Jste jako trenér s letošní sezónou spokojen?
Vedení HC určitě spokojené je, jako trenér jsem ale chtěl víc. Já si nikdy nedávám malé cíle a tím pádem mi ta třešnička na dortu chybí.

Když bychom se ještě vrátili k finálové sérii, udělal byste s odstupem času nějaké změny, ať už v taktice, tak třeba v kádru?
Složení pětek vykrystalizovalo v průběhu základní části. Změny v sestavě byly vynucené, ať už zraněním Krauseho nebo případně pracovními povinnostmi Hrabici. Zpětně bych nic neměnil. A taktika? Já bych to ani taktikou nenazýval. My jsme to první utkání odehráli velice špatně, my jsme tu první třetinu hráli, jako bychom byli pod sedativy. Pak jsme se nezlepšili, ale Náchod se tak zhoršil, proto jen 3:2. Druhé utkání, u kterého jsem předpokládal, že bude z naší strany herně kvalitnější a také bylo, ovlivnila skutečnost, že Náchod měl prostě svůj den. Ti hráči, kdyby sáhli na hov…, tak jim zezlátne. Tím bych ale nechtěl devalvovat úspěch Náchoda, titul je ve správných rukou.

Vloni hrála Jaroměř o udržení se v Krajské lize, letos prakticky v totožném složení o titul. Čím si to vysvětlujete?
Nechci, aby to vyznělo tak, že mí předchůdci dělali špatnou práci. Zásadní rozdíl byl v tom, že trenér nemůže být kamarád s hráčem. A v tom celku byla velká řevnivost, co se týče ice timu (čas strávený na ledě – pozn. autora), pobytu na ledě při přesilovkách nebo oslabeních, kluci si vyčítali leccos, a to byl základ jejich neúspěchu. Hra neměla řád, každý si dělal, co chtěl a pak netáhli za jeden provaz. Letos byla tréninková morálka dobrá a od toho jsem se mohl odrazit, abychom mohli nastavit mechanismy v obranné hře. Ono na úrovni kraje mluvit o taktice je nadsázka, ale přece jen jsou určitě zásady, které když se v obranné hře dodržují, tak postupem času to na tom mužstvu je znát. Každý hráč má svůj herní strop, a pokud ho z něj trenér vymačká, tak se ten herní projev mužstva změní. A jsem rád, že ti kluci si dali říct a bylo to také znát. Rok předtím ten tým dostal 126 branek a letos 71, takže se asi něco změnilo.

Nemohlo to být i Navrátilem v brance?
Určitě je to jeden ze střípků té mozaiky, protože Jirka je na úrovni kraje jeden z nejlepších, byť měl v první polovině občas výkyvy. Ale tím, že chytal pravidelně a věděl, že je gólman číslo 1, tak se v dalším průběhu uklidnil a ke konci sezóny odevzdával velmi dobré výkony. Vždyť jsme ve druhé polovině sezóny měli průměr necelé dva góly na jedno utkání, což je na úrovni kraje unikátní záležitost. V tomto kontextu nesmím zapomenout na druhého gólmana. Vacek se své role zhostil na výbornou.

Jakou měla podle vás letošní Krajská liga úroveň?
Když porovnám to, co si z minulosti uvědomuji, tak ta soutěž nedosahuje úrovně předchozích let.

Už v průběhu sezóny jste si několikrát posteskl, že na zápasy Krajské ligy nechodí moc diváků. Čemu to přičítáte?
Lidé si odvykli chodit na sport celkově, roli ale tady hraje více faktorů než je jen třeba klesající úroveň Krajské ligy. Tato kapitola by byla na delší povídání.

Letos v Krajské lize chyběl tradiční účastník z Hronova. Chyběl i vám?
Ne.

Před sezónou došlo k drobným změnám v pravidlech, jak se vám zamlouvá hybridní ofsajd či zmenšené střední pásmo?
K mému překvapení to bylo obráceně, kdy si hráči zvykli na hybridní ofsajd daleko rychleji než na zvětšené obranné či útočné pásmo. Zejména v přesilovkách se až tak markantně změna neprojevila, jak jsem si myslel, že by se projevit měla. Ale to zase souvisí s herním stropem hráčů, jak dokážou využít větší prostor při hře. Obě ale byly ku prospěchu hry.

Budete v Jaroměři pokračovat i v další sezóně?
Rád bych pracoval na vyšší než krajské úrovni hokeje. Pokud bych měl dál zůstat na úrovni krajského hokeje, tak v tom případě jsou vysocí favorité. Vedení HC mě již nabídlo pokračování spolupráce s rozšířením mé působnosti i na mládež. Když něco funguje, nemá se to měnit. To ale neznamená, že nemůže zvítězit novoměstské srdce, to by se ale ve Městě muselo téměř vše změnit…