Vanilkové rohlíčky se do české kuchyně dostaly z rakouské Vídně. Oblíbené jsou ale také v Maďarsku nebo v Německu. Jejich výhodou je to, že správně uskladněné vydrží dlouho dobu a není tedy nutné péct je těsně před svátky.

Prvorepublikové vanilkové rohlíčky od prababičky Josefa Maršálka:

Zdroj: Youtube

„Podle konzervativních pekařů byste měli do těsta použít zásadně lískové ořechy, které rohlíčkům dodají nezaměnitelnou vůni. Lískáče jsou jemnější než ořechy vlašské, v případě nouze se dají namíchat i s mletými mandlemi. Někdo ale dělá vanilkové rohlíčky výhradně z mandlí nebo z vlašských ořechů a neměnil by,“ uvádí web Dům a zahrada. A radí: „Když oříšky před zpracováním těsta opražíte v troubě, rohlíčky získají jedinečné aroma.“

Recept na vanilkové rohlíčky

Suroviny na 40 kusů:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g moučkového cukru na obalení

Rozhodně se vyhněte nekvalitním tukům, nejlepší je použít opravdové máslo. Rohlíčky se vám pak odvděčí chutí i svou měkkostí.

Postup:

  1. Z mouky, másla, cukru, mletých mandlí, žloutku a semínek z vanilkového lusku vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na hodinu odpočinout do chladničky.
  2. Z vychlazeného těsta vyválejte válečky o průměru 1,5 cm a rozkrájejte je na stejné kousky.
  3. Vytvarujte rohlíčky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 10 minut.
  5. Po upečení je ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.
  6. Nechte vychladnout.

Skladování vanilkových rohlíčků

Jak vanilkové rohlíčky skladovat? Naskládejte je do uzavíratelné nádoby, která zamezí přístupu vzduchu a vlhkosti, a uschovejte je v chladu. Ideální jsou plechové krabice vystlané pečicím papírem.

Pokud rohlíčky skládáte na sebe, proložte je vrstvou pečičího papíru. Neskladujte je s výrazně jinak vonícím cukrovím - rohlíčky natáhnou cizí pachy. Vyvarujte se také krabicím, do kterých proudí vzduch.

Tip Gurmetu: Místo mandlí použijte mleté lískové nebo vlašské ořechy, chuť bude výraznější.