Chlebem a solí bylo během středečního večera v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla uvítáno přesně 12 českých i zahraničních folklorních souborů, které přijely představit své zvyky a tradice již na 53. ročník Mezinárodního folklorního festivalu.


Velkolepá akce, jež potrvá až do nedělního odpoledne a nabídne veřejnosti pořádnou dávku hudby, tance i pestrých krojů, odstartovala krátce po 18. hodině, kdy se pořadatelům konečně podařilo odklidit následky průtrže mračen, která se nad městem přehnala. Občany však náhlá změna počasí neodradila a na slavnostní akt přišli tradičně v hojném počtu. Nechyběli ani vzácní hosté, poslanec Jiří Hanuš, předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica a ministr kultury Václav Jehlička.


„Na festival jsem rád přijal pozvání. Malá města jsou základními kameny české kultury. Chtěl bych poděkovat Červenému Kostelci, který se ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR vzorně stará o kulturu a pořádá tento festival s mezinárodní účastí,“ řekl ministr Václav Jehlička.
Proslovy hostů brzy vystřídali nedočkaví účinkující, kteří se ze všech sil snažili získat srdce diváků. Ti mohli spatřit mimo jiné show s prapory či tanec s košťaty okořeněný značným množstvím temperamentu.

Festival: Italové házeli prapory

Na Mezinárodní folklorní festival, který je nejstarší svého druhu v Čechách a odstartoval ve středu, se opět sjely soubory ze všech koutů světa.
Letošní ročník zahájila tentokrát skupina Sbandieratori Leone Rampante Di Cori z Itálie. Ta pro účastníky připravila vystoupení zaměřené na mávání a házení prapory, které je typické pro středověkou a renesanční Itálii. „Máte skvělé pivo a příliš sladký rum. Jídlo je báječné a úplně jiné než v Itálii,“ vzkázal vedoucí této skupiny Čechům.


Kromě Italů své lidové tradice předvedli také účinkující z Řecka, Ekvádoru, Turecka, Bulharska, Bosny a Hercegoviny a samozřejmě také dva soubory z Čech, přesněji Dúbrava z Dubňan a Formani ze Slatiňan. Přítomní se dále stali svědky ukázky tradic Mongolů, při nichž se mnohým otevíraly pusy užasem nad akrobatickými kousky hadí ženy. Předvedli se i Kanaďané, kteří v kostýmech nošených v období osídlování Ameriky zatančili s košťaty, a s velkým temperamentem hupli na pódium i Slováci.


Právě slovenský soubor Borievka z Košic zaujal místní Marii Lazarovou, která si první den festivalu velmi pochvalovala. „Je tu pěkná atmosféra. Jsem překvapená, že je tu tolik lidí i přesto, že pršelo. Na akci mám permanentku, a tak budu chodit každý den,“ sdělila spokojená návštěvnice.


Folklorní festival nabídne bohatý program samozřejmě také dnes. Již od 14.30 hodin se soubory roztančí a rozezpívají na náměstí v programovém bloku nazvaném Roztančené město. S úderem 18. hodiny se mohou návštěvníci těšit na další dávku tradic, a to v areálu u Divadla J. K. Tyla. Pátek ukončí taneční zábava, kde si kromě vystupujících mohou tancem rozproudit krev v žilách i diváci.