Na Šumavu míří tisíce lidí, ale bohužel ne všichni se tam chovají tak, jak mají. O víkendu se například na Čertovo jezeře klouzaly desítky lidí. Národní park Šumava tak přitvrdí. „Dnes už jsme domluvili spolupráci s Policií ČR, která ji velmi ochotně přislíbila, za což ji patří veliký dík. Také posílíme hlídky našich strážců, aby byli nejméně dva, čímž by se mohla eliminovat i případná agrese přestupců,“ řekl Deníku v pondělí mluvčí NPŠ Jan Dvořák s tím, že na místě hrozí pokuta až deset tisíc korun a ve správním řízení až sto tisíc korun za porušení zákona o ochraně přírody. „O víkendu to šlo ještě domluvou, ale nyní už bez pardonu budeme rozdávat pokuty,“ poznamenal Dvořák.

Čertovo jezero.Zdroj: Foto: NP Šumava

Nepůjde ale jen o Čertovo jezero. Dohled bude zvýšen i na slatích a dalších jezerech – Černém, Laka a Prášilském. „Zamrzlá hladina jakéhokoli ledovcového jezera na území NP a CHKO Šumava není veřejným kluzištěm, kam se může vstupovat. Plochy všech ledovcových jezer jsou součástí buď tzv. klidových zón nebo součástí Národní přírodní rezervace – Černé a Čertovo jezero, do kterých je vstup mimo značené trasy zakázán,“ uvedl Dvořák.

Při napomínání strážcem se našli i jedinci, kteří na napomenutí strážce reagovali nadávkami. „Debilní ochranáři, celý jste to tady zničili,“ to byla jedna z těch slušnějších nadávek, které se snesly na hlavu strážce v sobotu 2. ledna na Čertově jezeře od lidí.

Klouzání na jezerech je i dost nebezpečné. Nikdo totiž neví, jak silný led je, zda není v některých místech oslabený. Nebezpečí proboření a tedy i utonutí, je vysoké. Hloubka Čertova jezera je 36,5 m, Černého o tři víc.

Metalfest 2018
Festivaly budou, ministerstvo to slíbilo, říká pořadatel Metalfestu

Lidé se fotí i na Chalupské slati.Zdroj: facebook