Nutno podotknout, že tento způsob prohlídky, byť se může zdát jako naprosto ojedinělý, je například v Anglii či v objektech UNESCO v Evropě zcela běžný.

Zájem o v Česku netradiční možnost prohlídky projevili i lidé v Kroměříži. Pro veřejnost to byla letos zároveň první možnost, jak obdivovat skvosty kroměřížského klenotu.

„Líbí se mi, že můžeme chodit různě, kam jen chceme. Někde i fotit. Je to super,“ neskrývala nadšení malá copatá holčička Lenka z Kroměříže.

V Kroměřížské nemocnici mohou nastávající rodičky získat snímky a videa ještě nenarozených potomků. Umožňuje to moderní 3D/4D utrazvuk, který zdravotnické zařízení nedávno pořídilo za 1 milion korun.
Krásné fotky či video miminka? V Kroměříži je pořídí nový moderní ultrazvuk

V budoucnu možná znovu

Kladně hodnotila prohlídku také skupinka návštěvníků ve Sněmovním sále – nejkrásnějším a největším rokokovém sále v Česku.

„Pěkná myšlenka. Přijeli jsme náhodou do města, tak jsme to hned využili,“ svěřil se jeden z nich, Petr.

„Byl jsem tu před dvaceti lety. Jsem nadšený. Líbí se mi, že je to volné a můžu si zámek projít, aniž bych byl svázán pevně daným časem,“ přidal se hned další.

Martin Krčma je za takové reakce rád.

„Dnešní den ukázal, že to mělo význam. Jeden z důvodů, proč jsme se pro tuhle akci rozhodli, jsou samozřejmě nepřející podmínky z důvodu řádící pandemie. Zároveň si ale chceme vyzkoušet, zda by o tento typ prohlídek byl případně zájem,“ uvedl Krčma.

Počasí na zámku

I díky pěknému počasí dorazilo na zámek velké množství lidí.

„Někdy si mnohý kastelán připadá jako hospodský v Cimrmanově hře Hospoda Na Mýtince. Samozřejmě chcete, aby návštěvníků bylo mnoho, ale když je jich zase moc, tak vám to přináší problémy a starosti. Ne, pravda je, že jsme rádi, že si k nám lidé našli cestu. Doufáme, že tomu tak bude i nadále,“ smál se Martin Krčma, který právě mířil do Carského pokoje.

Za poslední hodinu v něm vzrostla teplota o čtyři stupně Celsia.

„Máme monitorovací systém,“ vysvětlil Martin Krčma.

„V sala terreně bylo při otevření 10 stupňů Celsia a vlhkost 70 procent. Za pět hodin stoupla teplota o pouhého půl stupně,“ sypal z rukávu údaje ředitel.

Teplota roste úměrně s nadmořskou výškou.

„Pod portrétem císařovny Sisi v Carském pokoji o několik metrů výše bylo ráno 17 stupňů. Nyní už je tam o ony čtyři stupně víc,“ pokračoval Krčma. O dalších deset metrů výše však teplota opět klesá a dostává se na hodnoty podobné těm ve „sklepě“ – v sala terreně.

„Díval jsem se i na rychlost větru na zámecké věži. Panuje tam stále nárazový vítr o síle dva metry za sekundu,“ dodal.

Josef Scharf
V kině zažijete rvačky i projevy lásky na toaletách, říká dlouholetý promítač

Sezona začne později než v okolí

Za normálních okolností by za sebou zámek měl již více než měsíc a půl turistické sezony. Víkendová akce tohoto typu ani zdaleka nemůže nahradit ztráty, které památka utržila.

„Oproti dnešku tu míváme za běžného provozu daleko více návštěvníků. Navíc, byť lidi neprovádíme, je akce ekonomicky velmi náročná. Je zde totiž spousta zaměstnanců, kteří dohlíží na průběh,“ vysvětlil Krčma.

Akce bude pokračovat i příští víkend. V sobotu i neděli od 10.00 hodin do 17.00 hodin. Klasický prohlídkový provoz s výkladem pak zámek zahájí 28. května. Tedy o tři dny později, než povoluje státní vyhláška. Dny mezi právě uplynulým a nadcházejícím víkendem využije zámek jako sanitární.

„Jednoduše řečeno – sály uzavřeme. Je to nejjistější ze způsobů, jak případné viry vymýtit,“ uzavřel Martin Krčma.