Když jsme spolu dělali rozhovor před startem jarní části sezóny, sršel jste nadějí a optimismem, kdy z vás vyprchaly?
Vždycky se snažím být pozitivní a přenést nadšení pro fotbal i na ostatní. V zimě kluci skutečně pracovali velmi dobře a výborný výkon s hradeckou Olympií mi trochu toho optimismu přidal. V mistrovských zápasech jsme ale podobný výkon nezopakovali ani jednou. Měli jsme obrovské problémy v ofenzivní fázi. Že to bude složitější, než jsem si myslel, ukázalo utkání s Týništěm, kdy jsme nebyli schopní urputně bránícího soupeře přehrát a ztratili „povinné" tři body.

V zimě jste k týmu přišel proto, abyste se ho snažil vyvést do klidných vod, což se ale bohužel nepovedlo. V čem spatřujete hlavní příčinu?
Těch příčin je víc. Kromě nás všechna mužstva hrající o záchranu výrazně posílila svůj kádr. My měli vytipovaných pět zkušenějších hráčů, ale přišel pouze Hlava. Všichni ostatní dali přednost jiným klubům. Mužstvo nemá lídry, hráče, kteří dokáží ostatní strhnout, případně seřvat, kteří umí přepnout na vyšší rychlostní stupeň, když se nedaří. U mnohých jsem postrádal větší zaujetí pro fotbal. A především jsme nedokázali proměňovat vyložené šance.

Ve svých pozápasových hodnoceních jste několikrát zmínil, že chybí kvalita. Znamená to, že někteří z hráčů, podle vás, na divizi prostě nemají?
Možná to někdo nerad slyší, ale je to tak. Už v zimní přípravě jsem s vedením hovořil o tom, že kádr je rozdělený na tři skupiny: Jako „divizních" jsem viděl maximálně pět hráčů, dalších pět až sedm se na tu úroveň může dostat, pokud budou na sobě pracovat a nechají si poradit, a v té poslední skupině jsou hráči, kteří jsou buď spokojení, že jsou v „A" mužstvu nebo to jsou kluci, kteří mají sice snahu, ale jejich stropem bude krajský přebor. Takový je můj pohled.

Asi se shodneme na tom, že jedním z klíčových zápasů v boji o záchranu byla domácí porážka s Týništěm hned na úvod jara. Jsou ještě nějaká utkání, která vám s ohledem na neúspěšný boj o záchranu utkvěla v paměti?
Porážka s Týništěm byl samozřejmě průšvih. Tady se naplno ukázala absence zkušenějších hráčů a gólového útočníka. Hosté jen bránili, před naší brankou byli za celý zápas snad šestkrát. Přesto využili naší nedisciplinovanosti při jedné standardní situaci a odvezli si tři body. Ztracené body jsme však mohli a měli přivézt z Trutnova, Letohradu a Pardubic. Ve vyrovnaných zápasech jsme si vytvořili velké šance, ale neproměnili nic. Všude tam to bylo o vedoucím gólu. Bohužel ve všech případech ho dali domácí. A bez gólů se boduje těžko.

V průběhu jarní části jste do týmu přivedl zkušeného Petra Samka. Ten v posledních dvou domácích zápasech hrál od začátku a podle mého názoru byl nejlepším na hřišti. S čím tento váš bývalý spoluhráč do Náchoda přišel a splnil to, co jste od něho očekával?
Petra jsem o pomoc požádal těsně před koncem přestupního období. Ztráceli jsme příliš mnoho míčů, nikdo nebyl schopen ho podržet, dát hře rytmus a řád. A to je přesně to, v čem byl Petr Samek vždycky velice silný. Jenže už téměř rok fotbal nehrál, tak jsme se domluvili na postupném zařazování do sestavy. V sestavě s ním už i ten náš fotbal vypadal trochu jinak a začali jsme si vytvářet šance. Petr moje očekávání předčil a byl spolu s brankářem Kobosem jednoznačně naším nejlepším hráčem. Mrzí mě, že s námi nebyl už od zimy.

Stojíte o služby Petra Samka i pro další sezónu?
Samozřejmě. Pokud bude mít chuť a bude zdravý, tak může pro klub udělat ještě spoustu práce na hřišti i v kabině. Od takových hráčů se mohou mladí hodně naučit, pokud budou chtít. Rozhodnutí ale musíme nechat na něm.

Sice je stále ještě teoretická šance, že by Náchod v divizi mohl nastoupit i od nové sezóny, ale podle vás, neprospěl by mu pobyt v krajském přeboru, aby se zase naučil vyhrávat a hráči získali zdravé sebevědomí?
Nevím, jak velká je ta šance. Každopádně je ale potřeba posílit, přivést do každé řady jednoho zkušenějšího hráče a gólového útočníka. Sebevědomí některým dnešním hráčům nechybí, fotbalová kvalita a zaujetí už mnohdy ano. Nemůžeme si myslet, že s tímto kádrem projedeme přeborem jak nůž máslem a rychle se vrátíme zpět.

Jak je to s vámi, budete v Náchodě pokračovat?
To záleží na vedení klubu. Smlouvu mám ještě na rok a nemám v úmyslu utíkat. Stát se ale může všechno.

Kdy začnete přípravu na novou sezónu a zvolíte stejný model, který byste měli v případě divizní příslušnosti, nebo bude o něco odlišný?
Letní příprava začne 8. července a bude podobná těm předchozím.