Druhá nejvyšší krajská fotbalová soutěž mužů, I. A třída, přinesla v sezoně 2018/2019 něco očekávaného i něco nečekaného.

Jedním z největších favoritů na první místo, ne-li tím největším, byla Police nad Metují (67 bodů). Ta nakonec své předpoklady dokázala naplnit, když soutěž, dá se říct s přehledem, vyhrála o sedm bodů.

Druhý postupový post však bere překvapivě Černilov. Ten byl během podzimní částí spíše na chvostu tabulky, pohyboval se nejčastěji mezi desátým a třináctým místem. Po dvanáctém kole měl pouhých čtrnáct bodů. První polovinu sezony zakončil na desáté pozici s třiadvaceti body.

Tam zřejmě nastal obrat k lepšímu, neboť v jarní části byl černilovský celek téměřk nezastavení. Sedmatřicet získaných bodů ho katapultovalo na špici tabulky.

Za třetí náchodskou rezervou figurovala Lokomotiva Hradec Králové a nutno dodat, že výkony nováčka byly příjemným překvapením.

Naopak se špatnou formou se v tomto ročníku potkali na Novém Hradci a v Kobylicích. Oba týmy byly již dlouho dopředu odsouzeny k sestupu do I. B třídy.

O trochu víc se možná čekalo od Broumova (deváté místo) a Nového Města nad Metují (dvanáctá příčka).

Na jaře nejlepší tým Rychnov (ve žlutočerném) zavítal na půdu nedalekého Kostelce nad Orlicí.
Králem jsou Libčany. Unikát Rychnova - na podzim byl poslední, na jaře první