Jedním z bodů mimořádné Valné hromady bylo jakési úvodní vyhodnocení „fotbalové revoluce", která byla spuštěna začátkem této sezony. Jak tedy tento přechod do digitálního fotbalového světa kluby z Náchodska zvládly?
Klubům jsem na valné hromadě poděkoval za spolupráci. Na začátku jsem si totiž úplně nedovedl představit, jak to bude hlavně v těch menších klubech fungovat, ale dnes musím říct, že není větší problém. Je pravda, že jsme to nenechali na náhodě, a tak jsme jak rozhodčí, tak i kluby včas zaškolili.

S čím byly největší problémy?
Největší obavy byly z pokrytí internetového signálu na Broumovsku. Nakonec jsme museli největší problém řešit v Heřmánkovicích, ale i tam se to nakonec povedlo. Díky tomu, že mladší kluboví funkcionáři mají už internet v mobilu, není dnes už ani potřeba počítač, a postačí tablet. Někteří funkcionáři starší generace se s tím poprali velice dobře, někteří naopak ochotni nebyli, ale na druhou stranu to někde přineslo funkcionářské omlazení, což vidím jako pozitivum směrem do budoucna.

Přinesla podle vás fotbalová revoluce to, co si od toho svaz sliboval?
Z hlediska uživatelského pro kluby a pro rozhodčí všechno funguje tak, jak má. Z pohledu svazu je to trochu horší, protože tam to ještě není úplně dopracované pro komise, takže paradoxně ty s tím teď měly daleko více práce, protože musely nějaké věci řešit elektronicky, ale zároveň také papírově.

Pojďme od fotbalové revoluce k dalším tématům, které jsou hodně diskutované. Stále se spekuluje o osamostatnění profesionálních soutěži. Co by to znamenalo pro fotbal na té nejnižší, okresní, úrovni?
Zatím je to ve stavu návrhu, ale tyto návrhy jsou podle mého absolutně absurdní. Ligové kluby si totiž myslely, že veškeré prostředky z ligových práv půjdou za nimi a od fotbalové asociace by chtěly hradit nějaké náklady a dokonce si myslely, že jim bude FAČR ještě posílat část dotací. Ligové kluby musí pochopit, že bez amatérského fotbalu se prostě neobejdou, protože spousta talentů se rodí právě tady. Oni si je všechny nevychovají, jen si je pak dost často z amatérského fotbalu vytáhnou většinou v žákovském věku.

Dalším ožehavým tématem je nový přestupní řád. Ten je noční můrou oddílů, které vychovávají mládež. Lze se téměř jistému vykrádání klubů nějak bránit?
V současné době je jasné pouze to, že končí status hostování v amatérských soutěžích. Víme i to, že končí střídavé starty a jediné, co bude zachované, je možnost hrát v soutěži jako souklubí. Co se týká samotného návrhu přestupního řádu, tak ten má dvě hlediska. To první je dohoda hráče s klubem, v tom problém není. Jenže pokud se hráč s klubem nedomluví, tak může přestoupit v tzv. přestupovém okně (od 1. do 20. června – pozn. autora) kamkoliv, a to bez souhlasu mateřského klubu.

Pak tam ale musejí být nějaké tabulky?
Ano, ty tam jsou. Je to odstupňované podle věku od 12 do 33 let a pak podle výše soutěže, v níž ten hráč hrál. Současný návrh ale bohužel umožňuje to, že za nějakých 250 tisíc si klub, který nedělá mládež, může prakticky koupit družstvo dorostenců a má víceméně vystaráno na dalších deset let. Takže tady klub, který se věnuje mládeži, může během června přijít o koncepci fungování mládeže v oddíle, protože přijde o jedno mužstvo mládeže, aniž by s tím něco mohl dělat.

A to by nejspíš vedlo k tomu, že oddíly přestanou mládež vychovávat. Na Náchodsku je v současné době v okresních soutěžích na padesát družstev, jste s tímto číslem spokojeni?
Nám se zde jen potvrzuje, že poslední roky se nám práce s mládeží, i díky různým projektům, daří. To se odráží ve výběrech, které se pravidelně umisťují na předních příčkách. Posun vidím i v tom, že se nám poslední roky hlásí na trenérskou licenci i mladí trenéři. Nechceme ale usnout na vavřínech a už přemýšlíme nad dalšími projekty.

Ještě bych se vrátil ke změnám, které ke konci tohoto soutěžního ročníku nastanou. Tyto změny pocítí také kluby hrající I. B třídu, kde opět dojde ke změně herního systému. Co to bude znamenat pro okresní přebor na Náchodsku?
To se teprve uvidí. Je pravda, že tam bude ze dvou skupin padat minimálně devět klubů. Nejsem úplně obeznámen se zimní přípravou Hronova a Police, ale oběma bych moc přál, aby se zachránily.

Jaro už odstartoval také okresní přebor, jak bude podle vás druhá polovina sezony vypadat?
To si vůbec netroufám tipovat. Myslím, že jaroměřské béčko potvrdí kvalitu, kterou bezesporu má, takže tam o postupu asi nikdo nepochybuje. Co se týká konsolidace týmu, tak tady přes zimu hodně zapracovala Česká Skalice, která posílila a podle mých zpráv chce připravovat mužstvo pro příští sezonu.

Pro jaro jste ve spolupráci s AGRO CS Česká Skalice vyhlásili soutěž o nejhezčí trávník okresního přeboru. Kdo to bude hodnotit?
Hodnotit to bude komise, kterou sestavíme ze zástupců svazu a partnera a která během května projede všechny trávníky a tři nejlepší vybere. Samotné vyhlášení soutěže bude v červnu v České Skalici s malou předváděčkou, jak se o trávník správně starat.

Doslechl jsem se, že chystáte ještě další projekt pro kluby…?
Ano, je to pravda. Ve spolupráci s naším partnerem připravujeme projekt s příznačným názvem „Více peněz do sportovních klubů", který by měl klubům zajistit další zdroj financování. Jelikož se podmínky projektu ještě finalizují, podrobnosti si nechám na jindy, rád bych s nimi seznámil nejprve samotné kluby. Mohu snad jen prozradit, že projekt chceme nastartovat v FK Náchod.

Otevřený dopis VV FAČR k návrhu nového Přestupního řádu

Vážený pane předsedo, vážení členové VV FAČR,

po seznámení se s novým návrhem Přestupního řádu jsme si dovolili napsat tento otevřený dopis, který se snaží o otevřenou a věcnou diskusi v našem fotbalovém hnutí o materiálu, který zásadně ovlivní do budoucna fungování klubů, které vychovávají mládež zejména v amatérských soutěžích.

Chápeme, že na základě tlaku UEFA je třeba sjednotit některé řády FA tak, aby odpovídaly evropské fotbalové legislativě. Domníváme se však, že navržené tabulkové odstupné bez souhlasu mateřského klubu je pro kluby, které se zabývají výchovou mládeže v amatérských podmínkách, demotivující a může vést ke značnému omezení aktivit směrem k výchově mládeže v okresních a krajských soutěžích, či k likvidaci některých klubů, což by zásadně snížilo počet členů FAČR a zúžilo základnu pro přirozený výběr talentů klubů hrající vyšší soutěže.

Dle současného návrhu jsou částky za přestup be souhlasu mateřského klubu nižší, než byly doposud a domníváme se, že v dnešní době by se měly výrazně navýšit, neboť výchova mládeže a zajištění kvalitních tréninkových procesů a dobrých trenérů stojí kluby čím dál více peněz. Všichni víme, že financování sportu ze strany státu je tristní a výchovné u amatérských klubů tvoří nemalou část jejich rozpočtu tak, aby mohly tzv. přežít. Tréninková kompenzace se u klubů hrajících okresní a krajské soutěže bude týkat jen výjimečně a nelze na ni spoléhat.

Návrh odstupného dnes umožňuje klubu koupit si v období od 1. do 20.6. např. za 150.000,- Kč celé družstvo mladších žáků KP nebo za 250.000,-Kč 10 hráčů staršího dorostu KP, čímž by se dala zlikvidovat během měsíce celá mládežnická základna jednoho klubu. Tyto částky zhruba odpovídají nákladům na jedno družstvo mládeže v příslušné soutěži na jednu až dvě sezóny, což je nemyslitelně málo. Známe jistě všichni příklady z 1. B tříd. 1. A tříd, KP a zejména divizí, kde se pod dohledem movitých mecenášů zabývají jen co nejvyšší soutěží v kategorii mužů a mládež se jim dělat nechce, proto radši zaplatí kompenzační poplatky a nakoupí hotové hráče, což je vyjde mnohem levněji a hlavně bez práce, než aby si vychovali vlastní odchovance. Částky odstupného v současném návrhu takové chování klubů podporují a tím mohou zničit budoucnost amatérského fotbalu.

Průměrný náklad na výchovu jednoho hráče za jeden rok v mládežnické kategorii na úrovni krajského přeboru je po započtení všech nákladů cca 7.000,- Kč, tj. zhruba 100.000,- za jedno mládežnické družstvo. Pokud by mateřský klub v přestupovém okně přišel např. o 10 hráčů mladšího dorostu, což návrh Přestupního řádu umožňuje, dostane za něj odstupné dle navržené tabulky 200.000,- Kč, což jsou pokryté náklady za 2 roky výchovy těchto hráčů, která ale trvá 10 let. Navíc se mateřskému klubu naruší návaznost mládežnických kategorií na několik let dopředu a u dorostenecké kategorie je to zvlášť citelné, jelikož je zde největší „úmrtnost" hráčů.

Návrh Přestupního řádu umožňuje, aby hráč provedl 2 přestupy, které jsou povoleny v rámci jednoho roku, během např. dvou dnů, což by nahrávalo spekulantům. Na příklad klub 2. ligy se dohodne 2.6. s dvacetiletým hráče Divize na přestupu bez souhlasu mateřského klubu, za který by měl zaplatit dle současného návrhu 90.000,- Kč. Druholigový klub by to však mohl obejít tak, že se domluví s klubem Okresního přeboru, který jeden den toho hráče koupí za tabulkových 29.000,- Kč a pak dohodou tohoto hráče prodá do druholigového klubu např. za 35.000,- Kč, čímž okresní klub vydělá 6.000,- Kč a druholigový klub ušetří 26.000,- Kč oproti přímému přestupu. Naopak mateřský klub přijde o 61.000,- Kč.

Návrh na úpravu Přestupního řádu:
Navrhujeme tedy v zájmu udržení široké amatérské a mládežnické základny a v zájmu rozvoje sportu číslo jedna v naší republice následující:

1) Vzhledem k nejvíc problémové kategorii mladšího a staršího dorostu navrhujeme tabulkové odstupné navýšit o 50 % v případě přestupu hráče do 25ti let, který byl ve věku od 16 do 21 let alespoň 2 roky registrován v mateřském klubu.

2) Navrhujeme, aby se částky odstupného v kategoriích 19-23 a 24-29 let navýšily o 5.000,- Kč na úrovni okresních soutěží, o 10.000,- Kč na úrovni krajských soutěží, o 20.000,- na úrovni ČFL, MSFL a Divize a o 50.000,- na úrovni 1. a 2. ligy, v kategoriích U12 – U19 navrhujeme zvýšit částky odstupného o 5.000,- Kč na úrovni okresních soutěží, o 10.000,- Kč na úrovni krajských soutěží, o 20.000,- na úrovni ČFL, MSFL a Divize protože se domníváme, že v návrhu jsou tyto částky neadekvátně malé.

3) Navrhujeme, aby hráč po přestupu nemohl přestoupit podruhé dříve, než za 3 měsíce vzhledem k tomu, aby se zamezilo spekulacím a hlavně nebyly poškozeny mateřské kluby, které se zabývají výchovou mládeže.

4) Navrhujeme, aby nový Přestupní řád začal platit až od 1.7.2016 podle původního záměru, protože se domníváme, že je silně nevhodné, aby první, co by mělo platit by bylo volné přestupové období. Dle našeho názoru by za rok působení tohoto nového Přestupního řádu na tuto podstatnou změnu byli všichni lépe připraveni.

Věříme, že tento náš návrh bude přijat jako podnět k diskusi a zároveň jako připomínka k návrhu přestupního řádu a že bude podnětem k tomu, aby tento zásadní předpis byl natolik kvalitní, že bude nástrojem dobré budoucnosti českého fotbalu.

Zároveň se domníváme, že takto závažný dokument, který výrazně zasáhne především do amatérského fotbalu, by jednoznačně měl schválit nejvyšší orgán FAČR, kterým je Valná hromada.

Níže napsané kluby se plně ztotožňují se zněním tohoto dopisu i s navrhovaným řešením na úpravu stávajícího znění návrhu Přestupního řádu:
MFK Nové Město nad Metují
FK Náchod
TJ Červený Kostelec
FK Jaroměř
TJ Sokol Křinice
TJ Sokol Velká Jesenice
FO Jiskra Veba Machov
SK Rozkoš Česká Skalice
SK Česká Skalice
TJ Jiskra Martínkovice
TJ LOKO Meziměstí
TJ Sokol Hejtmánkovice
TJ Velké Poříčí
TJ Sokol Ruprechtice
TJ Sokol Heřmánkovice
TJ Slovan Broumov
TJ Sokol Zábrodí
TJ Sokol Stárkov
TJ Slavoj Teplice n.M.
VV OFS Náchod
V Náchodě dne 16.3.2016