Český hokejový tým dnes prestižním duelem se Slováky vstoupí do světového šampionátu v Dánsku. A touží po medaili. O svůj velký triumf v roli hlavního kouče hraje také Josef Jandač. Reprezentačnímu trenérovi někteří experti předhazují, že nedobyl žádný ceněný titul.

Hokejový „Mourinho“, jak Jandače přezdívají, v extralize zůstal vždy pod vrcholem – se Spartou získal stříbro a bronz, třetí nejcennější kov bral i s Pardubicemi a Českými Budějovicemi.

Rodák z Berouna, který po dánské misi u národního mužstva končí a odchází do ruského Magnitogorsku, má zlato z MS 2010 coby asistent Vladimíra Růžičky. A v začátcích své trenérské kariéry dovedl v roce 1994 celek Seok Top Soul k titulu v jihokorejské soutěži.

Hokejistů, trenérů a fanoušků z východních Čech jsme se v anketě Deníku zeptali nejen na sílu českého týmu či jak vnímají samotného Josefa Jandače.

1. Dočká se kouč Josef Jandač velkého triumfu a dovede českou reprezentaci k titulu mistrů světa?

2. Chybí vám někteří hokejisté v české nominaci na MS a které hráče byste naopak nevzal?

3. Tipněte si medailisty na mistrovství světa?

4. Po šampionátu v Dánsku trenér Jandač končí. Kdo by měl podle vás převzít český národní tým?

Filip Hronek.
Glosa: Risk s Hronkem. Potlesk za odvahu

JIŘÍ ŠEJBA, mistr světa z roku 1985 v Praze, autor hattricku ve finále s Kanadou:

1. Mistrovství světa je druhou vrcholnou akcí v roce a já kvituji fakt, že se trenér Jandač rozhodl dát šanci mladým hráčům. Stejně ti starší tomu až tolik nepomohli. Tak ať se ukáže nastupující generace. Naši hráči v NHL určitě mají svou kvalitu, ale z různých důvodů nemohli přiletět. Stejně je ale potřeba hledět do budoucna. Nejsem si úplně jistý, zda můžeme šampionát vyhrát, ovšem každá medaile by byla velkým úspěchem.

2. Opravdu jsem rád, že se do konečné nominace dostali mladí hráči z NHL i domácí soutěže jako Nečas, Chytil, Kaut. Ale nebál bych se vzít i další: Zadinu, Adama Musila. Naopak třeba Štastný mi nic neříká.

3. Největší sílu bude mít asi Kanada. Rovněž švédský nároďák je nabitý. No a o třetí příčku si to rozdá více týmů: Rusko, Finsko, USA a přeji si, aby to byli i naši. Kolikrát se ukázalo, že bezejmenný tým dokáže více než hvězdy…

4. Pro mě by byla jasná volba plzeňský Martin Straka. Ale stejně jako Libor Zábranský v Brně toho má v klubu až nad hlavu. Dokázal velké věci v hráčské kariéře, ať už v NHL či reprezentaci a jako manažer i trenér postavil na nohy Plzeň.

VLADIMÍR KOSTKA, kapitán SK Třebechovice, letošního finalisty krajské ligy Královéhradecka, obránce se zkušenostmi z ligových soutěží:

1. Vzhledem k síle ostatních soupeřů si myslím, že spíše ne, ale samozřejmě budu rád, když se budu mýlit a klapne to.

2. Za výkony v play off bych nominoval obránce Lukáše Krajíčka z Třince. Je velmi zkušený i na mezinárodní scéně. Rovněž bych vzal Filipa Zadinu a oživil jeho spolupráci s Nečasem a Kautem. Na letošním MS „20“ jim to šlapalo. Z NHL bych určitě bral také Ondřeje Kašeho z Anaheimu.

3. 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Rusko/USA.

4. Volil bych Hořavu nebo Pešána.

MARTIN FILIP, bývalý hráč extraligových Pardubic (stříbrný medailista ze sezony 1993/1994). Nyní ve 46 letech stále kapitán druholigového Vrchlabí:

1. Každý z nás by se jistě nezlobil, kdyby naši reprezentanti přivezli minimálně medaili. Panu Jandačovi bych velký úspěch rozhodně přál. Ale myslím si, že mistři světa letos nebudeme.

2. Nominovaní hráči si to snad zaslouží, to je věc trenérů. Osobně jsem rád že jede David Rittich. Naopak v nominaci mi chybí plzeňský střelec Milan Gulaš.

3. 1. Rusko, 2. Švédsko a budu věřit, že 3. Česká republika.

4. V médiích padlo jméno Filipa Pešána, možnosti vést reprezentaci se vzdali Martin Straka i Libor Zábranský. Kdybych měl já vyslovit dvě jména pro nároďák, pak by to byli Vladimír Růžička nebo Miloš Říha starší.

Filip Hronek.
Nové tváře. Reprezentaci posílí Šulák s exhradeckým Hronkem

DUŠAN SCHWEINFURTER, trenér HC Horses Hlinsko, třetí v KL Pardubického kraje:

1. Přál bych medaili hráčům, přál bych ji i Josefovi Jandačovi, ale žádnou medaili nezíská.

2. Nesledoval jsem vývoj sestavy národního týmu, nemám ani takový přehled o hráčích NHL. Myslím, že v národním týmu je hodně mladých hráčů, což je dobře. Na druhou stranu jsou tam i zkušení hráči. Na nich bude asi záležet, jak uvedou mladší kolegy do hry. Hodně bude záležet na tom, jaká atmosféra bude v kabině a na střídačce. Jestli dokáží vytvořit tým – partu. To je podle mě nejdůležitější. Na této úrovni hráčů už není rozdíl mezi alternativou být nebo nebýt v týmu.

3. 1. Rusko, 2. Švédsko, 3. Kanada. My se dostaneme do čtvrtfinále.

4. Absolvoval jsem v minulých dnech trenérské doškolení v Pardubicích. Viděli jsme trénovat národní tým, trénink v podstatě vedl Václav Prospal. Já jsem si uvědomil, že kdyby k Prospalovi a ke Špačkovi přišel někdo ze zkušených trenérů, bylo by to ideální. Můj tip: Václav Sýkora.

DANIEL PLETKA, trenér HC Jičín, letos dovedl svůj tým k vítězství v KLM:

1. Tahle otázka je hodně ošemetná. Stát se to může, ve sportu je možné vše. Bude záležet, jestli se utvoří dobrá parta, jestli bude každý ochotný plnit roli, kterou mu trenér přidělí. A další věci, které k tomu, abyste udělali úspěch, musí být. Pak se může udělat dobrý výsledek a nemusíte mít ani hvězdný tým..

2. Každý trenér má své oblíbené typy hráčů, které chce mít v mužstvu a podle toho si staví tým. Proto musí každý respektovat, koho si pan Jandač s celým realizačním týmem vybere. On je trenér a ten si za úspěch, nebo prohru, zodpovídá sám. Proto bych to nechtěl nějak komentovat, protože sám tohle nemám moc rád.

3. 1. Švédsko, 2. USA, 3. Kanada.

4. Myslím si, že by to neměl být cizinec, protože my tady máme hodně dobrých trenérů. Já bych tam po tom, co odmítli trenéři Straka a Zábranský, viděl pana Říhu (staršího). Má hodně zkušeností a dobré výsledky, které jsou za ním vidět. Mužstvo se hodně omladilo a on je dobrý typ trenéra, který si poradí právě s mladými hráči.

STANISLAV MEČIAR, trenér mládeže HC Litomyšl, bývalý reprezentant, trojnásobný mistr republiky s Jihlavou a Pardubicemi:

1. Titul, to si myslím, že pravděpodobně ne, ale na nějaký ten cenný kov bychom dosáhnout mohli.

2. Nominace je vždycky záležitostí trenéra. Osobně si myslím, že do národního týmu vybral to, co mohl.

3. Na medaili může dosáhnout řada družstev. Viděl bych tam Rusko, Kanadu a věřím, že také naši reprezentaci.

4. Vyložený typ na nového kouče nemám, nicméně přál bych si dvojici zkušeného a mladého trenéra.

Filip Hronek.
Bažant Hronek měl nervy: To je pan Plekanec

DUŠAN FELCMAN, bývalý útočník a vynikající střelec HC Opočno:

1. Nevím, jestli se trenér Jandač dočká velkého úspěchu a jak silný je český tým, protože nejsem jasnovidec. Každopádně bych všem milovníkům hokeje přál, aby se tento tým sehrál a předváděl na mistrovství světa hezký hokej.

2. Složení týmu je vždy věc trenéra a záleží na tom, kdo chce naši zemi reprezentovat. Ani největší hvězdy nejsou zárukou úspěchu.

3. Ne. Zásadně netipuji.

4. Nevím. Uvidíme, koho svaz vybere…

LUKÁŠ PILAŘ, hokejista HC Spartak Choceň, kapitán týmu:

1. Dle mého názoru se tak určitě nestane. Náš tým v tomto složení moc velký úspěch asi neudělá. Budou na turnaji týmy se zkušenějšími hráči.

2. Abych řekl po pravdě, tak jsem nominaci ještě dopodrobna nestudoval. Ale už několik let mi u českého týmu chybí vůdčí osobnost, která by tým na ledě strhla a vyburcovala.

3. Na medailové pozice tipuji stoprocentně Rusko, Kanadu a Švédsko. Netroufám si říci, kdo mistrovství vyhraje, ale klidně by to mohli být právě Švédové.

4. Co jsem slyšel, Libor Zábranský chce zůstat v Kometě. Pokud bych měl vybrat z českých trenérů, tak nejlepším možným řešením je Vladimír Růžička. V současné době u nás asi není jiný trenér, který by mohl vést národní tým.

LUDVÍK BERGER, předseda a manažer HC Náchod:

1. Přál bych mu to, protože si ho vážím, ale bude to těžké. Nemyslím si totiž, že náš tým patří mezi favority, ale samozřejmě jsem jeho stoprocentním fanouškem.

2. Osobně nejsem přesvědčen, jestli na to má v současné době Kaut. Naopak mi v nominaci chybí Petr Koukal. Je to TOP hráč, který na olympiádě nezklamal a sezónu měl velmi dobrou.

3. 1. Švédsko, 2. Rusko, 3. Kanada.

4. Václav Sýkora.

Na snímku Hynek Zohorna.
Dříve hrával i v Hradci. Hynek Zohorna jde do Finska