Žena v příspěvku uvedla, že ji Ukrajinci měli přepadnout, ukrást pět tisíc korun, bít pěstmi a kamenem do obličeje. Podle ní útočníky vyrušila kolem projíždějící policie. „Děkuji Bohu, že jsem celá. Byl to ,jen‘ otřes mozku," napsala Jitka Valinka.

O události informoval také web Manipulátoři.cz. Označil ji za smyšlenou. V příběhu je podle serveru uvedeno, že na místě byla republiková policie, ale následně žena v diskuzi vypověděla, že vše nahlásila na policii až později. Ačkoliv prý slyšela policisty už předtím mluvit, že věc nevyšetří. Verze jejího příběhu se tedy neustále mění.

Ilustrační foto
Tragédie na kolejích: srážku s vlakem mezi Brnem a Střelicemi nepřežily dvě ženy

Mluvčí krajských záchranářů Michaela Bothová Deníku Rovnost potvrdila, že kolegové měli ženu v péči. „Pacientku jsme ošetřili a odvezli do nemocnice," sdělila stroze Bothová. Rozsah zranění nepřiblížila.

K případu, který se měl stát 3. května, se vyjádřili na svém Facebooku také policisté. Nyní vše vyšetřují. „Chceme ujistit veřejnost, že o případu víme a oznámení prošetřujeme. Kolegové z Brna se tím intenzivně zabývají. Ovšem už teď můžeme říct, že je zde spousta otazníků a moudřejší budeme za pár dní," uvedli policisté na sociální síti. Jak dodali, kvůli zvýšenému zájmu o toto téma ze strany pochybných protiukrajinských účtů u svého příspěvku na facebooku už omezili komentáře ZDE.

Jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb informoval, že o události se policisté dozvěděli v sobotu odpoledne. „Zjistili jsme už v případu nějaké rozpory, které se nám nepodařilo objasnit, protože autorka příspěvku s námi odmítá v tuto chvíli komunikovat," řekl v pondělí dopoledne Deníku Rovnost.

Pátrání po horké stopě

Podobné případy by měli lidé podle Švába hlásit policistům co nejdříve. „Každé zpoždění snižuje šanci na objasnění věci. Nedá se pátrat po horké stopě," zmínil Šváb.

Upozornil také, že ne vše, co se vyskytuje na sociálních sítích má reálné základy.

Nový sexshop Yoo otevřel Vojtěch Sláma u zastávky Vlhká v Brně. Je zaměřený na ženy a zdravou sexualitu.
Sexshop pro ženy otevřel v Brně u Vlhké ulice, kondomy tam prodává na váhu

Valášková už svůj facebookový status smazala. Redakce se snažila ženu oslovit přes sociální sítě, ale neúspěšně. Server Manipulátoři.cz v pondělí přišel s informací, že žena pod různými profily v minulosti už šířila prokázané lži o sobě. Jednou ji měli napadnout Romové, před dvěma lety jí měli odebrat dítě kvůli covidu. Vždy když se ukázalo, že žena lže, své profily podle serveru zrušila a založila si nový.

Web, který se zaměřuje na vyvracení hoaxů a jiných dezinformací, také nastínil, jak příspěvek o údajném útoku Ukrajinců vznikl. Valášková ho podle serveru nejprve zveřejnila jako komentář v jedné z prokremelských skupin a následně ji údajně kdosi vyzval, ať ho dá na svůj profil veřejně.

Podle odborníka na dezinformace Miloše Gregora z Masarykovy univerzity si lidé některé údaje nemohou ověřit. Například, jestli nějaký člověk byl napadený, jak tvrdí na svých sociálních sítích. „To se velice těžko ověřuje. Na druhou stranu, můžeme se podívat například na profil pisatele, jaké informace sdílí. Už to samo o sobě nám může napovědět, jaká je pravděpodobnost, že si danou věc vymyslel. Pokud například někdo sdílí články, které jsou vymyšlené a pravidelně, je pro nás varování, že i v dané věci, kterou u něj právě čteme, bychom měli být obezřetní," nastínil.

Zmínil, že sociální sítě jsou založené na tom, že lidé informace dál sdílejí. „Pokud si někdo informace vymyslí a někdo jiný jim uvěří, pak se budou snáz šířit po sociálních sítích, než třeba na webech," poznamenal.

Ilustrační foto.
Kung fu v Brně kvůli nudlím: zloděj se bránil kopem, ostraha ho vykryla košíkem

Podle Gregora je jeden z pravděpodobných scénářů, že negativních reakcí na ukrajinské uprchlíky bude přibývat. „V prvních dnech a týdnech války byla většina národa přesvědčená o tom, že je potřeba lidem zasaženým válkou pomáhat. Ale s postupem času, jak se začnou projevovat negativní aspekty příchodu uprchlíků jako jsou další požadavky na zdravotnický, vzdělávací, sociální systém, je pochopitelné, že to může vygenerovat i problémy pro některé Čechy," řekl.

Pokud se toto objeví, je podle něj možné a vysoce pravděpodobné, že část společnosti na to bude reagovat negativně právě ve vztahu k uprchlíkům.