Starší dorost byl v České lize U19 nováčkem. Překvapilo vás, jak si tam hráči vedli?
Částečně ano a částečně ne. Do nedávno skončené sezóny jsme šli s cílem poprat se o co nejlepší výsledek, ale kdyby mi někdo před sezónou řekl, že na jejím konci budeme mít 63 bodů, tak si budu ťukat na čelo, protože jsme tam měli opravdu silné protivníky.

Do nejužší špičky Náchod patří

Do soutěže jste ale vlétli jako uragán a prvních několik kol jste dokonce vedli.
To je pravda. Soutěž jsme rozjeli velmi dobře, v prvních deseti kolech jsme neprohráli a smáli jsme se tomu, že budeme hrát baráž o extraligu. Pak ale přišly ty nejkvalitnější týmy jako Meteor, Slavia Praha B, a ty ukázaly svou sílu. Jsem ale rád, že do této nejužší špičky patříme a že se nám podařilo, v co jsme doufali, tedy účast ve druhé lize, která vzniká po reorganizaci soutěží a bude mít osmnáct účastníků.

Když to shrneme. S áčkovým dorostem panuje spokojenost?
U áčkového dorostu můžu mluvit jen v superlativech, ale nejsem spokojen se závěrem soutěže. V posledních kolech už bylo jisté, že nemůžeme být lepší ani horší než čtvrtí, a tam se tato skutečnost odrazila na přístupu hráčů. To je pro mě ponaučení a můžu říct, že v příští sezóně bude o mnoho tvrdší disciplína, protože už budeme jezdit po celé republice a my nehodláme vyhazovat peníze za to, že se někdo poveze na výlet.

Co bude s hráči, kteří v dorostu končí? Počítáte s nimi pro áčko?
Já věřím, že kluci, kteří v dorostu končí, se zapojí do přípravy s áčkem. Věřím, že se tam někteří chytí a ti, kteří se tam nechytí, tak se jich rozhodně nebudeme zbavovat. Uvažuje se zde o farmě, opět vzniká dospělý B-tým, který je přihlášen do Okresní soutěže, takže nikoho nebudeme vyhazovat. Naopak s nimi chceme dál pracovat, aby se v dospělých soutěžích uplatnili. Rozhodovat budou samozřejmě i školy, protože někteří kluci odcházejí na vysoké, ale i tak to místo tady mají a kdykoliv se budou chtít vrátit, rádi je zde uvidíme.

Podobně jako áčkový dorost má za sebou povedenou sezónu i B-dorost, který se nakonec stal nejlepším krajským týmem ve Východočeském přeboru. Jak si podle vás vedl tento tým?
Jak už jste zmínil, B-dorost hrál Východočeský přebor, kde bylo deset týmů. Tam jsme skončili třetí za Pardubicemi a Vysokým Mýtem. V této soutěži nám hrálo hodně mladých kluků, kteří přišli ze žáků, proto jsme se ho snažili doplňovat o dva až tři starší kluky, kteří těm mladým pomáhali. A to se nám osvědčilo. U béčkového dorostu máme hodně šikovných kluků, kteří se rychle přizpůsobili a byli schopni hrát s kýmkoliv. Po sportovní stránce to určitě svůj účel splnilo a klapala i propojenost áčkového s béčkovým dorostem.

S dorostem tedy vládne v Náchodě spokojenost, jak je to s žáky?
Z pohledu tabulkového, který nás ale zase tolik nezajímá, se čtrnáctce ani patnáctce nedařilo tak, jak bychom si představovali. V patnáctkách jsme měli hodně špatný podzim, i když to bylo zapříčiněno i losem, kdy jsme v úvodních čtyřech kolech dostali ty nejlepší týmy. Přesto jsme s nimi neodehráli špatné zápasy, ale protože hrajeme otevřený fotbal, tak nás soupeř z chyb trestá, což my naopak neumíme. Kus práce se ale udělal v zimě a naše hra byla na jaře úplně jiná. Přiblížení k těm nejlepším už bylo znatelné. Nakonec se nám tady podařilo porazit Mladou Boleslav i Jablonec, který skončil celkově druhý. S jarní části jsme tedy spokojeni, s podzimem už tolik ne. Je tam ale hodně šikovných hráčů, tým doplnili hráči z okolí, třeba z Třebechovic nebo Rychnovska, takže uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet.

Když trochu odbočím. Pár kluků z patnáctky si zahrálo i na prestižním Kouba Cupu, kde skončil Královéhradecký kraj, který jste trenérsky na tomto turnaji vedl, druhý. Jak si vaši náchodští svěřenci na tomto turnaji vedli?
Celý tým, ale ani naši kluci rozhodně žádnou ostudu neudělali a já jsem moc rád, že se nám podařilo vytáhnout další kluky o level výše.

Zpět k Náchodu. Co čtrnáctka?
Čtrnáctka začala famózně. Dlouho se držela v popředí tabulky, ale pak přišla zranění i nemoci, někdo skončil s fotbalem, což se projevilo hlavně v jarní části. Několikrát jsme tento tým museli doplnit šikovnými hráči z třináctky. Do příští sezóny chceme tento kádr doplnit kluky z okolí, druhá věc je, jestli oni budou ochotni se o tuto šanci poprat. Přesto je tam hodně šikovných kluků a je to jen o tom, jak na sobě budou chtít dál pracovat.

Trenéři Nejman 
a Samko skončili

Pojďme na kategorie U13 a U12.
U těchto kategorií nám nejde o umístění, přesto nechceme končit nikde dole. Třináctka letos skončila šestá a dvanáctka třetí. Oba to jsou týmy složené z hráčů celého regionu, kteří k nám dojíždějí z širokého okolí. Máme tam hodně střídavých startů, takže my se budeme maximálně snažit, abychom oba tyto týmy doplnili svými hráči. To znamená, buď nákup, nebo hostování. V mnoha případech chceme zlepšit tréninkový proces. Mrzí mě, že u tohoto týmu končí jako trenér Ondra Nejman a končí i Zdeněk Samko, i přesto, že bylo oběma nabídnuto pokračování u jiných týmů v klubu.

V dřívějších letech jste hodně zanedbávali nejmenší fotbalisty, jaká je situace dnes?
Je pravda, že dříve jsme přípravky podcenili, a to se nám nyní projevuje v žácích. I proto se toho dnes snažíme vyvarovat a intenzivně na tom pracujeme. Dětí v přípravkových kategoriích je hodně, což je dané tím, že jsme v září rozjeli projekt „Bavíme se sportem", kde je hlavním tahounem Dan Franc. Přesto, že samotný projekt je o pohybu a ne o nějakém náboru, tak k nám přišlo hodně dětí, což samozřejmě vítáme. I díky tomu chceme, aby se na okrese rozjela na malých hřišťátkách soutěž 3+0, což vítá i předseda Okresního fotbalového svazu Petr Vítek.

Zmínil jste projekt „Bavíme se sportem", ale já vím, že náchodský fotbalový oddíl má pod svými křídly i projekty další, takže se pochlubte?
Měli jsme tady tzv. Grassroots Day, což není náš projekt, ale projekt celoevropský, na který nám během dvou dnů přišlo 800 až 900 dětí, z toho většina z mateřských školek. Akce byla perfektně zorganizovaná a sklidila obrovskou chválu. Další z projektů, který se nám ve spolupráci s jednou soukromou firmou podařilo zrealizovat, byla účast několika starších žáků Náchoda v měsících květen a červen v domově důchodců, kde seniorům převážně dávali rady při práci s moderní technikou a zpříjemňovali pobyt. Těch projektů ale chystáme daleko více, protože nechceme, aby se o tomto klubu vědělo jen ve spojení s fotbalem.

Ještě bych se vrátil k náchodské mládeži. Vloni jste zahájili spolupráci se zahraničím, kam vysíláte hráče na různé stáže. Má to nějaké pokračování?
Pokračování to má. Na dvoudenní stáži v Itálii jsme letos měli gólmana Romana Weissera a Romana Čápa. Oba tam zaujali a teď je to jen na nich, jak budou ochotni dál pracovat. Roman Weisser s Petrem Panenkou pak ještě byli na stáži v Ostravě a také tam na sebe oba upozornili.

Průkopníkem v tomto směru je Honza Havlena, který se v průběhu jarní části zranil. Jak to s ním nyní vypadá?
U Honzy v současné době probíhá rehabilitace a je pod dohledem reprezentačních doktorů a fyzioterapeutů. Na nich také plně necháme, kdy se bude moct Honza zapojit do hry.

Na závěr bych trošku odbočil. V zimě tady proběhlo ve vedení malé zemětřesení, můžete upřesnit, oč šlo?
Došlo ke změně vedení klubu. Novým jednatelem je Milan Vik, členové výboru jsou Zdeněk Philipp, Dušan Galba, Radek Bohuslav, Michal Malý, Petr Hummler a já. Víme, že ta práce nebude jednoduchá, ale věříme, že to nabere ten správný směr a doufáme, že se nám vrátí lidé do ochozů, ale to hodně závisí na předváděné hře. Rádi bychom pro áčko přivedli jednoho až dva hráče střední generace a ten fotbal i výsledky áčka posunuly výše.