HAPO nebo chcete–li Havlovický pohár v kopané, to je zvláštní druh fotbalu, tj. ani malý, ani velký – prostě havlovický. A ten se fotbalistům od okresních soutěží až po první ligu velmi líbí. To nejlépe vystihuje i fakt, že každým rokem je zájem o turnaj obrovský. Počet míst je však omezený. „Je to prostě padesátka šťastných,“ říká o účastnících turnaje jeden z hlavních pořadatelů Miloslav Tohola.


Dovedete si tak asi představit, jaká tlačenice musela být mezi žadateli o vstupenky na letošní jubilejní 30. ročník. „Už to je taková tradice, že po každém turnaji, když týmy opouštějí náš areál, si podávají přihlášky již na další ročník,“ dodává Tohola další důkaz o oblíbenosti turnaje, jehož vítěz se může těšit na pohár ve tvaru písmene H.


„Letos jsme museli přidat další díl podstavce, takže jeho váha bude už dobrých 16 kilogramů,“ oznamuje Tohola jednu z novinek turnaje.
A hned ze sebe chrlí další informace o turnaji: „Pořadatelé mají nová trika, čepice, máme nové praporky. Hřiště to je prostě pažit, a to i ve vápnech. Je připravena spousta soutěží, motorky pro nejmenší, bohatá tombola o stovky cen a jako atrakci jsme sehnali i živého velblouda.“


Havlovický pohár je prostě jedinečnou akcí. A možná i proto se v Podkrkonoší říká: Kdo nevyhrál mistrovství světa nebo HAPO, ve fotbale zatím nic nedokázal.