Do výběru pro test byly zahrnuty grilovací kořenicí přípravky známých kořenářských značek, ale i privátní značky obchodních řetězců. Upřednostněny byly směsi, které jsou na pultech regálů celoročně. Laboratoř následně ověřila, kolik přípravky obsahují soli a  zkontrolovala jejich chemickou a mikrobiální bezpečnost.

Doporučená maximální denní dávka soli pro dospělého jedince je 6 g, Češi v průměru spořádají 13 g, což představuje jednu z nejvyšších hodnot spotřeby soli v Evropě.

Nanuky na dřívku patří mezi nejoblíbenější zmrzlinové výrobky.
Velký test nanuků: Zabodoval tradiční Míša, kalorickou bombou je Magnum

Významnou roli zde hrají skryté zdroje, tedy sůl, která je součástí potravinářských výrobků. Grilovací kořenicí přípravky do této kategorie jednoznačně patří. Nejnižší podíl se potvrdil u značky Kulinář, kde bylo naměřeno 17,7 procent soli. Nejvyšší hodnotu 63,5 procent naopak obsahovalo grilovací koření Vitana.

„Nadpoloviční podíl soli analýza potvrdila u více než poloviny všech testovaných přípravků. Při užívání kořenicích směsí je proto potřeba být opatrný s dosolováním,“ uvedla Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

V konfrontaci naměřených hodnot s údaji na etiketách výrobky obstály. Nejlépe si vedla směs Nadir Grilovací koření, která deklarovala na obalu přesné množství soli. Ostatní výrobky se vešly do úředně tolerované pětinové odchylky.

Grilovací sezona, grilování, garden party. Ilustrační foto
Grilování tak trochu jinak: zkuste tofu špízy nebo kuře v jogurtu

Další část testu zkoumala přítomnost bakterie salmonely a nebezpečných plísní, které produkují jedovaté látky. Svědčilo by to o nedokonalém sušení surovin, nevhodném skladování nebo nedostatečné hygieně. V tomto ohledu však měli výrobci situaci pod kontrolou.

Jedovaté látky byly v normě

Laboratoř prověřila i přítomnost mykotoxinů, tedy jedovatých látek produkovaných plísněmi, které mohly být v surovině dříve přítomné. Test se zaměřil na dvě skupiny karcinogenních látek: aflatoxiny, konkrétně na plísně rodu Aspergillus, které poškozují zejména játra a na ochratoxin A, který oslabuje imunitu a ohrožuje vývoj plodu.

Obě sledované látky jsou navíc odolné vůči teplotám a ani na rozpáleném grilu se jich tak nelze zbavit. První jmenovaná skupina byla objevena v koření značky Albert, ale ve velmi nízké koncentraci představující setinu povoleného limitu. Ochratoxin A byl zaznamenán ve všech produktech s výjimkou značky Opal. Maximální naměřená hodnota látky činila polovinu povoleného limitu.

Zapečený lilek
Recepty do plavek: pochutnat si lze i bez výčitek, a není to žádná věda

Prověřovala se také přítomnost 550 druhů pesticidů. I v této zkoušce grilovací kořenicí přípravky obstály. Nejlépe si vedlo koření značky Diskont, které neobsahovalo žádnou ze sledovaných látek. Zbylé přípravky obsahovaly od jednoho až po deset druhů naráz. U žádného výrobku však nebylo zaznamenáno překročení povolených limitů ani přítomnost nepovolených látek.

Pokud jde o složení koření, test potvrdil, že z 18 až 64 procent byly přípravky tvořeny solí, zbytek představovala směs koření a sušené zeleniny. Testované přípravky obsahovaly nejméně čtyři druhy a společným jmenovatelem všech výrobků byla paprika. Zbytek receptur byl značně variabilní. Rekordman, rumunská značka Opal, obsahovala rovných 15 druhů koření a sušené zeleniny. Několik výrobců přidalo do směsi i cukr, nejvíce ho bylo zjištěno 23,4 % u přípravku značky Opal.

„Pokud jde o další ingredience, většina výrobků se dokázala obejít bez přísad zvýrazňující chuť a vůni, jako je škrob a aroma. Přesto se našla trojice značek, které na etiketách avizovaly přítomnost právě těchto látek,“ uzavřela Hana Hoffmannová.