Přesně za čtyřicet dní, 27. července, se koná další ročník Velké Ceny Nového Města nad Metují, který je i letos zařazen do seriálu Česká spořitelna extraliga 2013. Novoměstský mítink je navíc poslední možností pro české atlety, kteří budou chtít plnit na území ČR limit pro účast na MS v Moskvě.
„Na kvalitním obsazení průběžně pracujeme, předběžně jsme domluveni s Eliškou Klučinovou, českou rekordmankou ve víceboji, účast zvažuje i slovenská vícebojařka Lucie Mokrášová a opět by měla dorazit i vítězka loňské dálky a od soboty i mistryně ČR ve skoku dalekém Jana Korešová," vyjmenovává první možné velké hvězdy novoměstského mítinku jeho ředitel Aleš Žďárský.
Zároveň však dodává, že manažer mítinku Pavel Tunka intenzivně pracuje na tom, aby do Nového Města dorazila i špičková atletická esa ze zahraničí. „Máme zájem na tom, aby byly kvalitně obsazeny sprinterské tratě, dálka, čtyřstovka s překážkami či patnáctistovka. Zde by se měl opět postavit na start Keňan Cornelius Ndiwa," konkretizuje Žďárský. Ředitel mítinku si je téměř jistý tím, že se v Novém Městě objeví také špičkoví atleti z Německa, Ukrajiny a hlavně Polska. Není vyloučen ani start borců ze Saúdské Arábie.
Kvalitní obsazení mítinku by bez dokonalého servisu pro diváky bylo trochu krátkozraké, proto se díky významné podpoře města finišuje s rekonstrukcí hlavní tribuny. „Ačkoliv bude ve stejném stylu jako v minulosti a nebude zastřešená, tak určitě bude důstojná," je přesvědčen ředitel mítinku. Kromě toho se už pomalu ladí také dokonalá souhra časového rozpisu s režií. „Režisér Pavel Průša bude se svým týmem koordinovat dění  na ploše tak, aby diváci měli s disciplín plynulý zážitek. Nemělo by se tedy stát, že moderátoři včas neupozornili na nejzajímavější momenty na ploše," vysvětluje Žďárský.
Další novinkou bude trojice moderátorů, dva z nich budou komentovat dění na dráze a v sektorech. Ten třetí, kterým bude Tomáš Klement z České televize, bude zpovídat atlety bezprostředně po závodě před hlavní tribunou. Mezi zajímavé divácké bonusy lze jistě zařadit i trojici kamer a jejich přenos na velkoplošnou obrazovku, jež bude umístěna hned vedle hlavní tribuny. „Diváci tak budou moci opakovaně shlédnout důležité nebo rozhodující momenty toho daného závodu," představuje další novoměstskou novinku ředitel Velké Ceny. (mr)