Fotbalové žákovské týmy Náchoda mají za sebou polovinu sezóny v nejvyšší domácí soutěži a nevedou si zde vůbec špatně. „Tabulky nejsou rozhodující, přesto můžeme deklarovat, že ze čtrnácti týmů, které jsou ve skupině C, po součtu všech čtyř kategorií, jsme na třetím místě,“ říká JAROSLAV PANENKA, vedoucí trenér Sportovního střediska mládeže při fotbalovém klubu Náchod a ZŠ Náchod- Plhov.


Po reorganizaci mládežnických soutěží naskočili náchodští žáci do nejvyšší soutěže. Můžete trochu jednotlivé kategorii rozebrat?
Na začátek musím zdůraznit, že jsme byli jedním z šedesáti sportovních středisek, kteří do soutěže vstupovali se čtyřmi kategoriemi. To s sebou ale neslo určitá úskalí.

Povídejte…
V kategoriích U13 a U12 se totiž hraje na půlce hřiště, to znamená, že v jednu dobu je na hřišti šestnáct hráčů. Náchod, potažmo náš region, ale není zase tak velký, abychom to mohli pokrýt z vlastních zdrojů. Půl roku před startem soutěží jsme tedy oslovili okolní kluby s určitým programem, jak by nám oni mohli pomoci. K tomu nám legislativně pomáhaly střídavé starty.

Je to tedy šance i pro kluky z ostatních oddílů nakouknout do vyšší soutěže, což nikdy není na škodu?
Určitě. My jsme se dostali do skupiny o čtrnácti týmech, oblasti Hradecko, Pardubicko, Liberecko plus jeden pražský tým. Nevěděli jsme, co od toho můžeme čekat. Výhodou zcela jistě je, že nejlepší kluci už neodcházejí do jiných klubů, ale hrají stejnou soutěž doma.

Dobře, pojďme už k jednotlivým kategoriím podrobněji.
Po podzimu můžeme mít hlavu nahoře, ale s určitou pokorou. Výsledkově jsme nedopadli špatně. Nejde nám o postavení v tabulce, ale o předváděnou hru. Ať je to v kategorii U15 a U14, kde hráli na celé hřiště, nebo U13 a U12, kde hráli na menším hřišti. Tabulky nejsou rozhodující, přesto můžeme deklarovat, že ze 14 týmů, které jsou ve skupině C, po součtu všech čtyř kategorií, jsme na třetím místě. Před námi je jen Hradec a Mladá Boleslav. Těší mě předváděná hra, byť jsme některé zápasy prohráli. Z těžkými týmy jsme ve všech ročnících sehráli vyrovnané zápasy a někdy jsme je byli schopni i porazit. V globálu si dovolím tvrdit, že předváděná hra Náchoda byla v mnoha případech kvalitní.

Co mě ale trochu zarazilo, tak jsou často hrozivé výsledky. Jak je to možné?
Hrozivé výsledky byly hlavně v kategorii U-12 (ročník 2000), kde vévodí FC Hradec Králové. Tento tým si sedl lidsky i herně. Je radost se na ně dívat.Týmy musejí mít dobrých aspoň 16 hráčů. Je ale třeba také počítat s lavičkou, což jsme už někde na dvaceti hráčích a ne všude jsou prostě schopni dát takto vysoký počet kvalitních hráčů dohromady. I proto jsme už před sezónou navázali kontakt s ostatními kluby z okolí, jako Broumovem, Jaroměří či Novým Městem nad Metují. Jsem rád, že kluby s námi spolupracují a za to jim děkuji. Druhá věc je, že to v těchto kategoriích není zase až tak o výsledcích. Tady se hlavně učí hrát fotbal, proto je třeba změnit i trochu myšlení trenérů, kteří stále vyžadují pouze výsledky.

Každoročně se stávalo, že vám poměrně dost hráčů odcházelo do věhlasnějších oddílů, což dnes už prakticky nemusí, když hrají stejnou soutěž. Je tedy vaší snahou hráče držet v Náchodě?
Určitě budeme chtít, aby žákovské kategorie odehráli tady. Co se týče dorostu, tak po reorganizaci jsme se přihlásili do dvou přeborů (Východočeský a Královéhradecký). Když jsme to přihlašovali, museli jsme zvážit, zda nejít třeba do druhé ligy, nebo hrát tyto přebory. V minulých letech odešlo velké množství hráčů a z okolí hráči nemají zájem na těžkou práci při tréninku. Jestli někoho pustíme na střídavý start, tak pustíme, ale nemůže se stát, že každý rok z ročníku odejde šest hráčů na hostování. Všichni si musejí uvědomit, na jakou školu nebo učňovské zařízení půjdou. Co mu to v budoucnosti přinese. Dále je důležité rodinné zázemí a její podpora. Hráči opouštějící devátou třídu a v mnoha případech oni ani rodiče nevědí, kam jít po základní škole. Přechod ze žákovské do dorostenecké kategorie je velmi náročný a mnoho hráčů ho nezvládá.

Vy se u mládeže snažíte razit aktivní styl, který s sebou ale nese i poměrně velká rizika.
To je současný trend fotbalu, pokud chce soupeř hrát fotbal, tak ten smysl to určitě má. Hraje se pro lidi a když je to pak nahoru-dolů, lidi se baví. Týmy jako Hradec nebo Liberec mají super individuality, rychlostní typy, kterým málokdo stačí, přesto bych u těchto týmů očekával daleko lepší herní projev. Náchod bude vždycky regionálním týmem, který porazí každého, ale nebude ho porážet pravidelně. Těší mě to, že se v okrese stále rodí talentovaní hráči, a to je právě práce těch nejmenovaných trenérů, kteří fotbal milují a jsou ochotni se dětem věnovat. A za to jim patří obrovský dík. Těží z toho nejenom Náchod, ale i kluby, odkud sem kluci přicházejí, protože po jejich možném návratu do mateřských oddílů je na nich patrný fakt, že prošli kvalitními soutěžemi.

A na závěr otázka co přineslo z vašeho pohledu nové uspořádání žákovských soutěží?
Z pohledu vrcholových týmů jako je Sparta, Slavia, Teplice, Hradec Králové a další, je to oslabení vlastních soutěží. Z pohledu ostatních je to zajímavá konfrontace. Jednoznačně se to však posouvá do roviny, kdy každý klub bude muset prokazovat svoje kvality v trenérské práci,vlastních podmínkách ve škole a v tréninkovém zázemí.