V úvodu však přežili hradečtí Lvi drsný útok Bílých Tygrů. A to se štěstím. Za první tři minuty trefil Liberec dvakrát tyč a jednou skončil puk na brankové čáře za Patrikem Rybárem. „Začali jsme špatně,“ uznal útočník Radek Smoleňák. „Nějaké chybičky tam byly, ale pak jsme se zvedli,“ řekl obránce Petr Zámorský.

Bylo to tak. Mountfield srovnal hru a začal velký boj. Dlouho se čekalo na zásadní moment, čím dál víc bylo jasné, jak důležitá bude první branka.

Hvězda zápasu:Patrik RybárJen jednou byl pokořen, a to až 22 vteřin před koncem souboje. Byl skvělý.

Hradci k ní pomohla hlavní liberecká slabina, nedisciplinovanost. Mladý útočník Dominik Lakatoš úplně zbytečně sekl Smoleňáka a přesilovku využil ve 34. minutě blafákem do bekhendu Petr Koukal.

Vyprodaná aréna byla v extázi, již umocnil o čtyři minuty později Smoleňák. Obr s číslem 70 tečoval nahozený puk pod horní tyč. Gólman Roman Will byl bezmocný.

Brankář však zazářil na začátku třetí části. Hradec se vrhl na zteč, chtěl definitivně stvrdit postup, ale Will byl proti. V jasných šancích proti němu neuspěli Lukáš Cingel ani Bedřich Köhler.

Poté domácí zvládli liberecké přesilovky (i krátkou pět na tři), inkasovali až 22 vteřin před koncem. Oslavy to už nezastavilo. "Liberec hrál pořád stejně, byl to těžký soupeř. První třetina nám nevyšla, ale naštěstí jsme neinkasovali a ve druhé dokázali o dva góly odskočit," hodnotil hradecký útočník Radek Smoleňák.

"Všechny zápasy byly hrozně těžké a ten sedmý nebyl jiný. Bylo to čekání na chyby a první góly a ty jsme po odrazu a pak nešťastné teči dostali bohužel my. A v závěrečné třetině jsme to už do vyrovnání nedohnali," uvedl zklamaný liberecký obránce Lukáš Derner.

HRADEC KRÁLOVÉ – LIBEREC 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 34. Koukal (Zámorský, Červený), 38. Smoleňák (Kukumberg, Berger) – 60. L. Krenželok (Ševc). Rozhodčí: Hribik, Šír – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Střely na branku: 32:30. Diváků: 6 890 (vyprodáno). Nejlepší hráči: Petr Koukal – Roman Will. Konečný stav série - 4:3.
Mountfield HK: Rybár – Zámorský, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Cibulskis, Vydarený – Smoleňák, Koukal, Červený – Bednář, Džerinš, Cingel – Köhler, Dragoun, Berger – Vopelka, Kukumberg, Zigo – R. Pavlík. Trenéři: V. Sýkora, Hynek a T. Martinec.
Bílí Tygři Liberec: Will – Ševc, Pyrochta, Šmíd, Jánošík, Derner, Maier – L. Krenželok, P. Jelínek, Bulíř – M. Kvapil, Filippi, Bakoš – Ordoš, Redenbach, Jašek – J. Vlach, Lakatoš, J. Stránský. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Ilustrační foto
Junioři postoupili do semifinále