Fotbalisté Broumova, účastník Krajského přeboru, nečekaně padli na půdě Tatranu Hostinné, které hraje o dvě soutěže níže. V souboji dvou celků hrajících I. B třídu nepřešel Hronov přes domácí Lípu nad Orlicí a s krajským pohárem se stejně jako Broumov loučí v prvním kole. Jediný, kdo v sobotu z regionu postoupil do druhého kola, je loňský pohárový finalista, Červený Kostelec. Ten si zajel ke svému pohárovému zápasu přes kopec do Úpice a domácím nadělil výprask v podobě výsledku 6:1.

Hostinné – Broumov 2:1 (1:0). Broumovu se v Hostinném postavil velmi houževnatý a rychlý soupeř, který hostům nedovolil tvořit hru. Domácí svého favorizovaného soupeře předčili především svou bojovností a nasazením.

Už v 10. min. po špatném vyběhnutí Drahoráda domácí přehrávají broumovskou obranu a otevírají skóre zápasu – 1:0. Hostům se v dalších minutách nedařilo proměňovat spoustu vyložených šancí. Tu první měl po pěkném centru Kotyzy z pravé strany Kuchta, který ale jen trefuje brankáře domácích. Ve 34. min. šel Kotyza po pěkné přihrávce sám proti gólmanovi Hostinného, ten ale míč na poslední chvíli vykopl. Ve 43. min. přišla další velká šance Broumova, když Wilke pronikl domácí obranou, ale míč do branky dostat nedokázal.

Druhý poločas nabídl podobný obrázek jako půle první. Hned ve 47. min. Hostinné zvyšuje na 2:0, když domácí utíkají broumovské obraně, první střelu ještě gólman Drahorád vyráží, ale pouze na nohu domácího hráče, který ji uklízí do branky – 2:0. V 56. min. vykřesal jiskřičku naděje po rohovém kopu Jar. Schubert, jenž hlavou snižuje na 2:1. Vyrovnání měl na svých kopačkách v 62. min. Mucha, který v pěkné šanci střílí jen do dobře postaveného obránce a o minutu později Wilke prošel z půlky hřiště celou obranou domácích až před brankáře, ale na něj nevyzrál. Hubené jednobrankové vedení pak už domácí fotbalisté ubránili až do závěrečného hvizdu, po němž se mohli radovat z překvapivého postupu do druhého pohárového kola.
Sestava Broumova: Drahorád – Jar. Schubert, Beran, Panny, Štejnar (72. Jan Schubert) – Svoboda (55. Bureš), Wilke, Mucha, Gago – Kuchta, Kotyza.

Úpice – Červený Kostelec 1:6 (0:4). Roli favorita ustál na rozdíl od Broumova Červený Kostelec, který sice odjel k utkání do Úpice velmi nekompletní, přesto tam zaznamenal jasné vítězství. „Když to přeženu, tak jsme v Úpici hráli s pěti stabilními hráči áčka, ostatní byli ze širšího kádru," říkal po utkání spokojený trenér Robert Hanuš.

Červený Kostelec rozhodl o svém postupu do druhého pohárového kola už v první polovině úvodní pětačtyřicetiminutovky, kdy si vypracoval tříbrankové vedení, to ještě do poločasu navýšil o jednu přesnou trefu – 0:4.

Také druhý poločas se odehrával pod taktovkou Červeného Kostelce, který postupně odskočil domácím až na hrozivých 0:6. Čestné trefy se sice Úpice nakonec dočkala, na postupu Červeného Kostelce do dalšího kola to ale nic nezměnilo. „Hattrickem se v utkání blýskl Petrů, který byl jednoznačně nejlepším hráčem na hřišti," dodal k zápasu červenokostelecký trenér.
Sestava Červeného Kostelce: J. Martínek – Bárta, Fireš, Hlava, Koval – Čáp, T. Martínek (66. Štelzig), Rudolf, Barták – Petrů, Hála.

Lípa nad Orlicí – Hronov 3:0 (2:0). Hosté hráli fotbal a domácí dávali branky. Tak by se dal stručně popsat průběh souboje dvou celků hrajících I. B třídu.

Od začátku utkání Hronov diktoval tempo hry a během úvodních deseti minut si vytvořil čtyři stoprocentní gólové příležitosti, jenže domácí branka zůstala pro hosty zakletá. To Lípa byla naopak velmi produktivní. Hned její první útok totiž skončil vedoucí brankou, když Hronov inkasoval z trestného kopu – 1:0. Poté se hra vrátila do starých kolejí, Hronov soupeře zmáčkl před jeho šestnáctku, kde pálil Danihel do břevna a poté orazítkoval brankovou konstrukci i Tichý. Ve 14. min. se Lípa dostala podruhé na půlku Hronova a z poloviny hřiště kapitán domácích přeloboval hronovského brankáře – 2:0. Za tohoto stavu také obě mužstva odcházela do šaten.

Po změně stran se už servíroval vyrovnanější fotbal a na obou stranách výrazně ubylo gólových příležitostí. Domácí pečetili svůj postup do druhého kola v 83. min. po chybě brankáře Kunze. „Kdybychom hráli do půlnoci, tak prostě gól nedáme," říkal po zápase hronovský trenér Zdeněk Samko a jedním dechem dodal: „Pokud jsme měli tento zápas sehrát, tak je to vzhledem k tomu, že za týden je to už naostro, v pořádku. Ten kopec smůly jsme si snad vybrali právě v tomto poháru a v soutěži se takovýchto utkání vyvarujeme."
Sestava Hronova: Kunz (86. Havel) – Tichý (73. Klabník), Schreiber, Puraš, Marx – Neuschl, Pek, Franců, Danihel – Valtera (84. Myšák), Šťavík.

Výsledky nedělních pohárových zástupců z Náchodska, týmů Police nad Metují a Nového Města nad Metují, přineseme v úterním vydání Náchodského deníku. První krajské pohárové kolo se bude dohrávat v úterý v Roudnici, kde se představí ex-divizní Náchod.