Jedním z mladých trenérů, který se už zapojil do výchovy mladých talentů, je i gólman Libor Vacho, který se ve speciálních brankářských hodinách věnuje zatím čistě jen náchodským strášcům svatyně. „Já mám v týmu dva osmileté gólmany, kteří se na tréninky s Liborem strašně těšili a potom byli úplně nadšení. Jednou třeba v bráně vůbec nebudou, ale to je ve výsledku celkem jedno, hlavně, že je to bavilo a obohatilo," přidává svůj postřeh Tomáš Strnad, bývalý ligový fotbalista a dnes už další z mladých trenérů, kteří se věnují výchově náchodské mládeže.

Plány vedení náchodského oddílu však své obzory ohledně gólmanů ještě rozšiřuje. „Do budoucna uvažujeme o jakési brankářské školičce, která by byla pro gólmany z celého okresu. Vedl by to Libor Vacho společně s Davidem Vikem," naznačuje další vývoj výchovy gólmanů Nejman.

On i Strnad se ale shodují v tom, že ještě není jasné, zda budou tyto tréninky pravidelné, či zda půjde o jednorázové akce. „Nejdříve tu chceme udělat brankářský kemp a podle toho, kolik gólmanů se toho zúčastní, tak podle toho se zachováme," říká na rovinu Nejman.

PŘIJDOU OPRAVDU SAMI?

Pro růst klubu jsou sice výborní gólmani velkým bonusem, bez hráčů v poli by to ale rovněž šlo jen hodně těžko. „Chceme hráče, kteří k nám přijdou proto, že chtějí hrát vyšší soutěž a pracovat na sobě. Není to o tom, že půjdeme do Nového Města nebo do Červeného Kostelce a vezmeme si od nich všechny talentované hráče. Chceme to postavit tak, že ti hráči, nebo jejich rodiče přijdou sem k nám do Náchoda za kvalitními trenéry," poodkrývá svou filozofii Tomáš Strnad a pokračuje: „Když proti týmům tady z okolí nastupujeme osmkrát, desetkrát za rok, tak i ti rodiče z okolních měst vidí, že se u nás s mládeží dělá kvalitně a sami přijdou."

Stejnou cestu v podstatě podnikl před dvaceti lety i Strnadův švagr Ondřej Szabo. Ten šel z Teplic nad Metují do Náchoda a po třech letech přešel do Hradce. „To je podle mého naprosto logická cesta, kterou by se talenti měli ubírat," dodává Strnad.

Nespornou výhodu má náchodský oddíl také v tom, že úzce spolupracuje ze ZŠ Plhov, kde mají žáci ve spolupráci s FK Náchod rozšířenou výuku tělesné výchovy. „Plhovská škola nám vychází maximálně vstříc. Kromě velkého hřiště máme k dispozici i taneční sál, volejbalové hřiště nebo dvě tělocvičny. Spolupráce s panem ředitelem je nadstandardní, a věřím, že to bude tak i do budoucna," chválí si Nejman.