Z francouzského Gap si nakonec novoměstský talent přivezl zlato ze soutěže jednotlivců a stříbro z týmového klání.
Ještě ve čtvrtek po příletu do místa dějiště evropského šampionátu se česká výprava odprezentovala a v pátek dopoledne se běžci dostali k prohlídce tratí. Okruh zvlněným terénem měřil čtyři kilometry, což znamenalo, že závodníci museli v jednom kole nastoupat a později opět seběhnout 250 výškových metrů.
Juniorky čekal jeden okruh, ženy a juniory okruhy dva a muži absolvovali kola tři. Už tak náročnou trasu mělo ztížit ještě počasí, kdy se předpokládaly dešťové přeháňky.

Na start sobotního závodu juniorů se postavil po boku svých tří reprezentačních kolegů i novoměstský atlet Dominik Sádlo. Ten se hned po startu objevil nakrátko v čele celého startovního pole, ale po chvíli nechal tahat svoje soupeře a čekal na svou příležitost. Do úvodního stoupání nabíhali na prvních čtyřech pozicích mladí reprezentanti z Turecka, ti však postupně vadli a na vrcholu stoupání už byli pouze dva. Za nimi se jako stín držel Dominik Sádlo. Ten je dokázal navíc z kopce doběhnout, dostat se do vedení a dál už pokračoval na čele sám.
Druhé stoupání navíc dokázal jako jediný z celého startovního pole vyběhnout, soupeři postupně přešli do chůze a Dominik si tak vybudoval rozhodující náskok. Ten si i při závěrečném seběhu z kopce pohlídal a vybojoval tak titul evropského šampiona.
„Nemyslel jsem si, že to půjde takhle dobře. Od začátku se běželo hrozně rychle, vůbec jsem nechápal, o co tam jde. Držel jsem se okolo pátého místa. Dopředu šli Turci jak smyslů zbavení, ale postupně tuhli. V seběhu to sice na kamenech klouzalo, ale hodně mě podržely boty, a celkem bez problémů jsem se dostal na čelo. V druhém kole jsem za to vzal, a když jsem se otočil, Turci byli fuč. Takže super," popsal průběh závodu čerstvý juniorský šampion v běhu do vrchu. „Hodně mě pomohli i diváci, atmosféra, i přes začínající drobný déšť, byla výborná. Trenér Míra Duch mě asi načasoval fakt dobře," dodal šťastný Dominik Sádlo.

Na konečném jedenáctém místě doběhl další český reprezentant Jáchym Kovář následovaný dvanáctým Sebastianem Vošvrdou. Společně s Dominikem Sádlem tak senzačně vybojovali stříbrné medaile v kategorii týmů za vítězným kvartetem Itálie.
Další velkou výzvou novoměstského atleta může být zářijové mistrovství světa, které bude hostit italské Casette di Massa. Zda se na startu objeví i novopečený mistr Evropy Dominik Sádlo, rozhodne kvalifikace na začátku srpna v Jeseníkách. (dop, mr)