Asi největší radost vám musel udělat starší A-dorost, který suverénně vyhrál Východočeský přebor. Překvapilo vás to?
Nepřekvapilo. A-dorost působil v průběhu celého ročníku hodně suverénním dojmem, a proto je velká škoda, že už letos nemohl hrát druhou ligu. Kádr byl sice užší, ale hodně kvalitní a navíc ho doplňovali hráči z mladších ročníků.

Několik zápasů jsem viděl a je pravda, že často to bylo možná o dvě třídy jinde.
Je to tak. Soutěž byla o pár týmech, které se snažily hrát kvalitní fotbal. Tady můžu zmínit Vysoké Mýto, Pardubice B, a pak se mi ještě líbila utkání s Ústím nad Orlicí nebo s Českou Třebovou. Jinak to bylo prakticky o jednom týmu.

Jak hodně se kádr A-dorostu před novou sezonou změní?
Končí zde šestice hráčů Plšek, Vrabec, Vejprava, Moravec, Krombholz a Bohuslav. Zůstávají ročníky 95 a už letos je dobře doplňovaly také ročníky 96 a 97. Ty si vůbec hodně zahrály, protože vzhledem ke svému věku nastupovaly ve dvou týmech, ale na druhou stranu, právě tím kluci prokázali svou kvalitu.

Prošli jsme A-dorost, ale podobně dobře si vedl v Krajském přeboru i B-dorost. Jak jste viděl jeho sezonu?
Když B-tým začínal v Krajském přeboru, tak se hodně lidí ptalo, jestli kluci, kteří skončili v žácích, jsou schopni hrát proti devatenáctiletým hráčům. A hned v prvním kole po porážce s Červeným Kostelcem to vypadalo, že jim to dá za pravdu. Přesto jsem byl přesvědčen, že tým svou kvalitu má, což se postupem času ukázalo. Hlavně po zimní přípravě jsme jednotlivá utkání dostávali, mimo jednoho, pod kontrolu, což dokládá i fakt, že jsme na jaře prohráli jen jediný zápas, a to 2:3 s Vrchlabím.

Oba dorosty si pak nakonec zahrály i finále Juta Grass…
To je pravda, jen je škoda, že se oba týmy nepotkaly ve finále. Áčko totiž v semifinále porazilo hradeckou Olympii 2:1, ale béčko na penalty prohrálo s Vrchlabím. Ve finále pak áčko rozstřílelo Vrchlabí 6:1 a béčko v souboji o třetí místo opět na penalty prohrálo s Olympií.

Když bychom to měli shrnout, tak áčko bude příští rok hrát druhou ligu, a béčko?
Béčko postoupí místo áčka do Východočeského přeboru. Ono totiž ani ne týden před losovacím aktivem ještě nebylo jisté, zda vůbec áčko tu druhou ligu bude hrát. Ročník 95 a mladší ale čeká zajímavá a hlavně těžká soutěž. Myslím si, že bychom přesto ve druhé lize měli být důstojným soupeřem týmům, které v soutěži jsou.

Pojďme od dorostu k žákům. Nejprve ke kategoriím U15 a U14.
Žákům U15 vyšel začátek soutěže, kdy po kvalitní pětitýdenní přípravě pět kol neprohráli, pak ale přišly, i z důvodu nestabilního kádru, výkyvy. V týmu je ale hodně kvalitních hráčů, plus několik hráčů z okolních oddílů, pro které to byl hodně složitý přechod z krajského přeboru. Rozdíl mezi žákovskou ligou a krajským přeborem je totiž obrovský. Osmičky tedy soutěží proplouvaly s různými výkonnostními výkyvy, přesto si myslím, že spokojenost s předvedeným výkonem je v tom plusovém měřítku. Výhrady bychom samozřejmě měli, hlavně co se u mnoha hráčů týká techniky, ale to je problém nás trenérů, abychom s nimi dál pracovali.

Co U14?
Devítky přešly z malého hřiště na velké, což pro ně bylo hodně složité. Někteří hráči z různých důvodů skončili, takže kádr se nakonec ustálil na zhruba sedmnácti lidech. Kvalita v týmu ale je, jsou tam dobří hráči, technicky vybavení, kteří mají přehled ve hře. Typologicky je v této kategorii několik výborných  kluků. U nich je to o dalším rozvoji jejich výkonnosti a cílem pro ně by mohlo být, dostat se na Kouba Cup. To je první mini-krůček, aby si jich někdo všiml ohledně první české reprezentace do 16 let. Ale to záleží na nich.

Pokud se nemýlím, tak účast na Kouba Cupu má za sebou i Honza Havlena, který byl nedávno na stáži v italské Parmě?
To je přesně ten bonbonek, kdy se nám pomalu začíná rozjíždět projekt, v rámci kterého se Honza zúčastnil stáže v Parmě. On nám tam otevřel cestu pro další stáže, a to nejen hráčské, ale i trenérské. Věříme, že nejen do Parmy, ale i jinam, ať už do zahraničí, či tady u nás v republice.

Když už jste se dotkl stáží a případných odchodů. To byl v minulosti velký problém, jak je to nyní?
Je jasné, že k odlivu hráčů dochází a docházet bude, ale zatím se nám daří hráče udržet. Spíše se snažíme domlouvat střídavé starty, aby klukům bylo umožněno odehrát zápasy s atraktivními soupeři, ale aby jinak hráli tady u nás. Teď  skončilo hostování pouze Pavla Smrčka (hráč Broumova), který odchází do Mladé Boleslavi, ale u něj je to dáno tím, že tam bude studovat. My mu rozhodně přejeme, aby se mu tam dařilo hlavně ve škole, protože fotbal je v tuto chvíli až druhořadý a pokud by mu to nevyšlo, tak ví, kam se může vrátit.

U žákovských kategorií jsme ještě nezmínili U13 a U12.
Kategorie U13 a U12 jsou složité kategorie v tom, že hráčů moc není. Na samotnou hru jich je třeba šestnáct plus střídající a jsme zhruba na dvaceti. V tomto směru odvádí perfektní práci Zdeněk Samko, který je dokáže sehnat. Tady trochu doplácíme na to, že se u nás dřív nepracovalo s těmi nejmenšími tak, jak se pracovat mělo a těch hráčů je málo. V souvislosti s tím, bych chtěl opět poděkovat okolním oddílům, že nám vycházejí vstříc při uvolňování svých hráčů na střídavé starty. I přesto můžu říct, že si obě kategorie vedly hodně zdatně, což při posledním utkání mužů mohli diváci vidět, kdy jim byly předány plakety za třetí místo.

Výčet kategorií končí přípravek. Jak si vedly ty?
U přípravek se o tabulkách nedá vůbec mluvit, u nich je to o základních návycích. Velkým přínosem byl tady příchod Milana Biedermana, který tomu dal směr, a začalo se pracovat na tom, abychom měli dostatek hráčů. Máme tam dva šikovné Poláky, kteří by v budoucnu mohli být přínosem.  U těch úplně nejmenších skvěle pracuje Jarda Dobýval, což je člověk, jehož práce je naprosto nezaměnitelná a bylo by potřeba ho naklonovat.

Rád bych se zastavil u vašich slov, že jste začali pracovat na tom, aby byl dostatek hráčů. Co si pod tím mám představit?
Rozjeli jsme projekty, kdy jsme začali už na jaře obcházet mateřské školy. A od září to chceme rozjet. Tam bychom chtěli s dětmi pracovat ne fotbalem, ale různými pohybovými aktivitami – hrami. Jsme rádi, že se za nás postavilo i město Náchod. Chceme děti přitáhnout ne k fotbalu, ale k pohybu jako takovému. Nezastíráme, že si nepřejeme, aby pak přišli na fotbal, ale je nám jasné, že ne každého baví. My jsme několik let zanedbávali ty nejmenší, takže teď se to takto snažíme napravit a hlavně bychom byli rádi, aby to bavilo hlavně ty děti. Naším cílem určitě není a nebude přetahování dětí jiným sportovním odvětvím. Děti si vyberou sami.

Probrali jsme letošní sezonu, ale zanedlouho už začínáte přípravu na tu další. Kdy přesně?
Áčkový i béčkový dorost společně s žákovskými kategoriemi U15 a U14 začínají s přípravou 15. července. Na soustředění jedeme jako tradičně do Horní Branné ve dnech 27. 7. – 1. 8. Co se týká dorostu, tak ten čeká několik kvalitních utkání s Pardubicemi či Trutnovem, áčko navíc odehraje Superpohár s vítězem Pardubicka, Vysokým Mýtem. Také žáci budou mít během přípravy několik kvalitních zápasů. Času ale moc nebude, protože mistráky začínají už 17. a 18. srpna.