhynulé ryby, ale už v nějakém stádiu rozkladu. Určitě to nemělo spojitost,“ řekl Trybuček s tím, že ryby mohly být mrtvé už tři nebo čtyři dny.

Totéž už dopoledne uváděl také starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

„Vypadá to, že pár mrtvých ryb k nám doplavalo rožnovským kanálem. Byli zde i lidé z firmy Energoaqua. Tvrdí, že udělali nějaké změny v procesu čištění na rožnovské straně. Že zapojili laguny, které se kdysi dávno používaly, potom se přestaly používat a teď je znovu zařadili do řetězce čistícího procesu,“ přiblížil starosta Meziříčí.

Toto musí skončit, hřímal ministr

Ministr Brabec odpoledne na tiskové konferenci uvedl, že výsledky rozborů středečních vzorků budou známé v příštích dnech.

„Prozatím hovoříme o neznámé látce. V každém případě je to čtvrtý únik z areálu Tesly Rožnov, kdy minimálně v prvních třech šlo o znečišťující látky. Toto musí skončit,“ řekl ministr.

Dlužno dodat, že v posledních dvou případech přitekly chemikálie do Valašského Meziříčí zřejmě skutečně kanálem z rožnovské Tesly. Na konci října prokázaly rozbory ve vodě zvýšený výskyt niklu, po úniku v minulém týdnu zase nadlimitní množství dusitanového dusíku.

Do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí ve středu 2. prosince 2020 opět unikla neznámá chemikálie. Uhynulo také několik ryb.
Další únik chemikálie do Bečvy, opět ze stejného kanálu. Jsou tam i mrtvé ryby

Policie čeká na posudky

Kanál vedoucí z Tesly je opakovaně zmiňovaný také v souvislosti s prvním případem ze 20. září, kdy řeku kdosi otrávil kyanidem. Ekologická havárie postihla řeku v úseku od Valašského Meziříčí až po Přerov, rybáři na 40 kilometrech toku sesbírali na čtyřicet tun otrávených ryb. Policejní vyšetřování této havárie nicméně stále neskončilo a vyšetřovatelé konkrétního viníka neoznačili. Čekají na výsledky znaleckých posudků, jež mají být k dispozici do 20. prosince.

V druhých dvou případech (únik niklu a dusitanů) podle ministra Brabce došlo k významnému pokroku. „Už běží správní řízení s konkrétními firmami, vede je úřad v Rožnově pod Radhoštěm. Jedná se o firmy v areálu Tesla Rožnov,“ sdělil Brabec s tím, že jména zmíněných firem ale nezná.

Padni komu padni, zdůraznil ministr

Kontroly provádějí také inspektoři ČIŽP. Podle Brabce prověřují celkem patnáct firem. „Všechny firmy, které se pohybují kolem Bečvy, musí být připravené na to, že se musí ‚svléknout donaha‘. Platí to pro všechny, padni komu padni,“ zdůraznil ministr.

Šanci na zlepšení vidí také v případě diskutovaného rožnovského kanálu, kde nyní běží řízení o prodloužení a novém povolení vypouštění odpadních vod z areálu Tesly.

„To je nejlepší moment, aby především krajský úřad využil všechny možností, které mu zákon dává, aby se zásadním způsobem zlepšila situace a nemohlo se něco podobného už stát,“ uvedl Brabec.

Vlastní prověřování v Rožnově i Meziříčí chystají v nejbližších dnech i pracovníci vodoprávního úřadu Zlínského kraje. „Uděláme všechno proto, aby se to už neopakovalo. Využijeme všechny zákonné možnosti, abychom provedli kontroly ve společnosti Energoaqua nebo DEZA. Opravdu ty společnosti svlékneme donaha,“ ujistila náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Hana Ančincová (Piráti).

Žluté autobusy s modrým a červeným pruhem společnosti TQM - holding budou od 1. ledna 2021 vozit cestující na příměstských linkách na Rožnovsku a Valašskomeziříčsku.
Zlínský kraj slibuje více spojů i lepší autobusy. Vlastní čipovou kartu nestihne

Je nutná úplná otevřenost, vyzývá starosta

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek vyzval firmy ke spolupráci. „Je třeba, aby se každý choval naprosto otevřeně, aby žádná z firem nezatajovala žádné havárie nebo provozní události. Považuji to za nešťastné,“ uvedl starosta. Doplnil, že pracovníci krajského úřadu budou ve firmě v areálu rožnovské Tesly (Energoaqua) a ve valašskomeziříčské chemičce (DEZA) kontrolovat, v jakém stavu jsou zařízení a technologie, s nimž pracují či zda veškeré zde probíhající procesy odpovídají legislativě.

Starostova narážka na zatajování havárií zřejmě měla směřovat právě k firmě DEZA a informacích zveřejněných deníkem Referendum, že se v se v den zářijové otravy Bečvy v chemičce patřící do holdingu Agrofert stala havárie. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka následně řekl ČTK, že 20. září se v DEZA stala provozní událost, která neměla charakter havárie a z podstaty nemohla být příčinou otravy ryb v Bečvě. Ministr Brabec na dnešní tiskové konferenci řekl, že on ani inspektoři ČIŽP o události v DEZA nevěděli a neinformovat o ní, označil za chybu.

To už je výsměch, zní od ekologa

Neustále se opakující úniky chemikálií do Bečvy podle meziříčského ekologa Milana Orálka podkopávají víru ve schopnosti úřadů kauzu Bečva řádně vyšetřit.

„Pokud to bude takto pokračovat dál, že bude v přímém přenosu probíhat otrava vody v Bečvě, tak potom má důvěra ve státní orgány, které se zabývají touto kauzou, je naprosto ztracená. To už je přece výsměch. Přece není možné, aby se něco takového pořád dál dělo,“ zlobí se meziříčský ekolog.