Hokejové kluby TJ Spartak Nové Město nad Metují a HC Město Rychnov nad Kněžnou opět spojily své síly a uspořádaly společný letní hokejový kemp. Ten byl zajištěný kvalitním realizačním týmem ve složení: metodik a šéftrenér TJ Spartak Pavel Biegl, hlavní organizátor Tomáš Pfeifer, dále hlavní trenér HCRK Juraj Hrčka a trenér David Brožek.
Na dvacet rychnovských a deset novoměstských sedmi- až dvanáctiletých borců se sjelo v půvabném prostředí horské chaty Juráška v Olešnici v Orlických horách. Na rozdíl od obyčejného tábora si jeho účastníci přivezli navíc hokejky a hokejové rukavice, brankáři pak svou výstroj. A taky dostatečné množství sportovního oblečení – to pro případ, že by byl čas měnit si propocené šortky a trička.

Ranní budíček

První aktivitou dětí po ubytování v chatkách byl rozehřívací fotbálek. Následně kluci absolvovali velmi důležité testy, které sloužily jako měřítko při porovnávání křivky výkonu jednotlivce, ale i pro vzájemné srovnávání jednotlivých výkonů.
Večer patřil pohovoru trenéra Biegla s hráči. Nastolil jasná pravidla, která zdůrazňují důležitost autority, férovosti a poctivosti. Po videoteorii s fintami na ledě, následovala hra na X-boxu.

První ranní budíček v provedení píšťalky Tomáše Pfeifera uvedl tábor do tempa. Po snídani mohla být odstartována první tréninková jednotka spočívající v tréninku obratnosti, rovnováhy i dovedností s hokejkou a kuličkou.
Odpoledne bylo na programu soutěžení v oddílech. Družstva s názvy „Puk" – pod vedením zodpovědného a vždy dobře naladěného Ondry Čizinského, „Brusle" vedená obětavým a zkušeným Vojtou Pfeiferem a „Hokejka" s pohodovým Honzou Řezníčkem se vydala na stopovanou po fáborcích. Cestou kluci plnili úkoly, které na konci přispěly k bodovému ohodnocení jednotlivých družstev. Všechny týmy přednesly svou vlastní básničku, přesvědčily o střeleckém umění v hodu šiškou, dokázaly, že umí počítat a že znají svá data narození. Večer se konalo překvapení týdne v podobě nové hry, kterou nám představil Pavel Biegl – bränball. Děti, ale i přihlížející dospělí, byli naprosto unešeni vtipem a logikou hry.

Vojenské cvičení

Pondělní program připomínal vojenské cvičení. Po dopolední dřině na hřišti čekala celý tábor branná hra. Tříčlenné hlídky musely podle mapy a fáborků překonat trasu plnou úkolů – hokejkami přepádlovat na člunu přes vodní nádrž, po řetěze přejít přes potok, prokázat schopnost orientace v mapě, a další body nasbírat správnou trefou míčkem, zodpovězením vědomostních otázek, střelbou ze vzduchovky a plazením pod provazy. Odměna pro nejlepší tři týmy v podobě fidorkových medailí byla udělena při večerním nástupu se zhodnocením celého dne, vyhodnocením nejlépe a nejhůře uklizených chatek.

Ztratila se vlajka

Úterý mělo patřit výletu. Ale ráno účastníky kempu čekalo nemilé překvapení. Na vlajkové tyči chyběla vlajka HC Rychnov! Podle zaručených zpráv se dalo očekávat, že má krádež na svědomí nějaký zákeřný pašerák. Kluci se vydali do okolí, aby se po ztracené vlajce podívali. Jaká byla radost, když ji našli! Celým areálem se rozléhalo vítězné skandování: „Máme ji!"
Odpolední výlet vedl ke zřícenině hradu Frymburk, kde čekala záhada číslo dvě. Po divoké jízdě autobusem se hráči vydali po svých pod zříceninu. Našli zde rozeseté plechovky limonád! Že má toto na svědomí pád letadla, které udělalo ze zachovalé zříceniny skutečnou trosku? Ať tak či tak, výprava pokračovala až k ohradě s daňky a muflony.

Středa byla opravdu akční. O přítomnosti pašeráka už pochyboval málokdo – z chatek totiž zmizelo několik věcí! Po odpolední procházce do obchodu v Olešnici následovala úchvatná ukázka výcviku policejních psů. Večerní bränball se dohrával jen silou vůle.
V areálu tábora čekal v podvečer šok – postava pašeráka proběhla kolem účastníků a zmizela v útrobách umývárky! Policie dorazila během chvilky. Zásahová jednotka provedla profesionální zátah a podezřelou osobu zadržela. Lup byl vrácen – ukradené věci našly své majitele. Strach, který se táborem rozhostil, naštěstí zanedlouho opadl – to když se z pašeráka vyklubal Tomáš Pfeifer. Iluze to ale byla dokonalá. O to příjemnější bylo vědomí, že šlo jen o hru.

Indicie k tajence

Poslední den se slavil řízkem k obědu. Kuchyň si za dobroty, kterými po celou dobu perlila, vysloužila diplom a malou pozornost. Na kluky čekala odměna za vyřešení hádanky – kdo v průběhu kempu nasbíral dostatek ukrytých lístečků s indiciemi a přišel na klíčové slovo, mohl si vybrat balíček se sladkostmi. Rozdávání ten den ale bylo víc. Při závěrečném nástupu kluci dostávali podle zásluh odměny za nejlepší týmovou práci a za nejvzornější udržování pořádku. Nakonec pak všichni obdrželi diplom a pamětní pohár za statečnost, vytrvalost a odvahu. V průběhu tréninkového kempu kluci skutečně prokázali skvělou morálku, ale i samostatnost a kamarádství.

A co se klukům na kempu líbilo nejvíc? „Nevím, bylo toho hodně. Třeba bränball – ten je fakt super, a taky tréninky a bojová hra," vypočítal Jan Vencl a snažil se přijít na neoblíbenou činnost. „Vybíhání sjezdovky byl dost záhul. Lituju ty, co ji museli vybíhat víckrát – protože neposlouchali."
Jiří Beránek hodnotil spaní v chatkách. „Sice jsem se musel hodně oblíknout, ale pak to bylo v pohodě." Na příští kemp se oba ale už nyní těší. „Hlavně, aby se zase hrál bränball a bylo hodně soutěží," uzavřeli svorně. Lenka Beránková