„Starý automobil nepočítal s možností uložení věcí, jakými jsou motorová pila, elektrocentrála, dýchací přístroje, do takových starých starých aut se těžko vkládá moderní vybavení," říká Pavel Punar, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Náchod Běloves.

Odpovídá tomu, co potřebují

Nová malá, ale výkonnější cisterna lehké třídy odpovídá tomu, co vše hasiči v dnešní době potřebují. Je zkrátka univerzální.

„Jsme v městské zástavbě a v hustém provozu. Automobil je tedy menší ,pohyblivější pro případ technických zásahů, povodní. Technické zásahy hasičů totiž v posledních letech převažují nad požáry," dodává Pavel Punar.

Hasiči přijíždějí tam, odkud jiní utíkají. Zachraňují životy, majetek a cítí to jako povinnost. Neobejdou se však přitom bez vybavení. Techniku však mnozí dobrovolní hasiči mají starou. Není výjimkou, že jezdí vozy starými desítky let.

„Výjezdové jednotky sboru dobrovolných hasičů v celé České republice jsou ze zákona o požární ochraně součástí integrovaného záchranného systému, tedy vedle profesionálů i ony vyjíždění k požárům a dopravním nehodám, a většinou jsou i nejblíže. Stav a vybavení techniky, užívané výzbroje a výstroje bohužel dnešním potřebám neodpovídá," dodává Pavel Punar.

Vozový park výjezdové jednotky hasičů z Bělovsi se po letech marného čekání rozrostl o zbrusu nové zásahové vozidlo v sobotu, kdy starosta města Náchoda Jan Birke za účasti svých místostarostů Tomáše Šuberta a Drahomíry Benešové do rukou velitele Pavla Punara předal symbolický klíček od vysněného vozu. Slavnostnímu aktu přihlížela starostka sboru Šárka Cimbálníková, členové sboru a další pozvaní hosté z okolních sborů a také běloveský kronikář pan Antonín Samek.

Nový vůz hasiči získali za cenu vzešlou z výběrového řízení, a to ve výši 2 721 290 korun. Částka byla financována plně z rozpočtu města Náchoda, aniž by si město muselo na jeho pořízení vzít úvěr.

Starosta města Jan Birke také nepřišel zkrátka. Členové jednotky mu do jeho starostenské či poslanecké kanceláře věnovali nečekaný dárek pěkně zarámovanou barevnou fotografii nohou starostky sboru Šárky Cimbálníkové, o kterých se na lednové výroční valné hromadě SDH Běloves pochvalně vyjádřil.

Nový vůz vystřídal vozidlo již dosloužilé. „Přesně na rok půl století staré vozidlo CAS 25 Š 706 RTHP bude vyřazeno. Běloveská výjezdovka jeho odchod do hasičského důchodu oplakala a na cestu sborově zamávala bílými kapesníčky," uvedl kronikář sboru Jiří Polák.

„Přejme si, aby nový užitkový hasičský vůz sloužil k ochraně životů, zdraví a majetku všech Náchoďanů minimálně 50 let jako ostatní vozy JSDH Běloves," říkají bělovesští dobrovolní hasiči.

Technické parametry vozu:

Čerpací zařízení - čerpadlo o průtoku 1500 l/min při jmenovitém tlaku 10 bar, s objemem nádrže 2000 litrů a sací výškou 3 m, je určeno pro hašení vodou i pěnou. Vysokotlaká část požárního čerpadla bude pracovat s tlakem 40 bar a průtokem nejméně 150 l/min.

Motor čtyřdobý, vznětový, šestnáctiventilový, elektronicky řízené vstřikování paliva se zdvihovým objemem 2990 cm a maximálním výkonem 125 kW při 2990 3500 ot./min.

Převodovka šestistupňová, plně synchronizovaná

Kabina 1+6 místná

Zadní náprava hnací s max. dovoleným zatížením 5.350 kg

Výbava vozidla speciálně redukovaná: motorová řetězová pila, plovoucí čerpadlo, elektrocentrála 1kW, elektrické kalové čerpadlo, plovoucí čerpadlo Sigma, výsuvný osvětlovací stožár a naviják v přední části vozidla