Ve Votrok Krajském přeboru mužů bylo v Novém Městě nad Metují k vidění okresní derby, v němž domácí udolali Broumov až díky brance v poslední minutě zápasu. Velká smůla provází zkraje sezony fotbalisty Velkého Poříčí, ti sice doma přehráli Vamberk, jenže přišli o dalšího hráče. Po Dobývalovi, jenž si před týdnem vykloubil rameno, musel tentokrát předčasně zápas opustit kvůli zranění kolena Kaněra.

DIVIZE

Přední Kopanina – Náchod 3:1 (1:1). Bláznivý zápas začal o 65 minut později a dohrával se už v pološeru. Autobus s náchodskými fotbalisty totiž zůstal v koloně kvůli dopravní nehodě.

Dramatický a kvalitní zápas nakonec rozhodla bomba domácího Bláhy z přímého kopu. Hráč s nejtvrdší střelou v modročerveném týmu si postavil míč v 64. minutě a jeho dynamit skončil u levé tyče Balážovy branky. Přispěla k tomu i teč a domácí šli do vedení 2:1. Na tuto branku už Náchodští nedokázali reagovat. Naopak v závěru ještě inkasovali po brance Urbana, který se uvolnil do vápna a prostřelil Baláže – 3:1.

Ale pěkně popořádku. Natěšený domácí stadión očekával divizní premiéru, která se málem nekonala. Vážná dopravní nehoda uzavřela dálnici na Hradec Králové a fotbalisté Náchoda přijeli více než půlhodinu po plánovaném oficiálním začátku.

Byli to však paradoxně hosté, kdo vypadal na začátku lépe. Také proto, že v obraně představili výraznou posilu, přes dva metry vysokého obránce Adriana Rolka, nedávno ještě prvoligového hráče FK Mladá Boleslav.

Ani Rolko však nezabránil situaci, kdy po ruce uvnitř pokutového území dostali domácí možnost zahrávat pokutový kop. Tradiční exekutor, ex-ligista Pešír, však vyhořel, když poslal míč mimo branku Baláže.

Trest přišel ve 26. minutě. Výborně hrající Simon si pohrál s domácí obranou, napálil míč do tyče a odtud odraženou střelu lacino do prázdné branky dorazil Zinke – 1:0. Oba hlavní aktéři gólové situace patřili mezi nejnebezpečnější hráče Náchoda v celém utkání.
Náladu vrátil domácím fanouškům dvě minuty po inkasované brance Čihák. Nejlepší střelec letní přípravy totiž záhy srovnal, když byl v pravý čas na pravém místě a dorazil odražený míč do odkryté náchodské branky – 1:1.

Vyrovnanou druhou půli rozhodl přímý kop domácího Bláhy. Za jeho pumelicí k tyči se Baláž natahoval marně a Kopanina už dovedla zápas k vítěznému konci. Přispěly k tomu i výtečné zásahy domácího gólmana Švarce, který několikrát svůj tým podržel. Konečnou podobu doznal výsledek v 89. min., kdy na konečných a pro Náchod hodně krutých 3:1 zvyšoval Urban.

„Zápas byl od začátku poznamenaný zdržením na dálnici, přesto jsme na domácí vlétli. Měli jsme územní převahu, také technická vyspělost byla na naší straně, bohužel domácí byli efektivnější," říkal smutně po utkání Milan Vik, jednatel FK Náchod.

KRAJSKÝ PŘEBOR

Nové Město nad Metují – Broumov 1:0 (0:0). Utkání začalo zostra a hned v prvních pěti minutách obě mužstva hasila nebezpečí před svými brankami. Poté však tempo opadlo a dlouho se hrálo bez šancí. K té došlo až ve 28. min., když hosté chybovali v rozehrávce, ale velká šance Nového Města brankou neskončila.

Do druhého poločasu se tak šlo za bezbrankového skóre. To se mohlo změnit v 54. min., kdy šanci Broumova likvidoval Krunčík, který dobře mířenou střelu vytěsnil nad břevno své branky. Po hodině hry se naopak opět připomněli domácí, mířili však mimo. Utkání tak pomalu spělo k penaltám, jenže proti byl Zákravský, jehož tečovaná střela z poslední minuty skončila v broumovské brance – 1:0.

I. B TŘÍDA

Velké Poříčí – Vamberk 3:0 (1:0). Jak už se stává v Poříčí tradicí, domácí opět nemohli nastoupit v nejsilnější sestavě, když na marodce mají Dobývala s Hubkou, domácí trenéři nemohli pro toto utkání počítat ani s Hanzlem a Lupínkem. Museli tak sáhnout do záloh a povolat Mikuše se Stříbrným.

Přesto domácí i v poslepované sestavě začali dobře, už v 5. min. vybojoval téměř ztracený míč Pařízek, přihrál na penaltu Flaškovi, jenž už viděl míč v síti, jenže branku trestuhodně přestřelil. Pak přišla trochu hluchá partie zápasu, kdy se na hřišti moc nedělo, až ve 35. min. přibyl na poříčskou marodku Kaněra, který špatně dopadl na koleno a zápas pro něho skončil. O chvíli později Hauschke krásně našel z přímého kopu Závadu, a ten otevřel skóre utkání – 1:0. Těsně před odchodem do kabin dostal Kuneš dobrou přihrávku za vambereckou obranu, šel sám na brankáře, kterého chtěl přehodit, jenže gólman jeho záměr přečetl a šanci zlikvidoval.

Do druhé půle vstoupilo Poříčí výborně. Už ve 48. min. si na Novákův roh vyskočil Kuneš a upravil na 2:0. Hra domácích se zklidnila a rázem se Poříčí dostávalo poměrně snadno do dalších šancí. Po hodině hry Závada po rohovém kopu jen těsně minul hostující branku, vzápětí si připsal výborný zákrok domácí brankář M. Lokvenc, který vytáhl ránu do šibenice. V 77. min. vybídl Kuneš ke skórování Flašku, jenže ten nedal, vzápětí nedotlačil míč po závaru do sítě ani Závada, Zelený pak trefil spojnici tyčí. V 80. min. zvonila za hostujícím brankářem tyč, odražený míč vracel do sítě Závada, na brankové čáře zastoupil svého gólmana jeden z hostujících hráčů, který však zahrál rukou. Sudí tak pochopitelně ukázal na penaltový puntík, z něhož se Zelený nemýlil – 3:0. V 90. min. ještě Kuneš s Flaškou poslali do brejku Pařízka, ten obešel vambereckého brankáře, jenže minul prázdnou branku.

Sestava Velkého Poříčí: M. Lokvenc – Zelený, O. Lokvenc, Stříbrný, Novák – Pařízek, Kuneš, Hauschke, Kaněra (35. Stodola) – Flaška, Závada.

Jaroměř B – Lípa nad Orlicí 2:4 (1:2). Domácí začali utkání výborně, už ve 4. min. šli po trefě Seiferta do vedení a měli zápas v podstatě pod kontrolou. Z klidu se však domácí vykolejili sami, a to dětinskými chybami v defenzivě, čehož hosté využili. Poprvé se Lípa prosazuje ve 21. min. a o pět minut později už výsledek otáčí na svou stranu – 1:2.

Krátce po změně stran domácí srovnali skóre, asistent rozhodčího však viděl ofsajd, gól tak neplatil. Přesto Jaroměř ve 48. min. vyrovnává, jenže opět přicházejí chyby v defenzivě, které domácí posílají definitivně ke dnu. V 62. min. šla Lípa znovu do vedení a na konečných 2:4 upravovali hosté čtvrt hodiny před koncem.

Sestava Jaroměře B: Kořen (46. Krám) – Souček, Emlar, Křivský (73. Balcirák), Klíž (77. Ameti) – Seifert, Vít, Konrád (46. Valášek), Ulrych – Beneš, Exnar (46. Častvaj). (mr, dop)