Pokud budeme hrát srdcem, můžeme si do domácí odvety odvézt výsledek, který nám umožní bojovat o postup,“ věří trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Jestli to vyjde, udělá si český fotbal slušnou reklamu. Eden už teď hlásí vyprodáno: na bitvu s pětinásobným šampionem soutěže (což je rekord) se od úterý těší necelých dvacet tisíc diváků.

Však si také šéf vršovického celku Jaroslav Tvrdík pochvaluje: „Dvojzápas se Sevillou je splněným snem celé generace slávistů. Svého cíle jsme dosáhli, ale věřím, že stále můžeme překvapit.“

ŠPANĚLÉ V KRIZI

Ovšem pojďme nejprve k úvodnímu utkání na půdě Sevilly. Výhodou českého celku by mohla být mizerná forma favorita. Pro úplnost: z posledních pěti zápasů ve španělské soutěži vydoloval gigant jediný bod, vítězství si tam užil naposledy na konci ledna.

A o víkendu „El Grande de Andalucía“, jejíž barvy hájí i český reprezentant Tomáš Vaclík, padl s poslední Huescou. Nechce se věřit, že stejný klub se na podzim přetahoval o čelo s Barcelonou.

Stanislav Vlček v dobách své největší fotbalové slávy ve Slavii Praha.
Zahrát si proti Seville pro nás bylo svátkem, vzpomíná ikona Slavie Vlček

„Samozřejmě, že ze současné situace nemáme radost. Je mi líto všech fanoušků, na druhou stranu neochvějně věřím, že se ze srabu brzy dostaneme,“ tvrdí zkušený ředitel Sevilly Joaquín Caparrós.

Nejvyšší čas konat: náročné andaluské publikum začíná rudnout vzteky. Kvůli tlaku se mluví o odvolání kouče Pabla Machína, o tom ale Caparrós nechce slyšet.

 „Nemyslete si, že mně krize není líto. Je, a to kvůli manželce, dětem i všem mým dalším milovaným „sevillistům“. Ve čtvrtek máme šanci vše napravit. Motivaci máme vybojovat pro příští rok Ligu mistrů,“ hlásí.

Útočník Neymar sleduje z tribuny zápas PSG - Manchester United
Neymar po vyřazení Paříže z Ligy mistrů vypěnil. Je to ostuda! spílal rozhodčím


Buďte bez obav: Pražané na mizérii protivníka neberou žádný ohled. Ačkoli už letos zdolali Genk, Zenit, Kodaň či Bordeaux, dobře vědí, že Sevilla je ve společnosti všech zmíněných nejtěžším kalibrem.

 „Všechny její zápasy jsem viděl. Horší výsledky poslední doby jsou zapříčiněny neproměňováním šancí. Pořád je to kvalitní mužstvo, doma navíc svá utkání zvládá,“ všímá si Trpišovský.

FRANCOUZSKÝ SNAJPR

Z dvanácti ligových střetnutí ve svém stánku zvítězila Sevilla sedmkrát, ovládla i posledních sedm domácích klání v poháru. Klíčová je zde ofenziva, ve Španělsku s 22 brankami třetí nejlepší.

Nezapomínejme ale ani na Vaclíka. „Když se prokoušeme obranou, ještě nás čeká on. Je to pracant, už kdysi na Žižkově jsem věděl, že ho čeká velká kariéra,“ chválí kouč.

Sevillské souhvězdí ovšem není jen o Vaclíkovi. Vyčnívá Francouz Wissam Ben Yedder: v Evropské lize se prosadil třikrát po sobě a nepočítáme-li předkola, je s šesti góly nejlepším střelcem soutěže.

Zápas fotbalové Fortuna ligy mezi Bohemians a Slavii v Ďolíčku.
Vášně a dohady. Fotbalové Česko řeší smysl videa

Další zbraně? Portugalec André Silva či chorvatská naděje Marko Rog. Mimo zmíněné se tým opírá také o několik fotbalistů, již se zúčastnili loňského MS v Rusku.

Slavii zkrátka čeká „kolotoč“. Mimochodem, už jednou ho zažil obránce Vladimír Coufal, a to v roce 2013 s Libercem. Severočeši tehdy urvali dvě remízy 1:1, ale… „Doma jsme je měli na lopatě, venku to bylo šílené. Hráli jsme v podstatě devadesát minut bez míče,“ popisuje.

S čím tedy sešívaní musejí vyrukovat? S výkonem na hranici sebeobětování. „Jde o tým, který porazil 3:0 Real Madrid a dal dva góly Barceloně. Ta by i prohrála, nebýt Messiho,“ připomíná Coufal.

Těžká mise, přetěžká, ale určitě ne nemožná. Dokážou si slávisté evropskou pohádku ještě o něco prodloužit?

Devatenáctiletý záložník 1. FK Příbram Dominik Hloušek.
Famózní obrat alá Manchester United režíroval v nastavení příbramský Hloušek