Spekulace o odchodu z Realu dlouho nabývaly na síle, až se nakonec staly pravdou. Juventus totiž dokonale využil situace kolem Ronalda. „Vyhráli jsme sedm titulů v řadě a motivace týmu přece jen upadá. Když máte možnost změnit situaci nějakým příchodem, musíte to udělat. Cristianův přestup byl fantasticky načasovaný, zrovna mu i spadla výstupní klauzule,“ vyprávěl Nedvěd.

Tomáš Kalas pózuje na stadionu v Bristolu, kde v dresu City stráví ročník 2018/19.
Odchod do Bristolu? Rozhodl zájem trenéra, vysvětlil Tomáš Kalas

Úvodní schůzka, kde padl návrh přivést portugalskou superstar, proběhla v domě české legendy. „Sportovní ředitel to nadhodil a možná čekal, že mu povíme, jestli se nezbláznil. Ale nás to naplnilo elánem a věděli jsme, že to je cesta, která nás může posunout dopředu,“ povídal bývalý záložník.

Přemlouvat Ronalda už prý nebylo tak složité. „Důležité bylo, že on k nám chtěl. Potřeboval změnit prostředí a vybral si nás. V Anglii i Španělsku vyhrál domácí soutěž i Ligu mistrů, tak snad se mu to povede i tady,“ zadoufal Nedvěd.

Fotbal v Itálii je jiný, ne každý se prosadí

Právě vítězství v nejprestižnější klubové soutěži je hlavním cílem Juventusu. Ronaldovy výkony k němu mají pomoci. „Je fantastický po všech stránkách. Hrozně na sobě pracuje. Strašně rád vyhrává a chce být ve všem nejlepší. Je to lídr, který ani nemusí mluvit a všichni ho následují. Naši mladí hráči mají možnost se s ním zlepšovat,“ pochvaloval si viceprezident nejúspěšnějšího italského klubu.

Vratislav Mynář
Urážky na fotbale. Co prožívá kancléř z Hradu?

Na portugalského střelce je po jeho příchodu na Apeninský poloostrov upřena maximální pozornost. „Nepobláznil jen Turín, ale celou zemi,“ řekl Nedvěd.

Bývalý hráč Realu Madrid a Manchesteru United zatím však čeká na soutěžní gól v dresu Staré dámy. „Už jsem slyšel nějakou kritiku, to je úplně neskutečné. Potřebuje čas, aby si zvykl na italský způsob fotbalu. Je jen otázka času, kdy začne střílet branky,“ okomentoval bývalý český reprezentant dosavadní Ronaldovo střelecké prázdno.

„V Itálii je hra úplně jiná. Pro Cristiana bude těžší dávat góly. Tolik jako ve Španělsku jich nenastřílí,“ dodal Nedvěd.

Zidane? Bral bych ho jako parťáka

Šestačtyřicetiletý funkcionář hodlá v Juventusu ještě pár let vydržet, za novými výzvami prchat nechce. Ta hlavní je uspět s turínským klubem v Lize mistrů, čehož se jako hráč nedočkal.

Mesut Özil si už dres německé reprezentace neobleče.
Začíná éra po Özilovi. Němci vyzvou v Lize národů Francii

„Příští dva až tři roky chceme něco dokázat, pak přijde zlomový okamžik, kdy se bude rozhodovat, co dál. Zatím všemu nechávám volný průběh, moje pozice se nemění,“ utnul veškeré spekulace.

Kromě Ronalda se v souvislosti se Starou dámou mluvilo také o příchodu Zinedina Zidana, který skončil na lavičce Realu Madrid. „Bral bych ho jako parťáka. Býval to výborný fotbalista a je skvělý člověk,“ prohlásil.

Talenty máme, jen je třeba pracovat

Do Itálie v posledních letech zamířilo několik českých fotbalistů. Schick, Barák i Jankto dělají na Nedvěda dobrý dojem. „Italský fotbal jde nahoru. Je to pro ně šance, aby se dostali na vrchol a posunuli celý český fotbal k lepším zítřkům. Určitě na to mají. Jen je třeba, aby pravidelně hráli a kladli si velké cíle,“ okomentoval krajánky.

Fotbalisté Zlína (ve žlutých dresech) v 7. kole FORTUNA:LIGY přehráli nováčka z Příbrami 3:0.
Krajan Messiho a Maradony ve Zlíně září. I když loni byl na odpis

O náročnosti italské ligy už funkcionář Juventusu mluvil ve spojitosti s Ronaldem. Totéž platí v případě českých hráčů. „Mohou se tam zlepšovat. Je těžké dělat hru, prosadit se jeden na jednoho i střílet góly. Už dříve platilo, že kdo se prosadí v Itálii, může hrát kdekoli, ale naopak už to neplatí. Ne každý se tam chytí,“ podotkl.

Cesta českých mladíků může být různá, nejen přes Apeninský poloostrov, jen je třeba neustrnout ve vývoji. „Talentů máme spoustu, ale je důležité, aby kolem dvaceti let nepřestali pracovat. Nestačí, že jsem se někde upsal. To je teprve startovní moment. Je to jediná cesta, jak uspět. Podmínky jsou dnes dobré všude. Záleží na fotbalistovi, jak si s tím poradí,“ doplnil.

Co ještě Nedvěd řekl:
O videu - Jsem stará škola. Za nás všechno bylo na hráčích a rozhodčích, na vzájemném vztahu, vše bylo napřímo, což se nám zamlouvalo. Fotbal se ale vyvíjí, zrychluje, hraje se na menším prostoru, vše je zhuštěné. Takže když už video je, není špatné ho použít. Akorát mě mrzí, že zatím chybí v Lize mistrů. Je to dobrá pomůcka pro rozhodčí i fanoušky, kteří vidí, že je vše korektní.

O vztahu k Česku - S manželkou jsme se tu narodili, vždy sem budeme jezdit rádi. Akorát na to nemám moc času. Pro děti už je to spíš takový výlet, ty se narodily v Itálii.

O Plzni - Je mi líto, že se nepotkáme v Lize mistrů. Říkal jsem jim to před losem a oni se smáli, že je to akorát kvůli jasným šesti bodům. Ale tak to není. Chtěl jsem se podívat do Plzně, kde jsem vyrůstal. Přijet tam jako zástupce Juventusu a zahrát si proti nim Ligu mistrů, to by byl super zážitek.

O reprezentaci - Jsem vždy pozitivní. Kluci talent mají. Jen je třeba ho ukázat a rvát se. Je super, že základ je ze Slavie, na které je vidět progres. Chtějí hrát evropský fotbal, ale jádro stojí na Češích a k nim se doplnilo pár cizinců. Ve Spartě se vzalo několik individualit a není z nich cítit, že jsou mužstvo. Taková věc chybí a strašně těžko se učí.