Uctění památky Antonína Prouzy

Hned v úvodní řeči vzpomněl místopředseda OFS Náchod Jan Bělobrádek právě osobu zesnulého Antonína Prouzy a požádal přítomné zástupce oddílů i hosty, mezi kterými nechyběl ani předseda Krajského fotbalového stavu Lubomír Sedláček, o minutu ticha k uctění jeho památky. Na místo člena Výkonného výboru byl Teplicemi nad Metují navržen Radek Kalaš, který byl následně jednohlasně zvolen do Výkonného výboru OFS Náchod.

Po této jednohlasné volbě se ujal krátkého slova staronový předseda Krajského fotbalového svazu (KFS) Lubomír Sedláček. Ten v úvodu svého projevu poděkoval za podporu, které se mu dostalo od regionálních zástupců při nedávných volbách předsedy KFS. Lubomír Sedláček se následně vrátil k nedávné volbě předsedy Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS), kde byl do čela zvolen Ivan Hašek. Kvitoval i jeho prvotní kroky s úsporami i fakt, že VV ČMFS bude pracovat zdarma. Rovněž neopomněl zmínit, že OFS Náchod byl jedním z prvních, který se ostře postavil proti starému vedení ČMFS. Poté se opět vrátil ke své krajské funkci. Zde přítomné zástupce oddílů ubezpečil, že jeho snahou bude nekrácení finančních prostředků směřující k mládeži. „Toto, řekl bych podhoubí, si musíme hýčkat,“ použil trefnou metaforu předseda KFS.

Dalším bodem rychle plynoucí mimořádné valné hromady bylo zhodnocení uplynulé sezony v okresních soutěžích na Náchodsku z pohledu jednotlivých komisí. Předseda Sportovně-technické komise (STK) Jaroslav Kujal konstatoval, že žádné závažnější problémy tato komise řešit nemusela, povzdechl si tak pouze na již bohužel tradičním snižujícím se počtem mládeže.

Svým trefným a přesným zhodnocením se prezentoval předseda Disciplinární komise (DK) a čerstvě zvolený člen VV OFS Náchod Radek Kalaš. Jeho komise už na rozdíl od STK musela řešit závažnější prohřešky. Mezi těmi nejzávažnějšími byla inzultace rozhodčího divákem a také dva hráčské tresty ve výši 12 respektive 11 měsíců. Kromě toho připomněl novinku, díky které Okresní fotbalový svaz vydělal vy uplynulé sezoně 15 tisíc korun. Tou novinkou byla možnost klubů vykoupení se z karetních trestů, což jak napovídá cifra, kluby v mnoha případech využily.

Na závěr úvodní části programu si vzali slovo předseda Komise rozhodčích Petr Hummler a předseda Komise mládeže Pavel Lokvenc. Z pohledu komise rozhodčích byl uplynulý ročník bezproblémový, od oddílů nebyla podle slov Petra Hummlera na arbitry v průběhu celého ročníku žádná oficiální stížnost.

Fotbalové výběry podporu našly

Předseda komise mládeže ve své krátké řeči opět vzpomenul přínos a obětavost Antonína Prouzy, jenž ještě na podzim s výběry na turnaje cestoval. Zároveň Pavel Lokvenc poděkoval za podporu, kterou výběry ze strany OFS Náchod měly. Hned po něm si vzal slovo předseda OFS Náchod Petr Vítek, který se ještě k výběrům vrátil. „Uplynulá sezona nebyla vůbec špatná, za což patří dík jak hráčům, tak i trenérům, “ uvedl Vítek. Následně předseda OFS Náchod všechny trenéry, které se o výběry v uplynulé sezoně starali, představil.

Na úplný závěr pak byl zástupcům oddílů podobněji přiblížen nový model, podle kterého se bude další ročník okresního přeboru mužů hrát. Šestnáct týmů bude rozděleno do dvou skupin, ve kterých se na podzim utkají v rámci svých skupin systémem doma-venku. Po podzimní části budou nejlepší čtyři týmy z obou skupin zařazeni do finálové skupiny, týmy na pátém až osmém místě pak čekají zápasy o udržení se v soutěži. Tato soutěž startuje už 15. srpna.

V závěrečném slovu předseda OFS Náchod poděkoval novoměstskému Petru Hablemu, který se v rámci své funkce na ČMFS staral o mládež, dále vyjmenoval zástupce z Náchodska, kteří se budou budou působit v různých funkcích na Krajském fotbalovém svazu. (mr)