V kotli plzeňských Ultras, kam se tentokrát vypravil i reportér Deníku, to nevřelo jako jindy. Do Edenu jich dorazily maximálně čtyři stovky a v hlasivkovkém souboji s domácími nakonec na body prohráli. Přesto slyšet v některých momentech byli. „Lá la la la lá, Viktóória,“ ozývá se na začátku zápasu. Dokonce mnohem dřív, než sudí Ardeleánu foukne poprvé do píšťalky.

Fanoušci Slavie Praha na věhlasné tribuně Sever. I díky jejich podpoře domácí šlágr s Viktorií Plzeň zvládli bez větších problémů.
Šlágr Slavia – Plzeň na vlastní kůži: Ponořte se do nitra slávistického kotle

Natřískaná domácí tribuna Sever, kam chodí tvrdé jádro slávistických fanoušků, pak nešetří urážkami. „Zkur*ená Plzeň“ napočítali redaktoři Deníku celkem jedenáctkrát a pokřik se tak stal smutným rekordmanem.

Bohužel ani hostující fandové se nenechávají zahanbit. Jejich nejčastějším negativním pokřikem se tak stává antisemitistické „Jude, Slavie“. A ještě před zápasem, když místní hlasatel oznamuje sestavu Slavie, doprovodí plzeňští fanoušci každé jméno výběru kouče Jindřicha Trpišovského nepublikovatelným výrazem.
Jak se fandilo v Edenu při šlágru Slavia – Plzeň? Podívejte se na infografiku Deníku.Zdroj: Deník
Jinak se ale hostující kotel skvěle baví a fandí od úvodního hvizdu. Západočechy nerozhodí ani brzký gól domácího Součka. Jakoby v tom fanouškovském transu hostující vlajkonoši ani nezaznamenali, že jejich tým právě inkasoval.

Do varu se dostávají až v 37. minutě. Dvě penalty a červená karta pro Hubníka. To je silná káva. „Matúš, Matúš,“ vývají svého gólmana Kozáčika. Ten je vyslyší a první penaltu chytá Hušbauerovi. Vzápětí ale po Hubníkově zkratu je na přesnou penaltovou ránu Stocha krátký. „Kluci bojovat, kluci bojovat,“ zní z kotle.

Tribuna Sever z pohledu příznivců Viktorie.Zdroj: Deník

Vzpomínka na Bakalu

Po pauze tempo fandění opadá. Nebo alespoň jeho zarputilost. Chorály plzeňských fanoušků jsou delší a delší, ovšem nepříliš hlasité. Upřímně: někdy trochu uspávaly. Podobně jako hra Barcelony na šest tisíc přihrávek na vlastní polovině za rozhodnutého stavu v ligovém duelu proti Gijónu. Za zmínku stojí jen show s balónky klubových barev a házení petard a světlic na níže stojící pořadatele.

Trenér reprezentace Karel Jarolím
Osm slávistů v reprezentaci. Jarolím pozval i Tecla a Koláře

„Dáávid Bakala,“ probouzí se náhle plzeňský dav. Tím dal vzpomenout na kamaráda, který byl před osmi lety napaden členem ochranky v zápase proti Bohemians. Následky rány pěstí tehdy byly fatální. Bezvědomí a proražená lebka.

Poté pálí přesně Zmrhal a pak v závěru znovu Souček. Hotovo, je to debakl. Viktoriáni jdou ještě svým fanouškům poděkovat za podporu. Ultras je odmění potleskem. Nesmělým, možná trošku zaraženým. Ale upřímným.

Útočník City Sergio Agüero slaví branku.
Historická dekáda Manchesteru City. Cesta za snem začala přesně před deseti lety