Už delší dobu se po Náchodě šušká, že by snad B-mužstvo mužů mohlo hrát své zápasy v Provodově. Co je na této informaci pravda?
Ano, je to pravda, mohl by (úsměv). Před několika týdny jsem oslovil vedení Provodova s tímto návrhem a nakonec po jednání slovo dalo slovo.

Proč jste se vůbec k tomuto kroku odhodlali?
Prvním důvodem je nedostatek vlastních hracích ploch v Náchodě. Provodov má moc pěkný areál, krásnou hrací plochu a zázemí na tréninky, které jsme mnohokrát využívali. V zimě tam zrušili A-mužstvo a fotbal tam chybí, je to přece jen součást kultury obce. Ve vedení Provodova sedí rozumní lidé a vždy s nimi byla perfektní spolupráce. V létě se jim mají vrátit někteří hráči, naopak my máme v B-mužstvu hráčů nedostatek, takže vše do sebe logicky zapadá.

Kdy jste se s Provodovem definitivně na této spolupráci dohodli?
S pověřením výboru FK Náchod jsem se sešel s předsedou Provodova Radkem Zítkem a členem výboru Tomášem Fraňkem před třemi týdny. Slovo dalo slovo a spolupráce je na spadnutí.

Kdy by mělo béčko sehrát v Provodově svůj první zápas?
Pokud jde o mistrovská utkání, počítáme, že by se tam mělo odehrát první domácí kolo nového ročníku Gnoll 1. A třídy, tzn. v srpnu tohoto roku.

Bude se v této souvislosti doplňovat náchodský kádr hráči Provodova, nebo to bude čistě náchodský tým, na který jsou příznivci zvyklí?
Když spolupráce, tak se vším všudy. Počítáme i se zapojením hráčů Provodova.

Má tato spolupráce nějak časově omezenou dobu?
O časovém rámci jsme se konkrétně nebavili, ale pokud bude Provodovu i FKN tento „projekt“ vyhovovat, nevidím důvod pro jeho brzké ukončení.

ČERVENOKOSTELECKÝ Milan Kováčik přechází přes náchodského Marka Bricha ve středečním pohárovém derby.
Stínem pohárového derby je těžké zranění Jana Hable

Zítko: Věřím, že spolupráce bude dlouhodobá

Provodov /ROZHOVOR/ - Po půl roce se vrátí do Provodova dospělý mužský fotbal. Oddíly FK Náchod a Sokol Provodov se dohodly na spolupráci, která má dospělý fotbal do Provodova vrátit. „Pro nás bylo důležité to, že jsme se domluvili na tom, aby se všude prezentovalo, že jde o družstvo Náchod B-Provodov,“ říká Radek Zítko, předseda a sekretář Sokola Provodov.

Jak dlouho se vedení fotbalového oddílu v Provodově rozhodovalo, zda nabídku Náchoda přijme, či odmítne?
Dlouho to nebylo. Já jsem o tom uvažoval už v létě, jenže to muselo trochu uzrát. Pro nás bylo důležité to, že jsme se domluvili na tom, aby se všude prezentovalo, že jde o družstvo Náchod B-Provodov. Vedení náchodského oddílu s tím souhlasilo a my jsme splnili přání našich příznivců, aby se v názvu objevoval i Provodov. Navíc tam od nás bude nějakých šest sedm hráčů, takže si myslím, že je to i logické, aby se v názvu objevoval Provodov. Jinak jsme nabídku Náchoda dlouho nerozmýšleli, jen jsme se prostě nemohli sejít, protože jsme hodně pracovně vytíženi. Když jsme se pak v Náchodě potkali, během půl hodiny bylo vše doladěné.

Co ve vašem rozhodování hrálo klíčovou roli?
Klíčové bylo to, že fotbal v Provodově chybí. Byl tu 50 let a naše fanoušky to pochopitelně mrzelo, takže to bych řekl, že bylo klíčové. Je pravda, že ta chuť udělat tento krok s Náchodem tu byla i dříve, jenže obě strany měly odlišné představy, nyní jsme z nich jak my, tak Náchod trochu ustoupili.

Jednatel FK Náchod naznačil, že by stál o dlouhodobější spolupráci, jak to vidí zástupci Provodova?
Vidíme to úplně stejně. Já nechci vypadat na veřejnosti jako pitomec, který na půl roku udělá nějaký holport. Chceme, aby to fungovalo. Náchodský dorost bude generovat hráče, kteří budou dostávat příležitost právě v tomto našem společném týmu. V tom vidím velké pozitivum i do budoucna, protože by mělo být stále dost hráčů.

Co si od této spolupráci v Provodově slibujete?
Slibuji si především to, že bude v Provodově zpátky fotbal. Věříme také, že ta spolupráce bude dlouhodobá, že zde bude dostatek kvalitních hráčů, kteří třeba při přechodu z dorostu do mužů končili proto, že nedostávali příležitost. (mr)

Tipliga čtenářu regionálního Deníku
Osmé kolo Tipligy vyhrál Josef Kadeřábek