KRAJSKÁ LIGA, FINÁLE

HC Náchod – HC Jaroměř 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

 V úvodním finálovém zápase chtěli domácí předvést zodpovědný výkon a získat první vítězství. Trenér Berger měl k dispozici kompletní kádr mimo Hradeckého, připraven byl i junior Karásek. Hosté nastoupili v brance s Navrátilem a v útoku i s Petrem.

Náchod začal dle očekávání náporem, v čase 3:33 trefil Stehno tyč, zpětnou nahrávkou našel Hrach veterána Ježka a domácí vedli 1:0. První třetina patřila Náchodu, jemuž to ale hosté usnadnili. Všude byli o krok pozadu, pomáhali si fauly, což sudí nekompromisně trestal. Že vedení bylo pouze jednogólové, byla především zásluha hostujícího brankáře Navrátila.

„Náchod byl v první třetině jednoznačně lepší, ne proto, že by hrál tak dobře, ale proto, že my jsme byli tak strašní. My jsme snad už hůře hrát nemohli. První třetina klidně mohla skončit 5:0 pro domácí. První třetina vypadala, jak kdybychom byli pod sedativy," říkal po první dvacetiminutovce hostující trenér Pavel Biegl.

Ve druhé třetině byl na konci 22. min. vyloučen hostující Ježík. Po necelé minutě pálil od modré Plíhal, jehož ránu mimo Navrátilův dosah tečoval kapitán Škoda – 2:0. Poté ale pomalu začala přebírat otěže utkání Jaroměř, která domácí prakticky k ničemu nepustila a ve 26. min. se dostala do hry, když se Podzimek rychlým švihem z vrcholku kruhů trefuje přesně nad pravé rameno Luňáka – 2:1. Ve 38. min. navíc domácí ochránil Luňák, který zneškodnil únik vloni ještě spoluhráče Petra.

„Ve druhé třetině jsme začali dobře, ale pak jsme ztratili pohyb, Jaroměř nás přebruslila a začala nás přehrávat v osobních soubojích," všiml si domácí trenér Ludvík Berger.

Ve třetí části se hosté snažili o změnu průběhu zápasu, domácí se opírali o vynikajícího Luňáka a hráli v defenzívě velmi pozorně a zodpovědně. Dvoubrankové vedení zajistil domácím ve 44. min. při signalizovaném trestu Ježek, který v útočném pásmu pláchl hned po buly a při blafáku mu puk utekl tak šťastně, že podjel pod hostujícím Navrátilem – 3:1. V první sekundě 53. min. fauloval domácí Plíhal a už po 18 sekundách Křepinský tečoval Hrabicovu ránu a bylo to opět pouze o branku – 3:2. V 54. min. forčekující Ježek získal kotouč na útočné modré, o jeho hattrickovou trefu ho obralo rozpažení rozhodčího Doležala. Domácí, i přes závěrečný tlak Jaroměře, už jednobrankové vedení uhájili a vedou v sérii hrané na dvě vítězství 1:0.

„Třetí třetina byla možná zase více na naší straně, věřil jsem, že stav 3:1 už udržíme, že druhý gól nepřijde, bohužel přišel, takže z toho bylo drama až do konce. Ke konci jsme se už hodně báli o výsledek, takže jsme se soustředili spíš na bránění. Byl to dobrý zápas," dodal po zápase domácí trenér Berger.

„Náchod dobře bránil střední pásmo a my jsme s tím měli problémy. Nejsme na to od Náchoda zvyklí, aby hrál 1-2-2. Druhá a třetí třetina už byla z naší strany lepší, ale jestli chceme zlomit tu sérii zpátky, tak musíme hrát daleko důrazněji a musíme daleko více bruslit než v tomto prvním utkání," ví jaroměřský trenér Pavel Biegl.

KRAJSKÁ SOUTĚŽ, O POHÁR PŘEDSEDY VV KSLH

TJ Sokol Čestice – PSH Hronov 2:9 (0:5, 2:3, 1:1)

 Hosté z Hronova přijeli do Rychnova nad Kněžnou, kde hrají Čestice své domácí zápasy, s patřičným respektem. „Domácí však tentokrát nebyli kompletní a možná i to byl důvod, proč tým PSH utkání rozhodl prakticky už v první třetině, kterou vyhrál 5:0," vrací se ke klíčové fázi zápasu hronovský trenér Stanislav Sádovský. Tři hronovské útoky přehrávaly dvě formace domácích a díky dostatečnému důrazu v okolí branky Čestic se jim i dařilo proměňovat šance. A to ještě zůstalo Pohlem nevyužité trestné střílení, které rozhodčí nařídili za faul právě na něj.

„V dalších dvou třetinách už jsme utkání jen kontrolovali a tři vstřelené branky domácích byly jen kosmetickou úpravou konečného výsledku," dodává hronovský trenér.

Hronov si tak veze z Rychnova nad Kněžnou potřebné tři body a čtyři kola před koncem soutěže tak udělal významný krok k poháru za vítězství v nadstavbové části. „Zopakujeme-li koncentrovaný a disciplinovaný výkon i ve zbývajících zápasech, bude moci být sezóna 2014/2015 hodnocena jako úspěšná," uzavírá trenér Sádovský.

Kuriozitou utkání bylo vyloučení vedoucího hronovského týmu Jaroslava Pavla na dvě minuty plus trest ve hře za ironický potlesk k výrokům hlavního rozhodčího. Vedoucí týmu PSH se tak stal nejtrestanějším aktérem utkání.

(jk, mr, dop)