Na jedenáct let poslal soud do vězení šestadvacetiletého muže z Ostravy, kterého uznal vinným z pokusu o vraždu.

Obžalovaný se vloni v červnu před jedním z barů dostal do zbytečného konfliktu s třiadvacetiletým návštěvníkem Stodolní ulice. Ten s přítelkyní procházel kolem něj a jeho známých. Nikdy předtím se neviděli. Někdo ze skupinky pronesl něco na adresu dívky.

Prokletá lavička v Ostravě-Porubě.
Prokletá lavička v Ostravě-Porubě? Kdo usedne, může se probudit na záchytce!

Po výměně názorů obžalovaný do mladíka strčil. Následoval pád na zem. Násilník vzápětí bezvládnému protivnikovi naskočil na hlavu.

NEDAL MU ŠANCI

Zdroj: Youtube

„Silně ho oběma rukama strčil. Poškozený okamžitě padá na záda a leží na zemi. Je úplně zpacifikován. Mírně zvedá hlavu. Obžalovaný okamžitě přistupuje k němu. Vyskakuje oběma nohama. Je ve vzduchu. Velice razantně ho nohou, kterou propíná, zasáhne do hlavy. Vzniká závažný komplex zranění. Útok byl veden cíleně, značnou silou,“ konstatoval předseda senátu.

KAMERY

Mladík utrpěl velmi vážná zranění, včetně krvácení do mozku. Obžalovaný tvrdil, že mu neměl v úmyslu ublížit. „Chtěl jsem ho jen postrašit a šlápnout mu vedle hlavy,“ tvrdil. Soud mu ale neuvěřil.

Ulice Stodolní v Ostravě, březen 2019.
TÉMA DENÍKU: Stodolní ulice - vyhaslý fenomén Ostravy

Celý konflikt zachytily kamery, na kterých je jasně vidět, že šlo o likvidační útok. „Na základě kamerových záznamů bylo možno jednoznačně zjistit chování obžalovaného a poškozeného,“ konstatoval předseda senátu.

Jedenáctiletý verdikt není pravomocný. Muž se na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření.

K TÉMATU

NAPADENÍ ZPĚVÁKA
Případ svým průběhem připomíná mediálně známou událost, jež se ve Stodolní ulici odehrála v červenci 2014. Nad ránem došlo k napadení zpěváka Michala Hrůzy, který zde zavítal po koncertu na ostravském Festivalu v ulicích. Stal se svědkem rodinného konfliktu, při němž se několik lidí válelo po zemi. Hlavními aktéry byli dva mladíci – bratranci. Hudebník se snažil situaci uklidnit. Když pohrozil, že zavolá policii, stal se sám terčem útoku. Jeden ze rváčů ho srazil k zemi tak nešťastně, že Hrůza utrpěl závažné poranění hlavy. S krvácením do mozku skončil v Městské nemocnici Ostrava, kde se podrobil náročné operaci. Rekonvalescence trvala několik měsíců. Mladík, jenž hudebníka udeřil, dostal dva a půl roku vězení, jeho bratranec odešel od soudu s ročním podmíněným trestem - VÍCE ZDE