FK Pardubice - SK Slavia Praha 0:2 (0:1)

Fakta - branka: 19. Jurečka z penalty, 90.+6 Olayinka. Rozhodčí: Machálek – Hájek, Antoníček. Červená karta: 0:1 (89. Ousou). Žluté karty: Ousou, Lingr, Santos, Douděra. (všichni Slavia). Diváci: 4620 (vyprodáno). FK Pardubice: Nita – Kostka (64. Mareš), Hranáč, Chlumecký, Rosa (46. Helešic) – Vacek (78. S. Šimek) – Pikul (58. Lima), Hlavatý, Janošek, Tischler – Černý (C) (58. Krobot). Trenér: Radoslav Kováč. SK Slavia Praha: O. Kolář – Douděra, Ousou, Santos, D. Jurásek – Hromada (68. Pech), P. Ševčík (56. Hronek) – Jurečka (56. M. Jurásek), Lingr (56. Provod), Olayinka (C) – Van Buren (83. Tecl).

První útočný výpad podnikla Slavia. Douděrovu zásilku stopl hlavou Chlumecký. Domácí se nenechali zahanbit. Hlavatý vyslal ke zteči Kostku, jehož centr ale Ousou srazil na rohový kop. Z něho poslal vysoký míč do vápna Janošek a Chlumecký hlavičkoval do připraveného Kováře. V povedené desetiminutovce Pardubic ještě Hlavatý posunul míč do slibné pozice Kostkovi, ale Kovář nohama jeho střelu zlikvidoval.

Hosté se do první šance dostali v 11. minutě Douděra však Nitu nepřekvapil. Na konci první čtvrthodiny Lingr dostihl míč na koncové čáře, skluzem oslovil van Burena, jehož střela se mezi tři tyče nevešla. Vzápětí se hosté dostali k rohovému kopu. Po centru do šestnáctky Olayinka vehementně signalizoval něco směrem k rozhodčímu. Ten také dostal echo do sluchátek a při prvním možném přerušení si šel zkontrolovat situaci k videu. To mu odhalilo, že jeden z pardubických hráčů (Kostka) zahrál ve skrumáži rukou. Nařídil penaltu a Jurečka poslal Nitu na druhou stranu.

Ve 26. minutě Pražané soupeři zavařili ve vápně, střelu Douděry zablokoval Rosa. Pardubičtí o sobě dali také vědět. Kostka si prohodil míč mezi dvěma protihráči, upaloval na Koláře a ve finále mu chyběla síla i přesnost. Zbytek první půle se odehrál v režii Slavie. Přesněji řečeno: van Burena. Nejdříve mu píchl míč Santos, ale nizozemský fotbalista pálil jen do boční sítě. Ve 39. minutě si zaběhl za obranu ale jeho zakončení ve skluzu si pohlídal vyběhnuvší Nita.

Také ve druhém poločase měli první šanci domácí. V 50. minutě hostující obrana couvala před Hlavatým, tak nasadil ke střele, která olízla zadní tyč. Domácí se tlačili za vyrovnáním, což odkrývalo okénka v jejich defenzivě. Čerstvý M. Jurásek se zapojil do akce, ovšem jeho nabídka nenašla adresáta. Stejný hráč se dostal s van Burenem do přečíslení, svého kolegu přihrávkou nenašel. V 67. minutě nově příchozí Mareš unikl po křídle, dal pod sebe míč Janoškovi a ten technickou střelou přestřelil. To ale nebylo nic proti šanci, kterou měl vzápětí Lima.

Jsem zděšený z koncovky

Brazilský hráč přivítal talířovou příhru mezi beky, Kolář však zachoval klid a míč vykopl. Stačilo míč nad něj dloubnout…

Na druhé straně se po přetaženém centru naskytla příležitost Douděrovi a po něm ještě mohl rozvlnit síť Olayinka. V 82. minutě Kolář dlouhým odkopem objevil Olayinku, který šel sám na Nitu, pálil však nad. Minutu před koncem základní hrací doby byl vyloučen Ousou a domácí vrhli zbytek sil do útoku. V páté minutě nastavení si vytvořili několik náznaků šancí, ale bez výsledku. Do protiútoku vyrazil Olayinka a tváří v tvář Nitovi přidal razítko na výhru favorita.

Radoslav Kováč: „Dobře jsme začali. V první desetiminutovce jsme si vypracovali nějaké příležitosti. Chlumecký měl šanci a dvakrát se dostal do nebezpečné vzdálenosti Kostka. Úvod byl v pořádku. Jenže pak jsme udělali nesmyslnou penaltu. Kostka úplně blbě zvedl ruku. Za mě naprosto zbytečná penalta. Nejdříve jsem si myslel, že nebyla, ale pak jsem viděl situaci ze záznamu a byla. Po inkasované brance jsme měli trochu problémy. Slavia nás zmáčkla. Hlavně byli dobře připraveni na naší levou stranu, kudy se k nám dostávali. Slavia má výborně proběhy za obranu. O tom jsme věděli a také jsme čekali. Musím přiznat, že jsme měli také štěstí. Ve druhém poločase jsme udělali rychle dvě střídání. Potřebovali jsme zlepšit pohyb za obranu. Zařazením Limy a Krobota jsme zesílili útok. Klukům se nedá nic vyčíst. Vytvořili jsme nějaké možnosti k vyrovnání. Obrovskou zahodil Lima. Kdyby ji proměnil, tak jsme třeba uhráli bod. Měli jsme také smůlu, když krásná střela Míši Hlavatého skončila jen na tyči. Už jsem myslel, že je v bráně, nakonec se vytočila. Ke konci soupeř hrozil z brejků, ale to už jsme hráli vabank. Úplně jsme neřešili, jestli prohrajeme o gól nebo o dva. Bod bychom si zasloužili, ale nedali jsme gól a fotbal je o gólech. Z finálního řešení koncovky jsem trochu zděšený, protože tohle jsou tutové góly. Musíme se ještě více tlačit do zakončení a podobné šance musíme okamžitě začít proměňovat. Náš výkon měl parametry. Před zápasem jsem poslouchal, že nemáme co ztratit. Jenže my měli. Teď jsme přišli o další tři body. Přitom na Slavii jsme měli.“