Vrchol sezony na Východočechy teprve čeká, pokud však budou předvádět výkony z posledních měsíců, mohou dojít hodně daleko. Deník se ještě předtím vydává po stopách základní části, která byla po loňském zisku Prezidentského poháru náročná, ale nakonec přinesla potěšení i naději.

NEUSTOUPIL Z CESTY

Loni dovedl tým k historickému úspěchu, letos přímo do čtvrtfinále… Řeč je samozřejmě o trenérovi Tomáši Martincovi. Hradecký patriot během letošního ročníku musel od začátku hasit jeden požár za druhým. Ještě před sezonou se mu zranil francouzský rychlík Jordan Perret a tím to teprve začalo, postupně se přidávali další klíčoví borci. Martinec musel vsázet na hráče z Kolína, se svými kolegy hledat nová řešení. Také se vyrovnat s nepříjemnou kritikou, když jeho tým nedával góly a prohrával.

Hradecký útočník Marek Zachar slaví gól v derby, který zaznamenal v oslabení tří proti čtyřem.
Postup? Zasloužili jsme si ho, zářil Zachar, střelec vítězné branky v derby

Uznávaný odborník však nepolevil, pořád věřil svému stylu hokeje a vyhlížel čas, kdy extraliga uvidí Lvy v plné síle. Ten čas přišel po Novém roce a byl z toho klubový rekord v počtu výher v řadě!

DESET VÝHER A 30 BODŮ

Tohle chce zažít každý tým. Překlopit to na svoji stranu, dostat se do laufu. Deset zápasů, deset výher = 30 bodů.Tenhle počin udělal z průměrné sezony ročník velice úspěšný. Navíc tuhle sérii rozjel Hradec v neúplném složení a potvrdil, že má dostatečně široký kádr. V play off, ve kterém si hráči odnáší šrámy téměř z každého souboje, hodně důležitý faktor.

TAHY VYŠLY

Zdravých borců v průběhu sezony ubývalo, vedení se tak muselo odhodlat k nevyzpytatelným trejdům. Nutno podotknout, že vedení v čele s generálním manažerem Alešem Kmoníčkem se trefilo parádně a nedělalo velké přešlapy.  

Při pohledu na výměnu Kellyho Klímy za Jana Eberleho si kde kdo klepal na čelo. Zkušný Eberle se však ve městě pod Bílou věží rychle chytil, usadil se v první formaci a dokonce si vybojoval novou smlouvu. Všichni se teď modlí, aby doléčil zranění a byl připraven na čtvrtfinále. Nastartovali se i útočníci Chalupa, Werek. Muziku v obraně tvrdí Marcel, svoje si odehraje Rosandič. V samotném závěru se ve skvělém světle předvedl gólman Machovský a ukázal, že Hradec má dva vyrovnané gólmany. Samozřejmě ne vše vyšlo, třeba působení útočníka Doležala nedopadlo podle představ.

MILÁČKEM PUBLIKA

Nejvíce vychytaných nul v sezoně, nejméně inkasovaných branek na zápas. Těmito čísly se může pyšnit finský fantom v hradecké brance Henri Kiviaho. Tohle je pro Mountfield jackpot, který před sezonou nikdo nečekal.

Henri Kiviaho během tradiční oslavy vítězství s fanoušky. .Henri Kiviaho během tradiční oslavy vítězství s fanoušky. .Zdroj: Stanislav Souček/Mountfield HK

Kiviaho si nejprve přes trápícího se Jana Růžičku vybojoval stabilní místo v brankovišti a začal zářit. Jeho klid a forma ho vystřelily mezi extraligovou gólmanskou špičku. Navíc se stal miláčkem hradeckých fans. Každou výhru i vychytanou nulu s nimi slavil ve velkém stylu. Všichni v klubu jsou rádi, že ho ve městě na soutoku Labe a Orlice uvidí i nadále. „Hlavním faktorem toho, že jsem podepsal novou smlouvu v Hradci, byli fanoušci, kteří jsou opravdu úžasní,“ nechal se slyšet. V play off mu bude krýt záda zkušený Matěj Machovský, role se samozřejmě mohou rychle obrátit.

ŽELEZNÝ MUŽ I TAHOUN

Bezesporu se vypracoval mezi klíčové hráče týmu. Neuhne z žádného souboje, škádlí protihráče. Také dokáže dát gól nebo na něj nahrát. Útočník Jakub Lev byl v základní části nejproduktivnějším hráčem týmu. Do statistik zapsal 39 kanadských bodů za 15 gólů a 24 asistencí. Velká škoda, že se po sezoně vrací domů. Fanoušci si i tak mohou být jistí, že „Lvíček“ nevypustí žádný souboj a na východě Čech se porve o úspěch. Kromě něj po sezoně v Hradci končí i další třicátník Lukáš Cingel, i jemu sezona sedla, ale chce blíž za rodinou.

PŘEDSEZÓNNÍ POSILY

Chtěli hlavně udržet kádr z minulé sezony, to se vedení Hradce povedlo. Navíc přišlyi nové posily, které dobře zapadly. Přesnou ruku ukázal trenér Martinec při výběru slovenského mladíka Olivera Okuliara, který patří mezi příjemná překvapení celé extraligy, škoda, že byl zraněný.

Hradec je na vítězné vlně. Zaznamenal devátou výhru v řadě.
PODÍVEJTE SE: Devět výher. Jak Hradec dokráčel za klubovým rekordem?

To samé se dá říct o rychlonohém Marku Zacharovi, jenž především v závěru sezony šlápl na plynový pedál a zářil. Předtím byl dlouho zraněný. Vyšel i tah s návratem Radovana Pavlíka, který doma restartuje kariéru. V týmu není od střílení gólů, ale spíše od bránění hvězd a přesilovek, to mu šlo skvěle a i nějaká branka přišla.

DERBY S VELKÝM D

Ten zatím nejdůležitější zápas sezony odehráli Východočeši v posledním kole základní části. V derby porazili rivala z Pardubic 3:1. A co vlastně tahle výhra znamená? Především přímý postup do čtvrtfinále. Tím si hráči zajistili delší volno, které mohou využít pro doléčení bolístek, ale také fakt, že kdyby se jim povedlo postoupit, v semifinále mohou narazit právě na Pardubice, což si hlavně fanoušci přejí.